Ο Οζντίλ Ναμί στον Π: Θέλαμε επεμβατικά…και έτοιμοι για υποχωρήσεις

Print Friendly, PDF & Email

06.08.2017

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

«Ο Αναστασιάδης δεν ανταποκρίθηκε σε διακυβέρνηση-περιουσιακό-Είπαμε ότι τα επεμβατικά να παραμείνουν μέχρι την επανεξέταση για ένα χρονικό διάστημα».

Την εκτίμηση ότι η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά απέτυχε γιατί η ε/κ πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη να δείξει ευελιξία στα υπόλοιπα θέματα, περιμένοντας μόνο να λάβει από την τουρκική πλευρά στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, εξέφρασε στη συνέντευξή του στον «Π» ο Τ/Κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί.

Ο κ. Ναμί είπε πως η τουρκική θέση σε σχέση με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων ήταν η παραμονή του επεμβατικού δικαιώματος για τρεις προεδρικές θητείες, με τη δυνατότητα επανεξέτασης (Review), συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αυτή ήταν η αρχική πρόταση και πως υπήρχε περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης εάν η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη δεν ήταν κάθετα αρνητική στο να δείξει καλή θέληση στα θέματα της διακυβέρνησης και του περιουσιακού.

Ο Τ/Κ διαπραγματευτής υποστήριξε ότι η τ/κ πλευρά κατέθεσε πρόταση στο πλαίσιο του γ.γ. των ΗΕ, το οποίο αποδέχεται, σε αντίθεση με την ε/κ πλευρά. Αρνήθηκε ότι ο γ.γ. των ΗΕ είπε στο τελευταίο δείπνο ότι παρεξήγησε τις προθέσεις της Τουρκίας, ενώ έδωσε απάντηση και για τη σιωπηρή παρουσία του Τ/Κ ηγέτη, απορρίπτοντας ότι ήταν αποτέλεσμα της επικυριαρχίας της Τουρκίας.

Αναφορικά με την επιστροφή Μαρωνιτών στα χωριά τους, είπε ότι αυτή θα μπορεί να καταστεί δυνατή χωρίς να υποχρεώνεται κανένας να εκδώσει ταυτότητα της «ΤΔΒΚ», ενώ για τις πληροφορίες για τη διάνοιξη της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, είπε ότι προς το παρόν επεξεργάζονται ιδέες, οι οποίες από τη μια δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα είναι ίδιες με εκείνες που θα γίνονταν σε περίπτωση λύσης, και από την άλλη δεν θα φέρνουν την τ/κ πλευρά σε ρήξη με τα ΗΕ και τη διεθνή κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο συνέχισης των διαπραγματεύσεων, είπε πως δεν προβλέπει ουσιαστικές κινήσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές. Στη διαδικασία της συνέντευξης συμμετείχε και ο διευθυντής του «Πολίτη» και δημοσιογράφος Διονύσης Διονυσίου.

 • Ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει το τελευταίο διάστημα ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν η τ/κ πλευρά αποδέχεται το πλαίσιο του γ.γ. των ΗΕ. Πώς αντικρίζετε αυτή την πρόσκληση;

Η τ/κ πλευρά στο Κραν Μοντανά αποδέχθηκε το πλαίσιο του γ.γ. των ΗΕ. Όχι μόνο το αποδεχθήκαμε, αλλά και καταθέσαμε προτάσεις οι οποίες, όπως επιβεβαίωσαν τα ΗΕ, ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Αντιθέτως, τα έγγραφα τα οποία κατέθεσε ο κ. Αναστασιάδης δεν ήταν μέσα στο πλαίσιο του κ. Γκουτέρες και τα ΗΕ του ζήτησαν να αλλάξει τις τοποθετήσεις του.

 • Ποιο ήταν το σημείο στο οποίο η ε/κ πρόταση βρισκόταν εκτός του πλαισίου του γ.γ. των ΗΕ;

Υπήρχαν πολλά σημεία. Το κυριότερο ήταν το ότι ο κ. Γκουτέρες σημείωνε στο πλαίσιό του ότι η εκ περιτροπής προεδρία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή στη βάση δύο προς ένα. Στην πρότασή του ωστόσο ο κ. Αναστασιάδης δεν το συμπεριέλαβε με αυτό τον τρόπο. Ήταν λοιπόν μια σημαντική παραβίαση του πλαισίου.

