Ο ΥΠΕΞ Κύπρου είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

25/10/2016 20:04

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Jean-Marc Ayrault είχε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Λευκωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο επίσκεψης του Γάλλου Υπουργού στην Κύπρο. Ο κ. Ayrault έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και, ακολούθως, προήδρευσαν διαβουλεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι κ.κ. Κασουλίδης και Ayrault προέβησαν σε δηλώσεις στον Τύπο. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Γάλλο ομόλογό του για τις εξελίξεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Παράλληλα, εξετάστηκαν θέματα ενέργειας, οι διμερείς σχέσεις, καθώς και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Γάλλου Υπουργού, υπογράφησαν τρεις διμερείς Συμφωνίες, ως ακολούθως:

Γαλλο-Κυπριακή Στρατηγική Ατζέντα: Κοινή Διακήρυξη του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλικής Δημοκρατίας. Τη Συμφωνία υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλικής Δημοκρατίας στον τομέα της εκπαίδευσης και της γλωσσικής συνεργασίας για την περίοδο 2016-2019, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών που υπεγράφη στην Λευκωσία στις 29 Οκτωβρίου 1969. Το Μνημόνιο υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή και τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλίας κ. Jean-Marc Ayrault.

Δήλωση Προθέσεων μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης για την Πολιτική Ασφάλεια και τη Διαχείριση Κρίσεων της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Πολιτικής Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη συνεργασία σε θέματα μείωσης κινδύνων και διαχείρισης καταστροφών και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης. Τη Δήλωση Προθέσεων υπέγραψαν ο Αναπληρωτής Διοικητής Πολιτικής Άμυας κ. Λουκάς Χατζημιχαήλ και ο Νομάρχης, Γενικός Διευθυντής για την Πολιτική Ασφάλεια και τη Διαχείριση Κρίσεων της Γαλλίας κ. Laurent Prévost. 

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή των Συμφωνιών, ο κ. Κασουλίδης, καλωσορίζοντας τον κ. Ayrault, αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις, αλλά και κοινές ανησυχίες. 

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεργασία που έχουμε με τη Γαλλική Κυβέρνηση και κυρίως την παραδοσιακή της στήριξη και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας, στις προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού», επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης. Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Κύπριος Υπουργός ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και ιδιαίτερα για τις προσπάθειες για επίλυση του κεφαλαίου της ασφάλειας. 

Παράλληλα, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι, ως εταίροι στην ΕΕ, «ανταλλάξαμε απόψεις για τα καίρια ζητήματα που μας απασχολούν, όπως το μέλλον της ΕΕ, το Brexit, το Μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας όπου, στη βάση των κοινών μας προσεγγίσεων και των συντονισμένων πολιτικών μας». 

Επιπλέον, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στο Συριακό, όπου, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης, απαιτούνται συγκροτημένες και συλλογικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης και εξεύρεση πολιτικής λύσης. 

Αναφερόμενος στην υπογραφή των Συμφωνιών, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια αναβάθμισης και ενίσχυσης των ήδη άριστων σχέσεων και της ιδιαίτερα αναπτυγμένης συνεργασίας των δύο χωρών σε καίριους τομείς, όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, κ.α. 

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, υπογράφηκαν σήμερα τρεις συμφωνίες. Συγκεκριμένα, υπογράφηκε η Στρατηγική Ατζέντα Συνεργασίας, που περιλαμβάνει πολίτικο διάλογο, διάλογο για την ασφάλεια και την άμυνα, καθώς και οικονομικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό διάλογο. «Η Στρατηγική Ατζέντα που υπογράψαμε σήμερα, θα ενδυναμώσει περαιτέρω τη συνεργασία μας και θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε και να αναπτύξουμε κοινές στρατηγικές, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, κυρίως σε ζητήματα ασφάλειας, τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και παράνομης διακίνησης ανθρώπων, αναγνωρίζοντας τον καίριο ρόλο της Γαλλίας στο διεθνές προσκήνιο, τον οποίο στηρίζουμε έμπρακτα», υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης.

Τέλος, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν οι κ.κ. Καδής και Ayrault και αφορά στον τομέα της εκπαιδευτικής και γλωσσικής συνεργασίας, ιδιαίτερα για την προώθηση της Γαλλοφωνίας, ενώ οι Αρχές της Πολιτικής Άμυνας υπεγραψαν συνεργασία για τη μείωση των κινδύνων και την διαχείριση καταστροφών και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.

