Έξω από τα δόντια τα είπε αξιωματικός της Ε.Φ

Print Friendly, PDF & Email

23.5.2018
του Μιχάλη Χατζηστυλιανού

Έξω από τα δόντια τα είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αξιωματικών της Ε.Φ., Συνταγματάρχης Χρίστος Ψαράς, στηλιτεύοντας τα κακώς κείμενα στο στράτευμα. Στέλνοντας, παράλληλα, σαφέστατα μηνύματα στον νέο υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος παρευρέθη στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου, την περ. Παρασκευή.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Ψαράς επεσήμανε τα εξής:

Ξεκάθαρη αρχή, κάθε πολιτική απόφαση σεβαστή και εκτελεστέα. Η διαφορά έγκειται στο ότι λαμβάνονται στρατιωτικές αποφάσεις εν αγνοία μας.
Ανεξήγητη η απουσία Αξιωματικών από τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό εν αντιθέσει με την άλλη πλευρά, τον εχθρό.
Ενδέχεται κάποιοι σύμβουλοι να είναι χρήσιμοι αλλά καθηκόντως είναι το ΓΕΕΦ που μελετά, επεξεργάζεται και εκπονεί σχέδια.

Σοβαρό μειονέκτημα, από στρατιωτικής άποψης, η κατάργηση των κοινών ασκήσεων Ελλάδος-Κύπρου για την υλοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

Η μείωση της στρατιωτικής θητείας, που ποτέ δεν μας έβρισκε αντίθετους, εν μια νυκτί, χωρίς τον στοιχειώδη προϊδεασμό του ΓΕΕΦ αντιστοιχεί με τον εμπορικό όρο «κλειστό μέχρι νεωτέρας».

Η συνεχόμενη απόσπαση των στελεχών της Ε.Φ. στο Υπουργείο Δικαιοσύνης εκτός από τη στέρησή τους, στέλνει και το εσφαλμένο μήνυμα ότι η άμυνα δεν έχει ανάγκες.

Η δραματική μείωση αποστολής σπουδαστών στις παραγωγικές σχολές της Ελλάδος προδιαγράφει με μαθηματική ακρίβεια τη συρρίκνωση της Ε.Φ.

Η μη διάθεση της εισφοράς για την άμυνα σε βάρος των εξοπλιστικών προγραμμάτων αφήνει ανεκπλήρωτα κενά και την άμυνα εκτεθειμένη.

Ο όρος «δύναμη αποτροπής» δεν συναντάται στη στρατιωτική ορολογία. Υπάρχουν φίλιες ή εχθρικές δυνάμεις, υπάρχει αντικειμενικός σκοπός (ΑΝΣΚ). Για εμάς είναι η Κερύνεια και δεν αναφερόμαστε σε ανταλλαγές περιουσιών αλλά στην απελευθέρωση κατεχομένων εδαφών. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ξεχνάμε το «Δεν Ξεχνώ». Υπάρχουν αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις. Λίγη άμυνα δεν υπάρχει.

Στην «πολιτική των κανονιοφόρων» δεν μπορεί να μας επιβληθεί η λογική «του καλού παιδιού». Εμείς δεν έχουμε την ευχέρεια ή τη δυνατότητα να διαχωρίζουμε τους Τουρκοκύπριους από τους Τούρκους, ούτε και να τους αποκαλούμε συμπατριώτες μας. Η στολή, η εκπαίδευση και η αποστολή τους είναι το ίδιο και το αυτό. Τα οπλικά τους συστήματα είναι στραμμένα προς τις δικές μας θέσεις, στους κατοικημένους τόπους μας και εναντίον των στρατιωτών μας, χωρίς προεπιλογή των στόχων τους.

Είναι προφανές ότι κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους, δεν μας συμπαθούν ή μας αντιμετωπίζουν ως περιττό έξοδο. Πέρα από ιδεοληψίες, μακάρι να είμαστε αχρείαστοι και μακάρι η Άγκυρα και το ψευδοκράτος να άλλαζαν στρατηγικούς σχεδιασμούς σε βάρος των Ελλήνων της Κύπρου, με ευχές και παρακάλια. Στην εσχάτη των περιπτώσεων, εάν η πολιτική απόφαση είναι ειλημμένη, θα πρέπει εμείς οι στρατιωτικοί να το γνωρίζουμε, γιατί είναι άλλο η παράδοση και άλλο η κατάθεση των όπλων.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/529919/exo-apo-ta-dontia-ta-eipe-axiomatikos-tis-e-f