Εκτός πλαισίου οι Ε/Κ

 • Στη συνέχεια κατέθεσε πρόταση η οποία ήταν εντός του πλαισίου;

Ανακατασκεύασε την πρόταση επειδή η Ε/κ πλευρά αντέδρασε έντονα. Είχαμε δεσμευτεί να ενεργήσουμε στη βάση του πλαισίου. Πρέπει να μπορούμε να εμπιστευόμαστε η μια πλευρά την άλλη, έτσι ώστε να κατατίθενται κι άλλες προτάσεις. Όταν αντιδράσαμε, όντως ο κ. Αναστασιάδης άλλαξε την τοποθέτησή του σε ό,τι αφορά την εκ περιτροπής προεδρία, ωστόσο περιέλαβε προϋποθέσεις. Μια εξ αυτών ήταν το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Παραβιάσεις του πλαισίου υπήρχαν και στο εδαφικό και στο περιουσιακό.

Είναι γι’ αυτό που το βρίσκω πολύ παράξενο που η ε/κ ηγεσία καλεί την τ/κ πλευρά να σεβαστεί το πλαίσιο Γκουτέρες, γιατί, όχι μόνο το αποδεχθήκαμε, αλλά καταθέσαμε και προτάσεις μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο σεβαστήκαμε.

 • Οι προτάσεις σας ήταν κατατεθειμένες γραπτώς;

Ναι, Βέβαια. Οι προτάσεις μας παραδόθηκαν στα ΗΕ, γι’ αυτό και τα ΗΕ έκαναν την εκτίμηση ότι ήταν μέσα στο πλαίσιο του γ.γ. Και παρά το γεγονός ότι υπήρχαν παραβιάσεις του πλαισίου από την ε/κ πλευρά, για το καλό της συνέχισης της διαδικασίας είπαμε ας προχωρήσουμε με τεχνικές επιτροπές. Μία για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και μια για τα υπόλοιπα κεφάλαια. Δυστυχώς, δεν επετεύχθη πρόοδος. Η θέση της τ/κ πλευράς ήταν πως αν μας βοηθήσετε στα εναπομείναντα θέματα, στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και του περιουσιακού, τότε θα μπορούμε να πούμε περισσότερα στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Επαναλαμβάνω αυτή ήταν η αρχική μας θέση. Όμως, η ε/κ πλευρά αρνήθηκε. Ήθελε να πάρει αυτά που ζητούσε στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και μετά βλέπουμε για τα υπόλοιπα θέματα.

Κάναμε το βήμα

 • Στο πλαίσιο Γκουτέρες δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά για «το τέλος της Συνθήκης Εγγυήσεων»; Η τουρκική πλευρά το αποδέχθηκε αυτό;

Η φράση που χρησιμοποίησε ο γ.γ. των ΗΕ ήταν: «Αναφορικά με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το δικαίωμα της επέμβασης δεν είναι βιώσιμο». Είπε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα καινούριο σύστημα το οποίο θα παρέχει ασφάλεια για όλους. Η ασφάλεια του ενός δεν θα πρέπει να είναι σε βάρος της ασφάλειας του άλλου. Εμείς αποδεχθήκαμε 100% αυτά που ο κ. Γκουτέρες έβαλε στο τραπέζι. Και στη γραπτή μας πρόταση που δώσαμε, η τοποθέτησή μας στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θεωρήθηκε από τα ΗΕ ότι ήταν μέσα στο πλαίσιο που καθορίστηκε. Αυτό που είπαμε ήταν καθαρό. Δεν απαιτούμε συνέχιση του δικαιώματος της επέμβασης μόνιμα. Είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε έναν μηχανισμό επανεξέτασης (review). Αν το ομοσπονδιακό μας σύστημα επιτύχει, τότε το αποτέλεσμα της επανεξέτασης (review) μπορεί να αντικαταστήσει το παρόν σύστημα με κάτι άλλο.

Σε 15 χρόνια βλέπουμε…

 • Δεν αποδέχεστε λοιπόν τον τερματισμό από την πρώτη μέρα της λύσης του επεμβατικού δικαιώματος;

Είπαμε ότι το επεμβατικό δικαίωμα πρέπει να παραμείνει μέχρι την επανεξέταση για ένα χρονικό διάστημα. Είπαμε ότι αυτή η περίοδος θα αφορά τρεις εκλογικές περιόδους, όμως και γραπτώς σημειώσαμε ότι αυτή η περίοδος μπορεί να είναι και μικρότερη. 

