Ναμί: Πρώτα διεθνής αναγνώριση και μετά διεθνής διάσκεψη

Print Friendly, PDF & Email

 02 Νοεμβρίου 2017, 6:10 πμ  

  

Ηχηρό μήνυμα με αποδέχτη τη διεθνή κοινότητα έστειλε εκ νέου ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, διεκδικώντας διεθνή αναγνώριση για το ψευδοκράτος ως όρο προτού προχωρήσει ένας νέος γύρος συνομιλιών, συντηρώντας παράλληλα κι ένα εύσχημο blame game προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις προς επανένωση της Κύπρου θα πρέπει να επαναληφθούν μόνο εάν καθοριστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και γίνουν ρυθμίσεις για το καθεστώς που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι διεθνώς.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Ναμί ξεκαθάρισε ότι πρέπει να προκαθοριστεί το στάτους των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, θέτοντας το αίτημα αυτό ως προαπαιτούμενο για τη σύγκληση μιας νέας διάσκεψης για το Κυπριακό.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιμένει στη διεξαγωγή μιας νέας διαδικασίας, στην οποία όμως διεκδικούν όπως ξεκαθαρίσει με σαφήνεια το «καθεστώς» του ψευδοκράτους στα διεθνή φόρα. Σε ερώτηση εάν εννοεί μιας μορφής αναγνώριση για το ψευδοκράτος σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών απάντησε: «Ακριβώς».

«Εμείς, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, θα επιμείνουμε ότι σε μια νέα διαδικασία, όποια και αν είναι, θα πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια στο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων στα διεθνή φόρα. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ποια είναι η πολιτική μας κατάσταση (status), αν η ελληνοκυπριακή πλευρά πάλι πει «όχι». Είτε «όχι» σε συμφωνία για δημοψήφισμα είτε «όχι» ως αποτέλεσμα σε ένα δημοψήφισμα».

Σε ερώτηση εάν με τη θέση που διατυπώνει εννοεί μια μορφή αναγνώρισης για το ψευδοκράτος σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, απάντησε «Ακριβώς».

Ο Οζντίλ Ναμί υποστήριξε ότι η πολιτική ασάφεια που επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια των Τουρκοκυπρίων για 50 σχεδόν χρόνια πρέπει να τελειώσει. «Πρέπει να αλλάξουμε το status quo, και σε αυτό συμφωνούμε. Είτε θα το αλλάξουμε τερματίζοντας τη συζήτηση για ομοσπονδιακή λύση είτε με κάποιον άλλον τρόπο. Και στα δύο σενάρια, με έναν αμοιβαία συμφωνημένο τρόπο».

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση χρονοδιαγράμματος και έκανε λόγο για κόπωση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως και στην ελληνοκυπριακή.

«Κανένας -τόνισε- δεν μπορεί να πείσει τους Τουρκοκυπρίους να ξαναγυρίσουν σε διαπραγματεύσεις και να είναι όμηροι του “όχι” των Ελληνοκυπρίων. Νομίζω ότι για να έχουμε μια αξιόπιστη διαδικασία, πρέπει να είμαστε σε θέση να πούμε στον κόσμο ότι θα έχει μια συγκεκριμένη διάρκεια, στο τέλος της οποίας θα ληφθεί απόφαση».

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής επισήμανε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει η αναγκαία δημόσια υποστήριξη για μια νέα διαδικασία συνομιλιών.

Ο Οζντίλ Ναμί σε συνέντευξή του πρόσφατα στον «Φ» είχε τονίσει ότι δεν πρέπει να προτρέχουμε να πούμε ότι είναι το τέλος των διαπραγματεύσεων το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα. Ανέφερε ότι ήταν το τέλος μιας συγκεκριμένης προσέγγισης. «Κανείς – τόνισε- δεν θα πεισθεί να επαναλάβει την ίδια άσκηση, με τους ίδιους κανόνες και τους ίδιους στόχους. Κάτι χρειάζεται να αλλάξει για να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Αν κάνεις όλα τα ίδια, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο». 

Για το επίμαχο θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης του κατοχικού στρατού ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε ότι: «Για τον αριθμό των στρατευμάτων μέχρι που πήγαμε εκεί δεν ήταν μεγάλο θέμα το αν έμενε ένας μικρός αριθμός. Τώρα βλέπουμε ότι αυτό χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για να καταρρεύσει η Διάσκεψη για την Κύπρο. Οι άνθρωποι που μιλούν γι’ αυτά πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί διότι αυτό που εσείς θεωρείτε Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε από τρεις Συνθήκες, Εγκαθίδρυσης, Εγγυήσεων, Συμμαχίας. Δεν μπορεί απλά μια κοινότητα να αποφασίσει ότι δεν αποδέχεται αυτή τη Συνθήκη και χωρίς τη συγκατάθεση της άλλης μονομερώς να θέλει να την καταργήσει».

Πηγή: «Φιλελεύθερος»