Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι νεκρό, σιαμαίοι αδελφοί…

Print Friendly, PDF & Email

02.08 2017

του Κωστάκη Αντωνίου

Τα σιαμαία Αβέρωφ-Κυπριανού βρίσκονται εκτός τόπου και εκτός χρόνου. Επιμένουν σε λαθροβίωση των συνομιλιών, στη βάση των παραμέτρων Γκουτέρες. Συνέπηξαν “μέτωπο” στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πιέζοντας και οι δύο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ζητήσει επανέναρξη του διαλόγου, στη βάση του πλαισίου που έθεσε ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στο Κραν Μοντανά. 

Αλλά, ώ φίλτατοι ηγέτες της ενδοτικής σχολής. Δεν αντιληφθήκατε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι νεκρό και αποτελεί ιστορία μαζί με το Κραν Μοντανά; Ότι δεν υπάρχει περίπτωση το πλαίσιο του Γ.Γ. να νεκραναστηθεί;

1. Ούτε ο Γ.Γ. θεωρεί ότι το πλαίσιό του ευρίσκεται εν ζωή και δεν πρόκειται να το επαναφέρει ως βάση συζήτησης, εφόσον έχει απορριφθεί από το ένα μέρος. Την Τουρκία.

2. Από τη στιγμή που η Τουρκία δεν το αποδέχεται, δεν μπορεί να καταστεί αντικείμενο συζήτησης σε μία νέα διαδικασία. Ορθώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως η Τουρκία δεν αποδέχεται το πλαίσιο και ακόμη πιο σωστά ο Μουσταφά Ακιντζί τόνισε ότι δεν θα είχε κανένα νόημα η επάνοδος στις συνομιλίες, αφού το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο με του Κραν Μοντανά. 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Άντρος Κυπριανού αγωνίζονται απεγνωσμένα να στηρίξουν εκλιπούσες κομματικές φιλοσοφίες και πολιτικές των ιδίων. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτές οι πολιτικές είναι παλαιολιθικές, ευσεβοποθικές και χρεοκοπημένες. Απέθαναν στο Κραν Μοντανά και μαζί τους πέθαναν πολλά άλλα. Στα βουνά  του ελβετικού θερέτρου βρίσκονται θαμμένες και οι ενδοτικές πολιτικές, και η διζωνική ομοσπονδία, και ο ψευδεπίγραφος διάλογος και όλα όσα οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στηρίζουν από το 1974 ώς σήμερα. Αυτό που μένει στον κυπριακό Ελληνισμό, ως πανάκριβο τίμημα, είναι τα νέα τουρκικά τετελεσμένα. Η απώλεια της Αμμοχώστου και της Μόρφου, η απο-ενοχοποίηση της Τουρκίας, η διχοτόμηση, το ψευδοκράτος, τα νέα τετελεσμένα των Τούρκων. 

Σε πείσμα όμως κάθε λογικής, σε πείσμα των οδυνηρών τιμημάτων που καλείται να καταβάλει ο κυπριακός Ελληνισμός ως αποτέλεσμα της άσκησης των ενδοτικών πολιτικών τους, Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού επιμένουν να στηρίζουν με νύχια και με δόντια τη χρεοκοπημένη πολιτική τους. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι ο χρόνος έληξε για τον κυπριακό Ελληνισμό. Ότι βρισκόμαστε στο μεταίχμιο. Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, χανόμαστε. Επιβάλλεται να την εγκαταλείψουμε και όχι να επιμένουμε στη συνέχισή της. Επιβάλλεται να αποκηρύξουμε τη διζωνική και να αναζητήσουμε προδιαγραφές σύγχρονης ομοσπονδίας. Όχι ομοσπονδίες εθνοτικών και ρατσιστικών διαχωρισμών του λαού, αλλά ενότητα κράτους, λαού, θεσμών, και οικονομίας. Ο κάθε πολίτης να διακινείται, να εγκαθίσταται, να αποκτά περιουσία και να δικαιούται επαγγελματική αποκατάσταση, όπου επιθυμεί. Να μην υπάρχουν εγγυήσεις ούτε από την Τουρκία, ούτε από την Ευρώπη, ούτε από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Την ασφάλεια του κράτους και του λαού να εγγυάται και να προασπίζει το ίδιο το κράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία, και όχι κράτος με νέο όνομα. Να μην υπάρχει ούτε ένας ξένος στρατιώτης, παρά μόνο Κύπριος στρατιώτης.

Εν ολίγοις αυτά. Και ας μη μας πουν πως αυτά είναι ευκταία. Τα δικά τους εφικτά πώς κατέστησαν ανέφικτα; Τι απέδωσε ο δικός τους μινιμαλισμός; Μόνο ερείπια, αδιέξοδο και νέα τουρκικά τετελεσμένα. Τι απέφερε η απο-ενοχοποίηση του θηρίου; Το κατέστησε ακόμη περισσότερο αδηφάγο. Τι προσέφερε η win win διαδικασία του Ιωάννη Κασουλίδη; Μόνο κέρδη στην Τουρκία και ζημίες στην Κύπρο. Τι προσεκόμισε το πλαίσιο Γκουτέρες; Παραχωρήσεις της εκ περιτροπής Προεδρίας, του βέτο στους Τουρκοκυπρίους, του πρώτου λόγου στους σφετεριστές των περιουσιών μας, των τεσσάρων ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους.

Δεν υπάρχει επιτέλους ένας νούσιμος άνθρωπος στον ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ, να υποδείξει στον Αβέρωφ και στον Κυπριανού ότι αποτελούν Δον Κιχώτες που ζουν μέσα στον  κόσμο της φαντασίας τους και κυνηγούν ανεμόμυλους; Ρομαντικούς που δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους και να αντιληφθούν τα ολέθρια αποτελέσματα τα οποία επέφερε η πολιτική τους;

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/blog/antoniouc/2017/08/2204/to-plaisio-gkouteres-einai-nekro-siamaioi-adelfoi