Το επεμβατικό δικαίωμα βρίσκεται στη Συνθήκη Εγγυήσεων. Το κατά πόσον αυτό θα παραμείνει με παράταση της Συνθήκης των Εγγυήσεων για άλλα 15 χρόνια ή θα δημιουργηθεί ένα καινούριο σύστημα το οποίο θα προβλέπει αυτό το δικαίωμα, ήταν ανοικτό θέμα προς συζήτηση. Δεν επικεντρωθήκαμε στην άμεση αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγυήσεων, γιατί ο γ.γ. δεν μας το ζήτησε. Επικεντρώθηκε στο επεμβατικό δικαίωμα. Αυτό, είπε, ότι δεν είναι βιώσιμο.

Ο γ.γ. των ΗΕ, εξ όσων διαβάζουμε, είπε ότι χρειάζεται ο τερματισμός των επεμβατικών δικαιωμάτων και το τέλος της Συνθήκης Εγγυήσεων. Η παρούσα κατάσταση θα πρέπει να αντικατασταθεί από έναν μηχανισμό ασφάλειας που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Αυτά που μου διαβάζετε είναι το πλαίσιο που δόθηκε από την ε/κ πλευρά. Αυτά δεν είναι τα γραπτά έγγραφα των ΗΕ. Τα ΗΕ είπαν ότι τα επεμβατικά δικαιώματα δεν είναι βιώσιμα και ότι πρέπει να συμφωνηθεί ένα νέο σύστημα με το οποίο και οι δύο πλευρές θα αισθάνονται ασφαλείς. Με την αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες, η τ/κ πλευρά έκανε ένα τεράστιο άνοιγμα για την εισαγωγή μιας νέας κατάστασης για την ασφάλεια στην επανενωμένη Κύπρο.

Θα δίναμε περισσότερα

 • Είπατε προηγουμένως ότι η ασφάλεια του ενός δεν πρέπει να δημιουργεί φόβο για τον άλλο. Ωστόσο, τα επεμβατικά δικαιώματα προκαλούν φοβία στους Ε/Κ.

Είπαμε ότι αυτή είναι η αρχική μας θέση μετά την έκκληση Γκουτέρες. Η διαχρονική μας θέση ήταν η συνέχιση των δικαιωμάτων για πάντα. Αλλά ο κ. Γκουτέρες είπε ότι δεν μπορείτε να έχετε επεμβατικά δικαιώματα για πάντα. Γι’ αυτό διαμορφώσαμε την τοποθέτησΉ μας. Επίσης, είπαμε στους Ε/Κ συνομιλητές μας ότι αν μας βοηθήσετε με περαιτέρω βήματα αναφορικά με τη διακυβέρνηση, την αποτελεσματική συμμετοχή, τότε μπορεί να σκεφτούμε ακόμα μεγαλύτερα βήματα. Υπήρχε προοπτική δηλαδή για μεγαλύτερες υποχωρήσεις και διαβιβάσαμε αυτό το μήνυμα.

Ασφαλώς δεν δώσαμε τα πάντα γραπτώς. Γιατί όποιο έγγραφο διδόταν, διέρρεε στον ε/κ Τύπο. Αυτό δεν βοηθούσε τη διαδικασία, ούτε το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ μας.

Έλεγε «έδωσα πολλά»

 • Μας λέτε δηλαδή ότι ο ένας περίμενε τον άλλο για να κάνει βήματα;

Θεωρώ ότι δεν πέτυχε η διάσκεψη, όχι γιατί υπήρχε καχυποψία ή άρνηση αποδοχής του πλαισίου Γκουτέρες σε ό,τι αφορά στη συζήτηση για τη Συνθήκη Εγγυήσεων και τα επεμβατικά δικαιώματα. Ήταν ξεκάθαρο ότι η τουρκική πλευρά ήταν προετοιμασμένη για περαιτέρω υποχωρήσεις πέραν της αρχικής της θέσης. Όμως, ο κ. Αναστασιάδης επαναλάμβανε ότι έδωσε ήδη πάρα πολλά και ήταν η σειρά του να πάρει.

Δεν έχει δίκιο; Όλο αυτό το διάστημα οι δύο ηγέτες πέτυχαν πρόοδο σε όλα τα κεφάλαια και το κεφάλαιο εγγυήσεων και ασφάλειας ήταν το μόνο που δεν είχε συζητηθεί.

