Δηλώσεις Κυβ. Εκπροσώπου στο «Πρωινό Δρομολόγιο» για απόφαση επιβολής δασμών σε εγκλωβισμένους από ψευδοκράτος

Print Friendly, PDF & Email

06/10/2017 12:06

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την απόφαση των κατοχικών αρχών όπως επιβάλλουν δασμούς σε προϊόντα που αποστέλλονται για τους εγκλωβισμένους, καθώς και στην αναβολή της συνόδου κορυφής νοτίων κρατών μελών της ΕΕ, που θα πραγματοποιείτο στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2017, στην Λευκωσία, μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», του Τρίτου Προγράμματος του ραδιοφώνου ΡΙΚ. 

Το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων έχει ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Θα ληφθούν μέτρα για αντιμετώπιση της απόφασης του ψευδοκράτους για δασμούς;

Απάντηση: Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να διασφαλίσουμε ότι οι εγκλωβισμένοι θα παίρνουν όλα όσα θα χρειάζονται και δεν θα τους λείψει τίποτα. Από εκεί και πέρα, σίγουρα θα ληφθούν συγκεκριμένες και πολύ στοχευμένες ενέργειες, πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ψευδοκράτος ούτε παίρνει οδηγίες από τρίτα κράτη, και μοναδικός στόχος είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επίλυση του Κυπριακού. Άρα, θα κινηθούμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο με πολύ συγκεκριμένες ενέργειες, στοχευμένες προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις με ομάδες και άτομα που πρωταγωνιστούν σε αυτές τις ενέργειες και δραστηριότητες, όπως τις βλέπουμε να εξελίσσονται στις κατεχόμενες περιοχές το τελευταίο διάστημα.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε πριν από τη λήψη των εν λόγω ενεργειών. Θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον κ. Τουσκ, και ο λόγος είναι ότι στις 18 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλες, στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχει πλέον επίσημα συζήτηση του θέματος της ΕΕ και της Τουρκίας. 

Όλες αυτές οι ενέργειες που γίνονται στις κατεχόμενες περιοχές – εξάλλου αποστείλαμε και μήνυμα προς τον ΓΓ ΟΗΕ μέσω της επιστολής του Μόνιμου Αντιπροσώπου μας – αντιλαμβάνεστε ότι έχουν την έγκριση, εάν όχι την καθοδήγηση, της Τουρκίας. Άρα, εκεί είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο θα κινηθούμε. Εκεί θα δώσουμε περισσότερη βαρύτητα όσον αφορά στις ενέργειές μας, δηλαδή στο πεδίο της Τουρκίας, διότι είναι η Τουρκία που βρίσκεται πίσω από αυτές τις ενέργειες, είτε ενθαρρύνοντας κάποιους, είτε συνεργαζόμενη με κάποιους, είτε προτρέποντας κάποιους να προβούν σε αυτές τις ενέργειες.

Στα κατεχόμενα υπάρχουν ομάδες οι οποίες σε συνεργασία με την Τουρκία προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες και έχουν στόχο να απομακρύνουν την όποια προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό το δεδομένο θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στα μέτρα που θα λάβουμε. Δεν μας ενδιαφέρει να μπούμε σε αντιπαράθεση με ένα ψευδοκράτος, με μια παράνομη οντότητα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα λείψει τίποτα στους εγκλωβισμένους. Από εκεί και πέρα, θα ληφθούν μέτρα στο πλαίσιο της νομιμότητας στοχευμένα. Όχι μεγάλα λόγια και μεγάλες δηλώσεις πριν ληφθούν. Θα κινηθούν και σε επίπεδο ομάδων και ατόμων στις κατεχόμενες περιοχές αλλά και στο επίπεδο της Τουρκίας, που βρίσκεται πίσω από αυτές τις ενέργειες.

Ερώτηση: Γίνονται καθόλου σκέψεις για τερματισμό του κανονισμού της πράσινης γραμμής;

Απάντηση: Κατ’ αρχάς, δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε δημοσίως για συγκεκριμένα μέτρα πριν ληφθούν αποφάσεις. Δεν θα ήταν σοβαρή ενέργεια εκ μέρους της Κυβέρνησης να κάνει δηλώσεις δημοσίως για το πώς θα κινηθεί. Από εκεί και πέρα, όποιος έχει εισηγήσεις συγκεκριμένες οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν, μπορεί να τις αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Ακούω διάφορα που λέγονται. Όταν υποβάλλουμε μια ιδέα πρέπει να γνωρίζουμε κατά πόσον μια τέτοια ιδέα θα μπορεί να εφαρμοστεί. Ακούω διάφορα για την ΕΕ. Είναι καλό, προτού γίνουν εισηγήσεις, να εξετάζεται το αν τέτοιες εισηγήσεις μπορούν να γίνουν. Για παράδειγμα, στην ΕΕ κάποιες αποφάσεις χρειάζονται ομοφωνία των 28 κρατών μελών. Κάποιες άλλες θέλουν ενισχυμένη πλειοψηφία. Πριν, λοιπόν, μιλήσουμε δημοσίως, είναι καλό να κάνουμε μια μικρή μελέτη κατά πόσον αυτά που λέμε μπορούν να προωθηθούν. Ακούγονται αρκετές ωραίες ιδέες και εισηγήσεις, αλλά είναι καλό να μελετούμε λίγο πριν μιλήσουμε δημοσίως, ειδικά όσον αφορά αποφάσεις που δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από εμάς.

