Πενταράς: Κατάργηση ΕΦ – Επανασύσταση Στρατού (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

20.08.2017 20:35 

του Λεόντιου Χριστοδούλου

Κατάργηση της Ε.Φ. και επανασύσταση του Κυπριακού στρατού, ζητεί ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς. Η Ε/κ πλευρά, λέγει, μπορεί να αλλάξει την ατζέντα στο κεφάλαιο της ασφάλειας. Μας ενημερώνει ο Λεόντιος Χριστοδούλου.

Ως ένα από τα βασικότερα λάθη στη διαχείριση του Κυπριακού προβλήματος, θεωρεί την κατάργηση του Κυπριακού στρατού το 1964 και την ίδρυση της Ε.Φ. ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς.

Υποστηρίζει ότι η ανυπαρξία ενόπλων δυνάμεων από το κράτος που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού θα δημιουργεί κενό ασφάλειας στην περιοχή, το οποίο επιδιώκει να καλύψει η Τουρκία μέσω των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Η πλευρά μας, λέγει, μπορεί να αλλάξει την ατζέντα στο κεφάλαιο της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Πενταρά ο νέος Κυπριακός στρατός θα έχει ως κύρια αποστολή την εσωτερική ασφάλεια και την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της Κύπρου.

Για τις εξωτερικές απειλές, εισηγείται όπως η ομόσπονδη πλέον Κύπρος θα πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί ή όχι να ενταχθεί σε ένα περιφερειακό σύστημα ασφάλειας.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/local/450404/pentaras-katargisi-ef-epanasystasi-stratou