Δεν είναι το Τέλος

Print Friendly, PDF & Email

17 Φεβρουάριος 2017
Σημερινή

Χαρακτήρισε άκαιρη την απόφαση της Βουλής και εξέφρασε λύπη για την αποχώρηση Ακιντζί
«Εάν η κοινή μας θέληση να φτάσουμε σε μια λύση παραμένει αναλλοίωτη, τότε δεν μπορούμε να τη θέτουμε σε κίνδυνο με φτηνές δικαιολογίες που δεν διαθέτουν ούτε βάση ούτε ουσιαστικό περιεχόμενο», ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε ξένους πρέσβεις

Γεύμα με πρέσβεις χωρών μελών της ΕΕ και μονίμων μελών Σ.Α. του ΟΗΕ είχε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Μιλώντας κατά τη διάρκεια του γεύματος, είπε ότι «η πρόσφατη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο σε σχέση με το εκπαιδευτικό σύστημα ήταν όντως άκαιρη. Η θέση μας στο θέμα αυτό είναι ότι το Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να επεμβαίνει σε τέτοια ζητήματα.


Αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τυγχάνουν χειρισμού και να βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και θα πρέπει να κάνουμε την απαραίτητη νομική ρύθμιση για τον σκοπό αυτό». Ωστόσο, υπέδειξε ότι το να χρησιμοποιείς μια απλή ενημερωτική αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός ως δικαιολογία για να δημιουργηθεί αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, όχι μόνο αποτελεί υπερβολική αντίδραση, αλλά δίνει την εντύπωση ότι κάποιοι επιχειρούν να βρούνε τρόπο διαφυγής από τις διαπραγματεύσεις.

«Λυπούμαστε για την εξέλιξη και την αποχώρηση του κ. Ακιντζί από τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, δεν θεωρούμε ότι το θέμα αυτό θα έπρεπε να λάβει τέτοιες διαστάσεις. Για εμάς η εξέλιξη δεν αποτελεί το τέλος των διαπραγματεύσεων. Εμείς θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Εάν η κοινή μας θέληση να φτάσουμε σε μια λύση παραμένει αναλλοίωτη, τότε δεν μπορούμε να τη θέτουμε σε κίνδυνο με φτηνές δικαιολογίες που δεν διαθέτουν ούτε βάση ούτε ουσιαστικό περιεχόμενο».

Σημαντικό βήμα η Διάσκεψη
Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, η Διάσκεψη για την Κύπρο ήταν ένα πολύ σημαντικό και ιστορικό βήμα προς τον στόχο μας, που ήταν και παραμένει η επίτευξη μιας συνολικής, μόνιμης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και των Ευρωπαϊκών Αρχών.
Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για τα τέσσερα από τα έξι κεφάλαια – Διακυβέρνηση, Περιουσιακό, Οικονομία και Θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης – έγιναν για πρώτη φορά με αλληλένδετη και παράλληλη διαπραγμάτευση, όπως συμφωνήθηκε και καταγράφηκε στο κοινό ανακοινωθέν των δυο ηγετών την 11η Φεβρουαρίου 2014. «Όμως, παρά την πρόοδο, παραμένει σημαντική απόσταση μεταξύ των δυο πλευρών σε ζωτικής σημασίας πτυχές αυτών των κεφαλαίων», σημείωσε.

«Τα κεφάλαια του Εδαφικού και της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, που είναι τα πιο κρίσιμα και ευαίσθητα κεφάλαια, βρίσκονται στο επίκεντρο των εναπομεινάντων προκλήσεων των διαπραγματεύσεων. Από την έκβαση σε αυτά τα κεφάλαια θα διαφανεί και κατά πόσο μπορεί στην πραγματικότητα να επιτευχθεί μια λύση», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Η κατάθεση χαρτών και από τις δύο πλευρές, αμέσως πριν από τη Διάσκεψη για την Κύπρο, είναι μια θετική εξέλιξη και ένα σημαντικό βήμα, παρά τη σημαντική απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, συνέχισε.

Αναμένει από την Τουρκία
«Για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και Ασφάλειας, το οποίο όπως αντιλαμβάνεστε θα συμβάλει ουσιαστικά στην όλη έκβαση της διαδικασίας, η Ελλάδα θεωρεί το καθεστώς Εγγυήσεων ως αναχρονιστικό και εξέφρασε την πρόθεσή της να μη συνεχίσει την ιδιότητά της ως Εγγυήτριας Δύναμης.
Η Βρετανία έχει τοποθετηθεί ότι θα παραμείνει ως εγγυήτρια δύναμη, μόνο αν αυτό το επιθυμούν και οι δυο κοινότητες. Από την άλλη, η Τουρκία επιμένει στη συνέχιση των εγγυητικών της δικαιωμάτων επί της Κύπρου, ενώ επιμένει και στη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος», υπέδειξε στους πρέσβεις ο κ. Νεοφύτου.

«Η αξίωση της Τουρκίας είναι εντελώς απαράδεκτη. Αξίωση για εγγυήσεις τρίτου κράτους σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ είναι απλά αδιανόητη και αντίθετη με τις βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής της ΕΕ. Είναι αναχρονιστικό ένα κράτος μέλος της ΕΕ να έχει μια οποιαδήποτε τρίτη χώρα να εγγυάται την ασφάλειά του», τόνισε. «Η δική μας πλευρά υπέβαλε ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, η οποία καλύπτει τις εύλογες ανησυχίες και τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών.
Επισημαίνω ακόμη ότι και στα όσα καταγράφονται συγκλίσεις ως προς τις εσωτερικές ρυθμίσεις, καλύπτουν τις ευαισθησίες και ανησυχίες όλων των Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ», ανέφερε περαιτέρω ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα είναι πλήρως διασφαλισμένες μέσα από το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νομικά αδιανόητη
Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο δεν θα πρέπει να επιτρέπει με κανένα τρόπο σε ένα συνιστών κρατίδιο να μπλοκάρει σημαντικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την τύχη ολόκληρης της ΕΕ, τόνισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Η θέση που προβάλλεται για να μετατραπεί μια ενδεχόμενη συμφωνία σε πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης αποτελεί μια τέτοια περίπτωση.
Η θέση αυτή αψηφά τη νομική τάξη στην Ε.Ε. και δημιουργεί επικίνδυνα ρίσκα, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλα τα κράτη-μέλη. Διαρρηγνύει το γράμμα και το πνεύμα του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ε.Ε., βάσει του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία στην ολότητα της επικράτειάς της – συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών στις οποίες η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο-, έχει ενταχθεί στην Ε.Ε.», πρόσθεσε.

Η απαίτηση της Τουρκίας για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ε.Ε. στους Τούρκους πολίτες ως μέρος της λύσης και ανεξάρτητα από το ενταξιακό καθεστώς της Τουρκίας, είναι νομικά και πρακτικά αδιανόητη. Είναι, βασικά, μια προσπάθεια να παρακαμφθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
«Αυτό», είπε, «είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει συλλογικά την Ε.Ε., όπως και κάθε κράτος μέλος, αυτή τη γεμάτη προκλήσεις περίοδο για την Ένωση. Είναι μια προσπάθεια να ανοίξει την πίσω πόρτα της Ε.Ε. στην Τουρκία. Και ως τέτοια, απαιτεί την προσοχή και τη συλλογική απάντηση της Ε.Ε. Η Κύπρος δεν μπορεί να πάρει μια απόφαση σε ένα τέτοιο θέμα, το οποίο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη», υπέδειξε.
ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/406210/den-einai-to-telos#sthash.napJ4yl1.dpuf