Ρατσιστικές συμπεριφορές του κατοχικού καθεστώτος

Print Friendly, PDF & Email

  02 Σεπτεμβρίου 2017, 9:30 πμ  

  H ΘΕΣΗ “Φ”

Η ΕΙΔΗΣΗ δεν μπορεί να θεωρηθεί μεμονωμένη ενέργεια αλλά μέρος του σχεδιασμού που εφαρμόζεται μετά το Κραν Μοντάνα: Μέρος της παραλίας της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στα κατεχόμενα έχει ανοίξει από το περασμένο Σάββατο. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 1974 και εντεύθεν που η πόλη έπεσε στα χέρια του τουρκικού κατοχικού στρατού. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον «δήμαρχο» Αμμοχώστου Ισμαήλ Αρτέρ, είναι η πρώτη φορά που ανοίγει μέρος της περιφραγμένης περιοχής μετά το 1974 για πολίτες εκτός από στρατιωτικούς. Η παραλία της Δερύνειας, όπως ονομάζεται, είναι εντός της περιοχής που υπάγεται στον έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων γι’ αυτό και η υπογραφή του πρωτοκόλλου.

ΟΠΩΣ έχει μεταδοθεί από τα κατεχόμενα, η είσοδος του κοινού είναι ελεγχόμενη και χρειάζεται η επίδειξη ταυτότητας. Στην παραλία, έχουν δικαίωμα να εισέρχονται με την επίδειξη ταυτότητας μόνο «υπήκοοι» του ψευδοκράτους και Τούρκοι πολίτες. Κοντολογίς, η είσοδος στην παραλία γίνεται με βάση την εθνική καταγωγή, με εθνικιστικά, ρατσιστικά κριτήρια. Για τη λειτουργία της παραλίας υπογράφηκε «πρωτόκολλο» μεταξύ των κατοχικών δυνάμεων και του «δήμου» της κατεχόμενης Αμμοχώστου στις 14 Ιουλίου. Το λεγόμενο πρωτόκολλο θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε χρόνο, η εν λόγω παραλία θα λειτουργεί από τον «δήμο» μεταξύ 15 Μαΐου και 29 Οκτωβρίου.

ΑΥΤΗ η κίνηση των κατοχικών δυνάμεων συνιστά εν πολλοίς ακόμη μια ενέργεια επιβολής τετελεσμένων. Μια κίνηση που γίνεται ενόψει και της διάνοιξης οδοφράγματος στην περιοχή της Δερύνειας. Αυτό επιβεβαιώνει πλήρως τις τουρκικές προθέσεις, που δεν είναι η λύση του Κυπριακού αλλά η δημιουργία προϋποθέσεων και συνθηκών για εδραίωση των κατοχικών δεδομένων στο νησί. Αυτό, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό στους δικούς μας διαχειριστές του Κυπριακού και να μην υποβαθμίζονται τα μικρά βήματα που γίνονται από τουρκικής πλευράς για επιβολή τετελεσμένων. Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων θα πρέπει να λειτουργεί ως μέρος της ανατροπής της κατοχικής γραμμής και όχι ως όχημα για ομαλοποίηση των κατοχικών δεδομένων. Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων δεν μπορούν να αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας για επικοινωνία μεταξύ των οντοτήτων. Η χρησιμότητα των οδοφραγμάτων έγκειται μόνο εάν αξιοποιηθούν ως εργαλεία για την απελευθέρωση. 

ΕΧΕΙ προσφάτως ανακοινωθεί πως σύντομα θα ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας, δυο χρόνια, σχεδόν, μετά που επιτεύχθηκε η συμφωνία. Θα ανοίξει μετά από πολλά προσκόμματα που έθεσε η τουρκική πλευρά, που αντιμετωπίζει αυτή τη διαδικασία των οδοφραγμάτων ως όχημα για την εδραίωση των κατοχικών δεδομένων. Από μικρές και μεγάλες κινήσεις επιχειρούν να αξιοποιήσουν στοιχεία για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.  

ΕΙΝΑΙ προφανές πως μετά την κατάρρευση της Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα οι πολίτες έχουν για μια ακόμη φορά απογοητευθεί από τη μη επίτευξη λύσης. Είναι δε σαφές πως τέτοιες ενέργειες, όπως αυτή με το άνοιγμα της παραλίας και την εφαρμογή ρατσιστικών κριτηρίων για τη λειτουργία της, μεγαλώνουν την απόσταση και προκαλούν ρήξεις, δεν συμβάλλουν στην προώθηση της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η ειρηνική συμβίωση περνά μόνο μέσα από την απαλλαγή της κατοχής, την απελευθέρωση της Κύπρου.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/427079/ratsistikes-symperifores-toy-katochikoy-kathestotos