Ο Αναστασιάδης στον Λάκκο των Λεόντων

Print Friendly, PDF & Email

 

22.07 2017

του  Κωστάκη Αντωνίου

Ο Τσαβούσογλου είπε στους Κοτζιά-Αναστασιάδη, στην Ελβετία. “Επιμένω στα επεμβατικά δικαιώματα, επειδή θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσω ξανά”.

Και ο  Αναστασιάδης του απαντά: Πάρτα όλα. 

Και έρχεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και δηλώνει: “Η Τουρκία θα προχωρήσει σε λύση, αν νιώσει ότι υπάρχουν οφέλη και κέρδη για την ίδια”.

Αυτός γνωρίζει καλύτερα από τον Ερντογάν και τους Τούρκους στρατηγούς, εάν η Τουρκία εκτιμά πως τα οφέλη και τα κέρδη της θα εξυπηρετηθούν από τη λύση; 

Ο Νιχάτ Ερίμ  το 1956  απεφάνθη: Οι στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκία εξυπηρετούνται και τα κέρδη και τα οφέλη είναι πολλά,  από τη διζωνική ομοσπονδία, την ανταλλαγή πληθυσμών, τον εποικισμό και τον ίσο συνεταιρισμό.

Είναι ή δεν είναι αυτοκτονική η φιλοσοφία των κυβερνώντων;

Πάνε στη Γενεύη, ακολούθως στο Κρανς Μοντάνα, ακούν από τον Τσαβούσογλου να λέει τα ίδια αμετακίνητα πράγματα. “Δεν παραιτούμεθα των επεμβατικών δικαιωμάτων μας επειδή σκοπεύουμε να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε. Δεν αποσύρουμε τον στρατό μας. Δεν επιστρέφουμε εδάφη”. Και σε… ανταπόδωση αυτών των ακραίων θέσεων της Τουρκίας, ο Αναστασιάδης τους παραχωρεί εκ περιτροπής προεδρία, ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους, βέτο στους Τουρκοκυπρίους, πρώτο λόγο στους σφετεριστές. Να μη διερωτόμαστε πλέον ποιος προηγήθηκε. Η κότα ή το αβγό; Ο Αναστασιάδης ανεδείχθη και σε κότα και σε αβγό. Έλυσε το “μυστήριο”.

Τελικά δεν αντιλαμβάνονται τι έγινε  ο Πρόεδρος, ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος και η διαπραγματευτική του ομάδα. Έρχονται πίσω και πανηγυρίζουν. Για πρώτη φορά, λένε, η Τουρκία δέχθηκε να συζητήσει θέμα εγγυήσεων και στρατού. Οποία πλάνη. Η Τουρκία δεν δέχθηκε καν να συζητήσει τέτοιο θέμα. Δεν το διαπραγματεύθηκε καν. Είπε και ελάλησε. Επιμένει και στις εγγυήσεις και σε παραμονή του στρατού της. Διότι είναι μέσω αυτών και της διζωνικής ομοσπονδίας που θα ολοκληρώσει τις στρατηγικές επιδιώξεις της.

Απλά τα πράγματα,  τα οποία αντιλαμβάνεται και ο πρωτοετής των Πολιτικών Επιστημών. 

Βρίσκονται σε απόγνωση οι κυβερνώντες. Κατέρρευσε όλο το οικοδόμημα της πολιτικής και της φιλοσοφίας τους. Αλλά είναι πολυμήχανοι στην εξεύρεση προσχημάτων και στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων. Και επιλέγουν τώρα να ακολουθήσουν τις θεωρίες του αναδυόμενου στελέχους του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπου Σταυρίδη. Να  ικανοποιήσουν τις στρατηγικές επιδιώξεις του Ερντογάν ώστε η Τουρκία να νιώσει κέρδος και οφέλη. 

Αλλά ώ μεγάλοι σοφοί. Από τη στιγμή που ικανοποιήσετε τις επιδιώξεις της Τουρκίας, γιατί να δώσει; Και τι να δώσει; Μία κολοβωμένη λύση, χειρότερη της Ζυρίχης η οποία θα καταρρεύσει με το πρώτο φύσημα του αέρα και θα αφήσει τον κυπριακό ελληνισμό χωρίς κράτος αλλά ανοχύρωτο σε μία κοινότητα;

Η Τουρκία για να νιώσει ότι έχει κέρδη και  οφέλη, πρέπει να της τα δώσετε όλα. Ουδέποτε έκανε το πρώτο βήμα. Ουδέποτε έδωσε πρώτη. Μελετήστε ιστορία του Κυπριακού. Και αν βρείτε μία περίπτωση που  η Τουρκία υποχώρησε πρώτη, σφυράτε μας κλέφτικα. Η Τουρκία πάντοτε υποσχόταν να δώσει, οι ηγέτες μας πίστευαν στις συμβουλές των ξένων, έδιδαν, και οι Τούρκοι παρέμεναν ελάμβαναν και παρέμεινα  ανυποχώρητοι.

Συνεχίζεται το ίδιο βιολί. Τώρα ο Αναστασιάδης ακούει τι του λένε οι αμερικανοί, οι εγγλέζοι και οι ευρωπαίοι και ακολουθεί τυφλά τις συμβουλές τους. Μέχρι να τον ρίξουν στον λάκκο των λεόντων. Αλλά μαζί του, αν βρίσκεται εδώ, θα πέσει και ο κυπριακός ελληνισμός. Ποιος θα έλθει να τον σώσει;  

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/blog/antoniouc/2017/07/2191/o-anastasiadis-ston-lakko-ton-leonton