Αυτό που λες είναι σωστό, με την έννοια ότι στα τέσσερα κεφάλαια επιτύχαμε πρόοδο. Αυτό όμως δεν έγινε κατορθωτό λόγω μονομερών υποχωρήσεων του κ. Αναστασιάδη. Και οι Τ/Κ κάναμε πολύ μεγάλα βήματα.

Ο σιωπηρός Ακιντζί

 • Στο Κραν Μοντανά, όλοι είδαμε έναν πολύ διαφορετικό Τ/Κ ηγέτη. Έναν σιωπηρό Τ/Κ ηγέτη. Η εντύπωση ήταν ότι η Τουρκία έκανε παιχνίδι. Και ήταν τρομακτική εικόνα για τους Ε/Κ. Μπορείτε να επιχειρηματολογήσετε απορρίπτοντας αυτή την εικόνα που έχουμε αποκομίσει και να επιχειρηματολογήσετε ότι η μελλοντική Κύπρος δεν θα έχει επιρροές από τρίτους;

Η εικόνα που αποκομίσατε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η τ/κ πλευρά ήταν ίσως η πιο σημαντική κινητήρια δύναμη για να οδηγηθεί η διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντανά και το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά αποδέχθηκε το πλαίσιο Γκουτέρες ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω των πρωτοβουλιών του κ. Ακιντζί. Αν δεν είχε ισχυρή πολιτική βούληση ο κ. Ακιντζί για προτάσεις στο πλαίσιο των ΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες, πιστεύετε ότι η τουρκική πλευρά θα έκανε προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση; Η τ/κ πλευρά πήρε πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες και πολύ πριν το Κραν Μοντανά. Στο Κραν Μοντανά ο κ. Ακιντζί απέφυγε να μιλά στους δημοσιογράφους για να προστατέψει τις πολύ ευαίσθητες διαπραγματεύσεις. Προτιμούσαμε να συζητούμε μεταξύ μας στο διαπραγματευτικό τραπέζι παρά να μιλάμε στα ΜΜΕ.

 • Τι περιμένατε να ακούσετε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ώστε να μπορούσετε να γίνετε πιο ευέλικτοι στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων;

Επεξηγήσαμε και στα έγγραφα που έχουμε καταθέσει ότι περιμέναμε κινήσεις στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής, στο περιουσιακό. Αλλά αντιμετωπίζαμε ένα τείχος. Για παράδειγμα, στο θέμα του περιουσιακού στο πλαίσιο Γκουτέρες, οι αντιδράσεις που λαμβάναμε είναι «αν το κάνουμε αυτό, θα είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Κάτι το οποίο δεν έχει νόημα, γιατί αυτό που ζητούσαμε ήταν στο πλαίσιο αυτού που μας συμβούλευσε να κάνουμε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν υπήρχε λοιπόν θέληση. Γι’ αυτό νομίζω ο γ.γ. δεν ζήτησε αναβολή μερικών ημερών ή αναστολή. Είδε πως ακόμα και αν προχωρήσουμε στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δεν υπήρχε χώρος για βήματα από την ε/κ πλευρά στα υπόλοιπα θέματα.

Δεν παρεξήγησε ο γ.γ.

 • Διαφορετικά ερμηνεύει η ε/κ πλευρά τον τερματισμό της διαδικασίας. Και ήθελα να σας ρωτήσω για το τελευταίο δείπνο στο Κραν Μοντανά. Είπε ο κ. Γκουτέρες ότι παρεξήγησε τις τουρκικές θέσεις στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων;