Θα ήθελα να συνοψίσω τρία σημαντικά δεδομένα. Το πρώτον, είναι να μην λείψει τίποτα στους εγκλωβισμένους. Το δεύτερο, είναι να ληφθούν μέτρα συγκεκριμένα και στοχευμένα σε ομάδες και άτομα. Το τρίτον, είναι οι ενέργειες προς την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τουσκ ακριβώς για να δούμε και πώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εισαχθεί η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος. Γενικότερα, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ είναι ήδη στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου αλλά θα γίνει και γενικότερα συζήτηση για όλα αυτά που βλέπουμε στις κατεχόμενες περιοχές. 

Δεν μπορώ να κάνω οποιεσδήποτε δηλώσεις προς το παρόν. Αν προέβαινα από τώρα σε δηλώσεις χωρίς να έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, δεν θα μπορούσαμε να θεωρηθούμε σοβαρή κυβέρνηση. Ας κάνουμε λοιπόν υπομονή. Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι να κερδίσουμε εντυπώσεις επικοινωνιακά, αλλά η ουσία. Εμείς προσεγγίζουμε το κάθε θέμα με απόλυτη σοβαρότητα. Επομένως, ας κάνουμε υπομονή και όταν ληφθούν αυτά τα μέτρα, ενδεχομένως κάποια να ανακοινωθούν και κάποια άλλα όχι.

Ερώτηση: Το έγγραφο του κ. Κορνηλίου στα Ηνωμένα Έθνη να θεωρήσουμε ότι είναι το πρώτο βήμα σε μια τέτοια διπλωματική προσπάθεια να αναδείξουμε τα ζητήματα αυτά και να διατυπώσουμε τις θέσεις μας για τις αποφάσεις που παίρνει το ψευδοκράτος;

Απάντηση: Είναι ένα εμπεριστατωμένο έγγραφο που ετοιμάζεται εδώ και καιρό από πλευράς τεχνοκρατών, όχι μόνο του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και άλλων Υπηρεσιών της Δημοκρατίας σε σχέση με κάποιες εξελίξεις που βλέπουμε στις κατεχόμενες περιοχές, ειδικότερα κατά την περίοδο μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και γενικότερα αυτήν την προσπάθεια της Άγκυρας, με τη συνεργασία κάποιων στις κατεχόμενες περιοχές, για πλήρη ενσωμάτωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Τουρκία είτε μέσω πολιτογραφήσεων είτε μέσω της αλλοίωσης της πολιτισμικής και της κοσμικής ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων. Είναι σημαντικό και σχετίζεται και με τους εγκλωβισμένους, ότι υπήρξε σε αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας οργανωμένη αντίδραση από τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και μάλιστα δημοσίως. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που στο θέμα του κ. Ακιντζί, οι δηλώσεις του για το μέτρο που λήφθηκε ήταν μεν προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά θα έπρεπε να είχαν γίνει ενωρίτερα. Αν γίνονταν ενωρίτερα, θα γινόταν και ένας δημόσιος διάλογος στις κατεχόμενες περιοχές, κάτι που θεωρούμε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην απόφαση του κατοχικού καθεστώτος.

Ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε και για τη συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ισπανό Πρωθυπουργό κ. Μαριάνο Ραχόι;

Απάντηση: Έγινε αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του Ισπανού πρωθυπουργού και συμφωνήθηκε όπως υπάρξει αναβολή της συνόδου, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 9 και 10 Οκτωβρίου, στην Κύπρο. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μετά από συζήτηση που είχαμε και με τους υπόλοιπους εταίρους μας στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, στην Λευκωσία. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστηρίζει την προσέγγιση της ΕΕ και των υπόλοιπων κρατών μελών για ενότητα της χώρας [Ισπανίας], κάτι που ενδιαφέρει άμεσα και εμάς, αν ληφθούν υπόψη και κάποια δικά μας δεδομένα.» 

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/438A7392AC2FAD84C22581B10031FF84?OpenDocument&L=G