Φέτος ανακαλύψαμε ότι απαγορεύει βιβλία το κατοχικό καθεστώς;

Print Friendly, PDF & Email

28 Σεπτεμβρίου 2017, 12:01 μμ  

του   Άριστου Μιχαηλίδη     

Μου κάνουν εντύπωση όσοι αναστατώθηκαν φέτος, που το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε οκτώ βιβλία σχολικής ύλης που προορίζονταν για τους εγκλωβισμένους μαθητές μας. Προπάντων, όσοι το αρπάζουν αυτό ως αφορμή για να απευθύνουν στον λαό προειδοποίηση ότι στα κατεχόμενα άρχισαν να εφαρμόζουν το Σχέδιο Β, που απείλησαν ότι θα εφαρμόσουν μετά από το Κραν Μοντάνα, και πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους οι απορριπτικοί, διότι αν δεν δεχθούν την όποια λύση και αν συνεχίσουν να είναι απορριπτικοί όπως ήταν μέχρι τώρα (και ο Νίκος Αναστασιάδης, μαζί) θα πάθουμε χειρότερα. Ενώ αν είμαστε καλά παιδιά θα είναι και οι Τούρκοι καλά παιδιά και θα βρεθεί η λύση της επανένωσης και της συνύπαρξης. Αναρωτιέμαι, όμως, πέρσι δεν ήταν εδώ αυτοί που κάνουν φέτος τους αναστατωμένους; Διότι και πέρσι την ίδια εποχή, που η λύση ήταν τόσο κοντά κι αρκούσε να απλώσουμε το χέρι ή να απλώσει το δικό του κανένας Τορναρίτης, κανένας Αβέρωφ, κανένας Τσιελεπής ή Στεφάνου, για να την αρπάξουμε, το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε την αποστολή άλλων έξι βιβλίων. Ακόμα και όσα βιβλία επιτρέπονται τα ξεφυλλίζουν ένα προς ένα και αφαιρούν από μέσα σελίδες που δεν τους αρέσουν. Απαγόρευσαν επίσης και συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς που δεν ήταν της αρεσκείας τους. Αλλά, δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας, ούτε συνέδεσε αυτή την αισχρή επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά με το δήθεν τουρκικό Σχέδιο Β.

Ούτε βεβαίως είναι μέρος του Σχεδίου Β το γεγονός ότι ο κατοχικός στρατός αρνείται να μετακινήσει ένα φυλάκιο που βρίσκεται στον δρόμο που θα ανοίξει για να εφαρμοστεί το λεγόμενο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο οδόφραγμα της Δερύνειας. Διότι η άρνηση δεν είναι τωρινή. Εμφανίστηκε εδώ και ενάμιση χρόνο. Όταν, δηλαδή, όπως και τα υπόλοιπα, βρισκόμαστε υποτίθεται ένα βήμα από τη λύση και όχι σε αδιέξοδο, όπως σήμερα, που θα μπορούσε σε ένα βαθμό να δικαιολογήσει κάποιες ακραίες αντιδράσεις του κατοχικού καθεστώτος. Κι όλα αυτά διότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Ένα μόνο σχέδιο υπάρχει κι ας μην θέλουμε να το καταλάβουμε. Κι αυτό το σχέδιο εφαρμοζόταν ακόμα κι όταν κοροϊδεύαμε τους εαυτούς μας ότι προχωρούμε στην επανένωση και στη συνύπαρξη. Το τουρκικό σχέδιο είναι ο απόλυτος διαχωρισμός εδάφους και λαού, δύο κράτη δίπλα – δίπλα, ίσου καθεστώτος φυσικά, και η αναζήτηση μιας συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Άγκυρα να ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο. Αυτό είναι που βρισκόταν στο τραπέζι των συνομιλιών όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η Τουρκία χρησιμοποιούσε το κλίμα των διαπραγματεύσεων για να επιβάλει το σχέδιό της. Το ένα και μοναδικό. Με το αδιέξοδο που προέκυψε και μέχρι τις προεδρικές εκλογές, περίοδος κατά την οποία δεν θα υπάρξει καμιά διαπραγμάτευση, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει περισσότερα τετελεσμένα στο πλαίσιο του σχεδίου της. Όπως έκανε και στην προηγούμενη φάση. Τώρα βεβαίως σε πιο εύφορο έδαφος, με περισσότερο αναβαθμισμένο τον κατοχικό ηγέτη και περισσότερο αποδεκτό το καθεστώς, έτσι όπως τα καταφέραμε με περισσή αφέλεια.

Όταν ας πούμε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμφωνούσε σε μια φόρμουλα που θα επέτρεπε την παραμονή όλων των εποίκων δεν του είπαν ευχαριστώ. Συνέχιζαν να μοιράζουν ακόμα περισσότερες «υπηκοότητες» σε εποίκους αυξάνοντας συνεχώς τους αριθμούς. Όταν πέρσι η Κυπριακή Δημοκρατία απέσυρε τις ενστάσεις της και επέτρεψε να πηγαίνουν στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα οι παράνομοι έποικοι, αντί ένα βήμα ανταπόδοσης, του πρόσφεραν ως αντίδωρο την απαγόρευση επισκέψεων Ελληνοκυπρίων σε χριστιανικές εκκλησίες στα κατεχόμενα. Όταν ο Πρόεδρος έλεγε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι δεν υπάρχει λύση χωρίς επιστροφή της Μόρφου, το κατοχικό καθεστώς μοίραζε τη γη των Μορφιτών σε Τούρκους επιχειρηματίες για να κτίζουν πανεπιστήμια και τζαμιά.

Ποιο Σχέδιο Β, εφαρμόζεται τώρα, λοιπόν; Απλώς δεν είμαστε ούτε καν σε θέση να εκτιμήσουμε τις πραγματικές συνθήκες μέσα στις οποίες διαπραγματευόμαστε το μέλλον μας, ηγεσία και λαός. Ακόμα κι όταν μας δείχνουν κατάμουτρα τι κάνουν οι κατακτητές της πατρίδας μας, εμείς γυρίζουμε από την άλλη και συνεχίζουμε την πολιτική των ψευδαισθήσεων, βοηθώντας το τουρκικό σχέδιο και πιπιλίζοντας το ληγμένο λουκούμι της επιστροφής στην εποχή που ζούσαμε μαζί χωρίς προβλήματα. Αλλού ξημερωμένοι. 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/433888/fetos-anakalypsame-oti-apagrevei-biblia-to-katochiko-kathestos