Εμπιστεύονται μόνο τον Στρατό στα Κατεχόμενα

Print Friendly, PDF & Email

07 Νοεμβρίου 2017, 5:39 πμ  

  

Απροβίβαστο παίρνουν στα κατεχόμενα όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί ταγοί, με τον κατοχικό στρατό να αναδεικνύεται στον πιο αξιόπιστο θεσμό και τον Μουσταφά Ακιντζί να είναι ο μόνος που ξεχωρίζει από το σύνολο των πολιτικών ηγετών με βαθμό πάνω από τη βάση. 

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Τάργκετ, στην οποία συμμετείχαν 617 άτομα προς αξιολόγηση των θεσμών σε βαθμολογική κλίμακα με άριστα το 10, ο στρατός με 7,23 βαθμούς κατατάσσεται πρώτος.

Ακολουθεί η λεγόμενη «προεδρία» με 5,51, η «αστυνομία» με 4,92, η «πρωθυπουργία» με 4,63, τα ΜΜΕ με 4,61, η «δικαστική εξουσία» με 4,23, η «επίτροπος διοίκησης» με 4,12, η «βουλή» με 3,95, η «γενική ελεγκτική υπηρεσία» με 3,90, οι «δήμοι» με 3,85, οι συντεχνίες με 3,75. Στην τελευταία θέση βρίσκονται τα πολιτικά κόμματα με βαθμολογία 3,08. Η έρευνα έγινε σε μια περίοδο αμφισβήτησης της επιδιωκόμενης λύσης της ομοσπονδίας από τους «βουλευτές» του λεγόμενου κυβερνητικού στρατοπέδου και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για τη διεξαγωγή λεγόμενων πρόωρων εκλογών στα κατεχόμενα. 

Στο πρωτοσέλιδο της «Χαβαντίς» αναφέρεται ότι, η έρευνα έγινε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων από τις 2 έως τις 15 Οκτωβρίου σε όλες τις «επαρχίες». Τη μεγαλύτερη βαθμολογία με 4,14 βαθμούς ο «πρωθυπουργός» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν και ακολουθείται από τους: «υπουργό τουρισμού και περιβάλλοντος», Φικρί Ατάογλου με 3,81 βαθμούς, τον Σερντάρ Ντενκτάς, «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και «υπουργό δημοσιονομικών» με 3,73, τον «υπουργό οικονομίας και ενέργειας», Σουνάτ Ατούν με 3,60, τον «υπουργό υγείας», Φαΐζ Σουτσιούογλου με 3,52 βαθμούς που ακολουθούνται από τους «υπουργούς» παιδείας, εξωτερικών, εργασίας, γεωργίας, εσωτερικών και τελευταίο τον «υπουργό συγκοινωνιών» με 3,32 βαθμούς.

Στην αξιολόγηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που αντιπολιτεύονται, οι ερωτηθέντες βαθμολόγησαν πρώτο το κόμμα του Λαού του Κουτρέτ Οζερσάι με 3,66 στην κλίμακα με άριστα το 10 και ακολουθούν: το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα με 3,45, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας με 2,60, το κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης με 2,42, το κόμμα Ενωμένη Κύπρος με 2,13, το κόμμα Νέα Κύπρος με 2,07, το κόμμα της Αναγέννησης με 2,06 και το κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας με 1,96.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κόμμα του Λαού, που είναι πρώτο στην αξιολόγηση, πήρε τον υψηλότερο βαθμό στην «επαρχία» Τρικώμου, με 5,50 βαθμούς που ήταν και η μόνη «επαρχία» στην οποία πέρασε τη βάση, ενώ σημειώνεται πως οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες που έδωσαν υψηλή βαθμολογία στο ΡΤΚ είναι άνω των 55 ετών.

Αυξητική τάση για ΚΕΕ και ΡΤΚ

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις της στη «Γενί Ντουζέν», η διευθύντρια του κέντρου ερευνών για τους πρόσφυγες, την ταυτότητα και τα δικαιώματα, Μινέ Γιουτζέλ δηλώνει ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία τάση αύξησης των ποσοστών των κομμάτων ΚΕΕ και ΡΤΚ. Το κόμμα Εθνικής Ενότητας έχει αυξήσει τα ποσοστά του το τελευταίο 9μηνο, ενώ σε άνοδο βρίσκεται το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Η Γιουτζέλ σημειώνει, ωστόσο, ότι όσον αφορά τα ποσοστά των κομμάτων τίποτε δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς υπάρχει μια μάζα πικραμένων και θυμωμένων ακόμα και ενώ τα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν μειώνονται, αυξάνονται τα ποσοστά των αναποφάσιστων.

Σύμφωνα με τη Γιουτζέλ, αυτή τη στιγμή μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ΚΕΕ και ΡΤΚ υπάρχει μια διαφορά 3-4% που μπορεί πολύ εύκολα να καλυφθεί και το ΡΤΚ υπάρχει πιθανότητα και ενδεχόμενο να έρθει πρώτο κόμμα. 

Όπως πρόσθεσε, επίσης, το κλίμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες όσον αφορά τις επερχόμενες πρόωρες «εκλογές» έχει αλλάξει άρδην και αυτή η εκλογική διαδικασία δεν θα είναι εύκολη αλλά θα επικεντρωθεί στα πρόσωπα των υποψηφίων και προέβλεψε ότι «θα υπάρξουν ακόμη πολλοί καβγάδες» για τον καθορισμό των υποψηφίων σε όλα τα κόμματα.

Αναγεννήθηκε το κόμμα των εποίκων

Το κόμμα των εποίκων επανεμφανιζόμενο στην πολιτική σκηνή των κατεχομένων είναι το νέο στοιχείο στην επικείμενη αναμέτρηση. Όπως εξηγεί η Γιουσέλ, δεν συλλέγει ψήφους ως «τουρκικό κόμμα» ούτε ως προστάτης των δικαιωμάτων των Τούρκων. Παρά ταύτα έχει επικρατήσει η εντύπωση ότι πρόκειται για τουρκικό κόμμα και σε αυτή την περίπτωση αφορά το κόμμα Αναγέννηση. Η διάκριση αποδίδεται στα παλιά κόμματα και τους πολιτικούς που για χρόνια αξιοποιούσαν τον φόβο και την απειλή ότι θα στείλουν πίσω στην Τουρκία τους εποίκους, προκειμένου να έχουν τα ίδια οφέλη από τις κάλπες. 

Η έρευνα καταδεικνύει ότι μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν θα προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/450995/empistevontai-mono-ton-strato-sta-katechomena