Δεν υπήρχε παρεξήγηση και ο κ. Άιντε το εξήγησε πολλές φορές σε συνεντεύξεις του. Αυτό που έγινε εκείνο το βράδυ ήταν ότι ο γ.γ. έκανε περίληψη των όσων έγιναν και κάλεσε τις πλευρές να βοηθήσουν η μια την άλλη μέσα στο πλαίσιο που έθεσε. Ο κ. Αναστασιάδης επέμεινε ότι έδωσε πάρα πολλά ήδη και πως ήλθε η ώρα να δει τι μπορεί να δώσει η τουρκική πλευρά στο θέμα των εγγυήσεων γραπτώς. Η τουρκική πλευρά του είπε ότι η διάσκεψη δεν είναι μόνο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Του είπε να δώσει γραπτώς στον γ.γ. αυτά που μπορεί να δώσει στα υπόλοιπα θέματα, και να το κάνουμε κι εμείς. Αλλά υπήρξε άρνηση. Ο γ.γ. είπε πως από ό,τι καταλαβαίνει η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένη να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά σε αντάλλαγμα θέλει βοήθεια στα άλλα θέματα. Σε αυτό το σημείο ο κ. Κοτζιάς είπε «αντιλαμβάνομαι ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τα επεμβατικά δικαιώματα από την πρώτη μέρα» και ο κ. Τσαβούσογλου τον διόρθωσε λέγοντάς του ότι δεν είναι αυτό που λέμε. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να δείξουμε ευελιξία αν υπάρξει ανταπόκριση στα άλλα θέματα. Βλέπω τι γράφεται στον ε/κ Τύπο. Είναι ατυχές το ότι διαλέγουμε να θυμόμαστε αυτό που επιθυμούμε και αυτό μας απομακρύνει από την πραγματικότητα.

Πάμε για εκλογές

 • Ήταν το Κραν Μοντανά ο τελευταίος σταθμός, ή βλέπετε να υπάρχει περιθώριο για συνέχεια;

Είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση αυτή τη στιγμή. Κανένας δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση. Κατά την άποψή μου είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουμε άμεσα να επιστρέψουμε και να συνεχίσουμε από εκεί που σταμάτησε. Παρατηρώ το πολιτικό σκηνικό στην ε/κ πλευρά. Έχετε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι μέχρι τις εκλογές στην ε/κ πλευρά δεν μπορούμε να έχουμε παραγωγικές διαπραγματεύσεις. Και το ερώτημα αν θα συνεχιστεί η διαδικασία μετά τις εκλογές είναι δύσκολο, γιατί δεν ξέρω ποιος θα κερδίσει, τι δυναμική θα υπάρχει.

Πρέπει να επικεντρωθούμε στο να κρατήσουμε τα κανάλια της επικοινωνίας ανοικτά. Δεν θα συνεχίσουμε νομίζω με το ίδιο φορμάτ όπως προηγουμένως, αλλά θα παραμείνουμε φίλοι. Θα μιλάμε σε ανεπίσημο επίπεδο. Και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμποδίσουμε να κτιστεί τείχος ανάμεσά μας. Πρέπει να συνεργαστούμε σε θέματα που εμπλέκουν τα ΗΕ, να ολοκληρώσουμε τα έργα διάνοιξης οδοφραγμάτων κ.λπ.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση, αλλά ιδέες και συζητήσεις

Μετράμε αντιδράσεις για το Βαρώσι

 • Οι κινήσεις της τ/κ πλευράς αναφορικά με τα μαρωνιτικά χωριά και οι πληροφορίες για την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου αποτελούν σχέδιο Β’;

Δεν το αποκαλούμε «σχέδιο Β’». Θέλουμε να προωθήσουμε μια ενεργή δέσμευση η οποία θα μας βοηθήσει να έχουμε πιο στενούς δεσμούς με την άλλη πλευρά, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν καταφέραμε να επιλύσουμε το Κυπριακό. Το να επιτρέψεις στους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα χωριά τους δεν βλάπτει κανέναν Ε/Κ.

Αναφορικά με την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη απόφαση. Υπάρχουν μόνο ιδέες.

 • Ποιος θα λάβει μια τέτοια απόφαση; Οι Τουρκοκύπριοι, ή έχει λόγο η Τουρκία;

Η τ/κ πλευρά θα αποφασίσει για τα βήματα που θα κάνει. Αν υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι χρειάζονται τη συνεργασία με την Τουρκία, είναι προφανές ότι θα γίνει συνεννόηση. Για τα μαρωνιτικά χωριά, για παράδειγμα, θα πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία, γιατί εκεί υπάρχει παρουσία τουρκικού στρατού. Για την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, υπάρχουν αποφάσεις του ΣΑ οι οποίες απευθύνονται κατευθείαν στην Τουρκία. Και γι’ αυτό θα πρέπει να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε.