Από πλευράς του, ο κ. Ayrault, μιλώντας στα Γαλλικά μέσω διερμηνέα, ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του για την υποδοχή και χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την επίσκεψή του στην Λευκωσία, λόγω των ιδιαίτερων διμερών σχέσεων και του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, ανέφερε ότι η επίσκεψή του έχει ιστορικό χαρακτήρα, καθότι πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων εργάζονται για την επανένωση της Κύπρου. 

Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας, ο Γάλλος Υπουργός είπε ότι αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικές, γεγονός που αποδεικνύεται από τις Συμφωνίες που υπογράφησαν σήμερα. Η πρώτη Συμφωνία αφορά στη Στρατηγική Ατζέντα και δίνει μια νέα ώθηση στον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, για ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της συνεργασίας, καθώς και σε επίπεδο επιστημονικό, πανεπιστημιακό, πολιτιστικό και οικονομικό. Όσον αφορά το Μνημόνιο Συναντίληψης του υπεγράφη με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, σημείωσε ότι θα ενισχύσει τη συνεργασία Κύπρου και Γαλλίας σε πολιτιστικό επίπεδο.

Ο κ. Ayrault πρόσθεσε ότι συζητήθηκε η έκρυθμη κατάσταση που ταλανίζει την περιοχή, ιδιαίτερα την κρίση στην Συρία. Εξέφρασε την κοινή πεποίθηση ότι οι μαζικοί βομβαρδισμοί του καθεστώτος και της Ρωσίας στο Χαλέπι πρέπει να σταματήσουν, ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μεταβατική πολιτική, βασισμένη στο ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν στην ΕΕ, μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την Ένωση, κοινή υπήρξε η θέση ότι να το ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα πρέπει να επανατοποθετηθεί πάνω σε φιλόδοξες βάσεις, λαμβάνοντας υπόψην τις προσδοκίες των λαών, αλλά και την Συνθήκη της Μπρατισλάβα.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Γάλλος Υπουργός επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Ayrault χαιρέτισε την αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη να σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες, ώστε σύντομα να επιτευχθεί λύση. Εξέφρασε δε την ευχή όπως επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα το συντομότερο, προς όφελος τόσο της Κύπρου όσο και της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Τέλος, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις συλλογικές προσπάθειες για εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των φαινομένων μίσους. Η επανένωση της Κύπρου θα στείλει μοναδικό μήνυμα ειρήνης στην περιοχή. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και μέλος της ΕΕ, η Γαλλία υποστηρίζει αυτήν την προοπτική και ευελπιστούμε ότι θα τεθεί τέρμα σε αυτόν τον αναχρονιστικό διαχωρισμό και ότι σύντομα θα επανενωθεί η Κύπρος.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της Γαλλίας, ως μέλος της ΕΕ και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως προς το θέμα των εγγυήσεων στο Κυπριακό, ο κ. Ayrault τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελούν οι δικοινοτικές συνομιλίες, των οποίων τη συνέχιση στηρίζει η Γαλλία, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Συνέχισε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ και η Γαλλία διαδραματίζουν υποστηρικτικό ρόλο, αλλά εναπόκειται στις δικοινοτικές συνομιλίες να καταλήξουν σε λύση. Σημείωσε δε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα άλλα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να εξετάσει ποιος θα είναι ο πιο κατάλληλος ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κληθείς να απαντήσει σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι η ποιότητα και η σοβαρότητα των συνομιλητών είναι υποσχόμενες. Η Γαλλική Κυβέρνηση υποστηρίζει τις προσπάθειες των δύο ηγετών, ενθαρρύνει την προσπάθεια, αλλά επαφίεται στους Κυπρίους η εξέλιξη των συνομιλιών και η εξεύρεση μιας λύσης.

Σε ερώτηση εάν συμμερίζεται τις ανησυχίες για νέο κύμα επιστροφής τρομοκρατών στην Ευρώπη, που πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο τρομοκρατικών κρουσμάτων στην ήπειρο, σε περίπτωση ανακατάληψης της Μοσούλης, ο Γάλλος Υπουργός υπογράμμισε ότι ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να κερδηθεί, λαμβάνοντας ωστόσο όλα τα μέτρα για προστασία του άμαχου πληθυσμού, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς. «Θα πρέπει να ακολουθήσουμε την πορεία των μαχητών του Daesh, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να διαφύγουν και να πάνε στην Ράκα. Εξού και η σημασία που έχει να παρακολουθήσουμε την κατάσταση με τον διεθνή συνασπισμό και να στρέψουμε την προσοχή στην Ράκα. Η Ράκα είναι η πρωτεύουσα των τζιχατιστών στην Συρία, γιατί από εκεί ξεκινά η διοργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων στην Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε τη μάχη παντού», κατέληξε.

Πηγή:http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/328A495587E15726C2258057005DC979?OpenDocument&L=G

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.