ΚΕ: Είμαστε έτοιμοι ακόμη & την άλλη εβδομάδα να πάμε Γενεύη (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

27.05.2017 20:17

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Οποιαδήποτε εχθρική κίνηση της Τουρκίας στα οικόπεδα που θα πραγματοποιηθεί γεώτρηση θα σημαίνει αυτόματα και το τέλος των συνομιλιών. 

 Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ,ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ξεκαθαρίσει την θέση του προς την διεθνή κοινότητα.  

“Αν οποιοσδήποτε, εννοώ την Τουρκία, επιχειρήσει να συνδέσει την υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος, όπως επιχείρησε ο κ. Άκιντζί στη συνάντηση της 17ης Μαίου, που ένας από τους όρους που είχε θέσει ήταν να σταματήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμού. Ε, δεν θα σταματήσουν” σημείωσε.      

Την ίδια ώρα, συγκρουσιακό αδιέξοδο προσπαθεί να πετύχει η Τουρκική πλευρά και η κατοχική ηγεσία για να μπορεί να δικαιολογήσει την στάση της, θέλοντας την πραγματοποίηση μίας διάσκεψης που να φέρει ρήξη με επιμερισμό ευθυνών.  

“Οι όροι που έθεσε ο Ε/Κ ηγέτης Αναστασιάδης για να διεξαχθεί και πάλι η Σύνοδος για την Κύπρο, πιστεύουμε ότι είναι αντίθετοι με τις αρχές της διαπραγμάτευσης με διασύνδεση των θεμάτων μεταξύ τους και να μην θεωρηθεί τίποτα συμφωνημένο, αν δεν υπάρξει συμφωνία για όλα τα θέματα που καταγράφηκαν στην Κοινή Δήλωση των ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και δεν συνάδει με την διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό της 12ης Ιανουαρίου 2017” ανέφερε το Τουρκικό ΥΠΕΞ. 

Η απάντηση ήρθε το μεσημέρι από την Αθήνα 

“Τι πιστεύει η Τουρκία; Ότι το γεγονός πως παρανόμως κατέχει την Κύπρο δεν θα πρέπει να είναι η ουσία και το αντικείμενο της λύσης της εξωτερικής πτυχής του Κυπριακού; Για ακόμη μια φορά, η ‘Αγκυρα -για λόγους εξυπηρέτησης των γεωπολιτικών της συμφερόντων- και ο κ. Ακιντζί, οδηγούν σε αδιέξοδο τη διαπραγματευτική διαδικασία”, ανέφερε το Ελληνικό ΥΠΕΞ.  

Στη Λευκωσία ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους πρέσβεις των 5 μονίμων μελών του ΣΑ, με τις κυβερνητικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι κινήσεις του Προέδρουεπικροτήθηκαν. 

Ο κ. Κασουλίδης επεξήγησε στους Πρέσβεις τη θέση και ανέλυσε το σκεπτικό της πλευράς μας όσον αφορά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανασύγκληση μιας αποτελεσματικής Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη. 

“Είμαστε έτοιμοι ακόμη και την άλλη εβδομάδα να μεταβούμε στη Γενεύη, αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους ότι πάμε να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Στο συγκρουσιακό αδιέξοδο που θέλει η Τουρκία, η Λευκωσία απαντά σε χαμηλούς τόνους. Στα σενάρια που υπάρχουν, κυριαρχεί το ενδεχόμενο, ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ να καλέσει τους δύο ηγέτες.  

“Ένα αδιέξοδο στη Γενεύη είναι μία πολύ πιο αρνητική εξέλιξη από ότι ένα αδιέξοδο αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είμαστε εκεί, ευελπιστούμε να μην φτάσουμε εκεί και γι’ αυτό εργαζόμαστε”, υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.   

Την Δευτέρα, ο κ. Έιντε θα συναντηθεί με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, ενώ θα αναμένει και την Τουρκία να αλλάξει στάση.  

Βλέπουμε την δυσκολία του Ειδικού Συμβούλου να διευθετήσει μία συνάντηση στη Τουρκία για να συζητήσει συγκεκριμένα το θέμα, γιατί εκεί βρίσκεται το κλειδί. Ξέρετε, πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές, τα όρια του κ. Ακιντζί φτάνουν μέχρι ένα σημείο. Στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, οι αποφάσεις θα ληφθούν στην Άγκυρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Έιντε μέχρι και τον Αύγουστο θα συνεχίσει εντατικά τις προσπάθειες για την πραγματοποίηση μιας νέας Γενεύης.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/local/433965/ke-eimaste-etoimoi-akomi-amp-tin-alli-evdomada-na-pame-genevi#.dpuf