Διαφορετικό χωρίς λύση 

 • Είπατε ότι επεξεργάζεστε ιδέες για το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου και έχω την εντύπωση ότι μετράτε αντιδράσεις, γι’ αυτό και συντηρείται η πληροφορία. Θα είναι όμως ένα βήμα το οποίο θα ληφθεί υπό την αιγίδα και την επίβλεψη των ΗΕ;

Δεν θα πρέπει να αναμένεται να κάνουμε βήματα που θα μπορούσαν να ληφθούν μόνο σε περίπτωση συνολικής λύσης. Δεν μπορεί να αναμένει κανείς να παραιτηθούμε από το κεφάλαιο του εδαφικού χωρίς συνολική λύση. Αυτό είναι το ένα κριτήριο. Όμως, ό,τι κι αν αποφασίσουμε να κάνουμε, δεν θα το κάνουμε ερχόμενοι σε ρήξη με τα ΗΕ ή οποιονδήποτε άλλο διεθνή οργανισμό. Θα το κάνουμε με τρόπο ο οποίος θα είναι σεβαστός από τη διεθνή κοινότητα. Αν το κάνουμε. Έχεις δίκιο, βρισκόμαστε σε περίοδο που μετρούμε αντιδράσεις. Χρειάζεται υπομονή. Είναι ευαίσθητο θέμα, το οποίο μπορεί να αυξήσει την ένταση μεταξύ των δύο μερών.

Το ξεπεράσαμε ως ΜΟΕ

 • Μήπως περιμένετε ανταλλάγματα από την ε/κ πλευρά για να προχωρήσετε σε αυτό το βήμα, έτσι ώστε να αποτελέσει ΜΟΕ;

Είναι ανάμεσα στα θέματα τα οποία εξετάζουμε. Στο παρελθόν κάναμε παρόμοιες συζητήσεις και απλά σπαταλήσαμε χρόνο και ενέργεια. Αν τα βάλεις όλα στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, τότε τα πράγματα μπορεί να καταστούν πολύπλοκα. Εξαρτάται πολύ από τα σήματα που θα λάβουμε από την ε/κ πλευρά. Για παράδειγμα, άκουσα τον κ. Κασουλίδη, τον οποίο σέβομαι πολύ, να διερωτάται αν η διάνοιξη της κλειστής πόλης μπαίνει προς αντάλλαγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου ή του αεροδρομίου «Ερτζιάν», συζητήσεις που δεν είχαν ποτέ κατάληξη. Μάθαμε από αυτή την εμπειρία. Αν την επαναλάβουμε, υπάρχει λόγος να αναμένουμε κάποιο διαφορετικό αποτέλεσμα; Γι’ αυτό η ερώτηση δεν έχει εύκολη απάντηση. Πρέπει να σκεφτούμε και να συζητήσουμε μεταξύ μας και με άλλους.

 • Αν ληφθεί μονομερώς μια τέτοια απόφαση, δεν μπορεί να σημαίνει τη λήξη των προσπαθειών επίτευξης λύσης στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας;

Δεν είναι σωστό νομίζω να επεκταθώ περισσότερο σε αυτό το θέμα από τη στιγμή που δεν υπάρχει απόφαση. Αλλά λαμβάνουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους, περιλαμβανομένης αυτής που έχετε μόλις θέσει.

Χωρίς ταυτότητα «ΤΔΒΚ»

 • Υπάρχει οδικός χάρτης αναφορικά με τα μαρωνιτικά χωριά; Έχετε συγκεκριμένες αποφάσεις;

Υπάρχουν πολλά τεχνικά θέματα γύρω από αυτό το θέμα. Έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή. Χρειάζεται λίγος χρόνος και σύντομα θα μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις.

 • Όσοι αποφασίσουν να επιστρέψουν στα χωριά τους θα πρέπει να έχουν τουρκοκυπριακή ταυτότητα;

Δεν έχω υπόψη για ένα τέτοιο κριτήριο. Νομίζω ότι θα είναι μια ανοικτή πρόσκληση για όσους θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά τους.

 • Πολλές πληροφορίες γράφονται και αναφορικά με το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της επιτροπής αποζημιώσεων. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε;

Ναι, είναι μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία. Ευελπιστώ ότι στο τέλος θα έχουμε ένα πολύ πιο μεγάλο απόθεμα χρημάτων, έτσι ώστε οι αιτήσεις να εξετάζονται πιο γρήγορα. 

Πηγή: http://politis.com.cy/article/o-ozntil-nami-ston-p-thelame-epemvatikake-etimi-gia-ipochorisis