Οι Εκλογές θα είναι Δημοψήφισμα

Print Friendly, PDF & Email

  27 Μαΐου 2017  

της Ελένης Θεοχάρους

Να είστε σίγουροι ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» και θα «γεφυρωθούν» οι διαφορές με υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς. Και τελικά θα πάει ο Πρόεδρος της ΚΔ στη νέα πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης. Και είτε διεξαχθούν οι συνομιλίες με βάση την πρόταση Αναστασιάδη, είτε με βάση την θέση ΑΚΕΛ – Ακιντζί, το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό: Θα υπογραφεί λύση στη βάση των τουρκικών όρων και απαιτήσεων, την οποία και θα απορρίψει μετά βεβαιότητος ο κυπριακός λαός. 

Αλλά, αν παραδόξως δεν υπάρξει συμφωνία, θα καταλογιστούν σε εμάς ευθύνες. Αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και ο Κύπριος Επίτροπος ισχυρίζεται στις Βρυξέλλες ότι η Τουρκία θέλει λύση, ενώ η ελληνική πλευρά δεν θέλει. Από την άλλη, η Τουρκία τονίζει ότι δεν αλλάζει την πολιτική της επί του θέματος της ασφαλείας, της παραμονής στρατευμάτων και των εγγυήσεων. Και γιατί να την αλλάξει αφού ο ίδιος ο Πρόεδρος δημιούργησε ρωγμές ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, στη θέση μας περί απόρριψης οιασδήποτε ιδέας παραμονής στρατού κατοχής και εγγυήσεων;

Μα για ποιες προοπτικές επιτυχίας μιλούν όσοι εκ των «ημετέρων» καταλογίζουν ευθύνες στη δική μας πλευρά πως τάχα δεν θέλει λύση, ενώ η Τουρκία θέλει; Και τι θα σημαίνει αυτή η επιτυχία; Τι είδους λύση θα είναι αυτή που θα βασίζεται στην, έστω και κατά προσέγγιση, συμφωνία των επιμέρους αλλά κρισίμων για την επιβίωσή μας ζητημάτων;

Το θέμα δεν είναι εάν θα πάμε σε μια νέα Γενεύη, αυτό είναι δεδομένο. Το ζήτημα είναι αν θα συνεχίσουν οι ταγοί του Έθνους να αθωώνουν την Τουρκία και ουδείς εξ αυτών να ζητά την καταδίκη της και την τιμωρία της για όσα αισχρά διαπράττει στην Κύπρο. Το ζήτημα είναι πως θα δικαιολογήσουν τη διακοπή των ερευνών για υδρογονάνθρακες λόγω της παραβίασης της κυριαρχίας της ΚΔ από την Τουρκία. 

Το ζήτημα είναι αν επιτέλους θα καταγγελθεί η Τουρκία ή αν θα γελοιοποιούνται συνεχώς οι ευρωβουλευτές και όσοι άλλοι ζητούν κυρώσεις εναντίον της με την Κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της να την εξιλεώνουν. 

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος, στο πρόσφατο διάγγελμά του, είναι η ώρα της αλήθειας. Τα ίδια έλεγε και πριν την πενταμερή της Γενεύης τον Ιανουάριο. Αντ’ αυτού μας φλόμωσαν στα ψεύδη. Γι’ αυτό επιμένουμε να ζητάμε από τον Πρόεδρο να ξεκαθαρίσει ότι δεν αποδέχεται ούτε εν όλω ούτε εν μέρει τις θέσεις της Τουρκίας για τις εγγυήσεις και την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων. Ότι επιμένει στις διαχρονικές θέσεις του κυπριακού Ελληνισμού. Εάν η Άγκυρα επιμένει στη θέση για παραμονή στρατού και μορφή εγγυήσεων, αφενός, δεν υπάρχει λόγος για μια νέα Γενεύη, αφετέρου, τα ίδια τα Ην. Έθνη θα πρέπει να λάβουν θέση. Διαφορετικά μια νέα Γενεύη στην παρούσα φάση θα καλύψει το φιάσκο της προηγούμενης και θα δώσει άλλοθι στην Τουρκία, ενώ θα ανασταλούν οι έρευνες για το φυσικό αέριο.

Μη γελιέστε: Η νέα Γενεύη θα στηριχθεί σε ό,τι έχει ήδη συμφωνηθεί. Οι Τούρκοι θα αναγνωρισθούν ως οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των κατεχομένων και, θέτοντας το ζήτημα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες, θα επιδιώξουν τον εκτουρκισμό ολόκληρου του νησιού. 

Όταν προειδοποιούσαμε τον Πρόεδρο γι’ αυτές τις εξελίξεις, άκουγε μόνο το ΑΚΕΛ. Τώρα που είναι ξεκάθαρο ότι σε κανένα θέμα δεν υποχωρεί η τουρκική πλευρά και εφόσον δεν υπάρχει αλλαγή σκηνικού από την αποτυχία της πρώτης Γενεύης, γιατί πάει ξανά στη Γενεύη; Αυτό συνιστά επικίνδυνο ακροβατισμό. Άλλωστε είναι η ώρα της αλήθειας. Χορτάσαμε ψέματα και δεσμεύσεις. Είναι η ώρα της αλλαγής. Και εμείς θα τη φέρουμε με πράξεις και όχι με λόγια. Με τη στήριξη του λαού θα προκαλέσουμε την ανατροπή. Που τη φοβούνται οι κυβερνώντες, το ΑΚΕΛ και ο Συναγερμός. Αλλιώς θα έφερναν ήδη ενώπιον του λαού, τα αποτελέσματα της πρώτης Γενεύης. 

Συνεπώς τον Φλεβάρη, ο λαός θα πρέπει να απορρίψει όλα όσα έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί, όλες τις συγκαταβάσεις, τις υποχωρήσεις, τις εκδουλεύσεις, την υποταγή στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/401940/oi-eklogs-tha-einai-dimopsifisma