Καταλάβατε τι συμβαίνει, ω ηγέτες, ή θα συνεχίσετε προς τον Βόσπορο;

Print Friendly, PDF & Email

23.5.2018

του   Άριστου Μιχαηλίδη   

Τώρα, αλήθεια, τι είναι αυτό που κάνει μερικούς πολιτικούς να είναι τόσο αναστατωμένοι από τη στάση του Προέδρου απέναντι στον Ακιντζί; Είναι καθαρά ψυχολογικό; Είναι θέμα μειωμένης αντίληψης; Διότι, να μας λένε κάθε μέρα ότι ο Ακιντζί αποδέχτηκε το πλαίσιο Γκουτέρες και οφείλει να το αποδεχθεί και ο Αναστασιάδης για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, είναι μια κραυγαλέα αυταπάτη, που χρήζει ειδικής ερμηνείας. Το ξέρουν ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες τόσο σύντομα ένεκα τουρκικών εκλογών, αλλά και άλλων προτεραιοτήτων του Ερντογάν.

Το ξέρουν ότι ο Ακιντζί δεν αποδέχτηκε το πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά παίζει ένα πρόστυχο διπλωματικό παιχνίδι σε βάρος του Προέδρου Αναστασιάδη, δηλαδή, σε βάρος όλων των Ελληνοκυπρίων, ώστε να δημιουργεί εντυπώσεις που θα αξιοποιήσει μελλοντικά. Ο Ακιντζί μιλά για ένα «non-paper» του Άιντε, της 30ής Ιουνίου 2017 (με αναφορές που δεν υιοθέτησε ούτε ο Γκουτέρες) και καλεί τον Αναστασιάδη να το αποδεχθεί ως ενδιάμεση συμφωνία, ενώ η δική μας πλευρά μιλά για το πλαίσιο Γκουτέρες που ανακοίνωσε ο ίδιος ο ΓΓ στις 4 Ιουλίου 2017, στο Κραν Μοντάνα και καλεί τον Ακιντζί και την Άγκυρα να το αποδεχθούν ως βάση για διαπραγμάτευση και όχι ως ενδιάμεση συμφωνία. Κάτι, που μέχρι τώρα απέρριπτε συνολικά η ε/κ ηγεσία, αλλά τώρα ορισμένοι χωρίς να το λένε καθαρά φαίνεται να την υιοθετούν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Όπως κάνουν πάντα, δηλαδή. Έστησαν ένα σενάριο στο οποίο παρουσιάζουν τον Ακιντζί έτοιμο για επανέναρξη των συνομιλιών με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες και τον Αναστασιάδη να είναι αρνητικός και να το απορρίπτει. Το κάνουν Ελληνοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες και διάφοροι άλλοι δήθεν παραγοντίσκοι της δημόσιας ζωής. Κι αυτό την ώρα που ακόμα και ο Τουφάν Ερχιουρμάν (ψευδοπρωθυπουργός και αρχηγός του Τουρκικού Ρεπουπλικανικού Κόμματος, στενός φίλος του ΑΚΕΛ ως ένας από τους προοδευτικούς και διαλλακτικούς Τ/κ πολιτικούς) διαμηνύει με σαφήνεια ότι αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι μια δημοκρατική και βιώσιμη λύση, αλλά να έχουν λόγο στο φυσικό αέριο. Δεν τους ενδιαφέρει, έλεγε χτες, να έχουν μερίδιο από το φυσικό αέριο, αλλά να έχει λόγο η «τδβκ» στη διαχείριση και να μην αποφασίζει μόνη της η Κυπριακή Δημοκρατία για τις έρευνες, τις γεωτρήσεις και τους αγωγούς. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Και για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά προπάντων για το ότι οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες εργάζονται συνειδητά για να εξυπηρετήσουν τα παράνομα συμφέροντα της Τουρκίας και όχι τα νόμιμα και ηθικά συμφέροντα της Κύπρου. Ακόμα και την ώρα, που οι Τουρκοκύπριοι βιώνουν δραματικές επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας και άρχισαν στα κατεχόμενα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Με πρώτους τους καθηγητές οι οποίοι στηρίζονται στα εμβάσματα της Άγκυρας.

Μέσα σε όλη αυτή την εικόνα, παρακολουθούμε την απογοητευτική ηγεσία μας να μη σκέφτεται τι μπορεί να κάνει για να αποτρέψει τα μοιραία που έρχονται, αλλά πώς να χρησιμοποιήσει τις δυσκολίες που υπάρχουν, κλείνοντας τα μάτια στο γεγονός ότι υπάρχουν με απόλυτη ευθύνη των Τουρκοκυπρίων και της Άγκυρας, για να κερδίσει πόντους στην κομματική κραιπάλη. Τώρα που ξεκινά και επίσημα η προεκλογική των ευρωεκλογών, το φαινόμενο θα επιδεινωθεί. Εδώ, η Άγκυρα απέτρεψε και τη διερευνητικού χαρακτήρα αποστολή της Αμερικανίδας εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, προηγουμένως απέρριψε τον διορισμό Γάλλου απεσταλμένου του ΓΓ (λόγω καταγωγής!), ο Ερντογάν μιλά για καπρίτσια των Ελληνοκυπρίων που εμποδίζουν τη λύση (καπρίτσια προφανώς θεωρεί την ελευθερία και τη δημοκρατία), ο Οζερσάι μάς παραδίδει μαθήματα για την αδυναμία του ΟΗΕ και της ΕΕ να εγγυηθούν το κυπριακό κράτος, ο Ακιντζί επαναλαμβάνει καθημερινά την υποχρέωσή μας να στείλουμε το φυσικό αέριο στον τουρκικό αγωγό, το τουρκικό γεωτρύπανο ετοιμάζεται να εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά εμείς νομίζουμε ότι πρέπει να αγνοήσουμε όλα τα μηνύματα και να συνεχίσουμε τη μεγάλη πορεία προς τον Βόσπορο. Κι ας γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες πιθανότητες είναι να πνιγούμε.

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/530049/katalabate-ti-symbainei-o-igtes-i-tha-synechisete-pros-ton-bosporo