Ο κατήφορος φθοράς στη Βρετανία έφερε μια αυτοκτονία και δυσφήμιση του Φόρειν ΄Οφις

Print Friendly, PDF & Email

Λονδίνο, 8.11.2017

της Φανούλας Αργυρού*

Την πόρτα και στην υπουργό Πρίτι Πατέλ αναμένουν οι “Τάιμς”.

Αυτοκτονία: Σε ένα κατήφορο φθοράς και αφθαρσίας περιέπεσε η πολιτική ζωή στη Βρετανία με όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες.  Ο κατήφορος ξεκίνησε με τους ξαφνικούς ισχυρισμούς για σεξουαλικές παρενοχλήσεις βουλευτών που ξεκινούν πριν 6 χρόνια μέχρι 15 και πιο πίσω, από άγγιγμα ποδιού, ζέσταμα χεριού και απόπειρας φιλήματος, μέχρι καταγγελίας βιασμού που κατέληξαν τελικά να φάνε ένα υπουργό άμυνας και χθες  (Τρίτη 7.11.2017) στις 11.30 το πρωί να βρεθεί πεθαμένος ο εικονιζόμενος 49 χρόνος Εργατικός βουλευτής Ουαλίας Carl Sargeant.

Σύμφωνα με το BBC ο Sargeant αυτοκτόνησε. Είχαν προηγηθεί και εναντίον του καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών και την περασμένη Παρασκευή έχασε τη δουλειά του ως υφυπουργός στην Ουαλία, τον έπαυσαν (δεν έδωσε παραίτηση όπως μετέδωσαν ελλαδικά ΜΜΕ).   Ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά και αξιαγάπητος από όλα τα κόμματα. Και το τραγικό είναι ότι μέχρι χθες το πρωί πριν τον θάνατό του, άνθρωποι που μίλησαν μαζί του είπαν ότι ο άνθρωπος ακόμα δεν γνώριζε ποίες ήσαν οι καταγγελίες εναντίον του.

Το αίσθημα που επικρατεί είναι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση απέτυχαν να χειριστούν τα θέματα αυτά,  με το σωστό τρόπο και αποτελεσματικά και  άνθρωποι κατηγορούνται δίχως αποδείξεις και με ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς εκτίθενται και ‘προ – δικάζονται’ από τα μέσα ενημέρωσης.

Τσαπατσουλιά FO – επικίνδυνες αθυροστομίες Μπόρις Τζόνσον

Εν τω μεταξύ παράλληλα με όλα αυτά δεν υστερεί ούτε το Φόρειν Όφις στην τσαπατσουλιά.

1) Ο υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Μπόρις Τζόνσον καταθέτοντας την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής σχετικά με το θέμα της Ναζανιν ΖΑκαρι Ράτκλιφ, η οποία καταδικάστηκε στο Ιράν και βρίσκεται από το 2016 στη φυλακή για 5 χρόνια,  με τον ισχυρισμό ότι έκανε προπαγάνδα. Ενώ η ίδια και η οικογένειά της αρνούνται κάτι τέτοιο και λένε ότι πήγε στο Ιράν για να δείξει στους δικούς της τη κορούλα της, ο Τζόνσον είπε στην Επιτροπή ότι η Ράτκλιφ δίδασκε δημοσιογραφία στο Ιράν, καθώς ο  σύζυγος της και βουλευτές προσπαθούν να πείσουν τις αρχές στο Ιράν να της πιστέψουν και  να την ελευθερώσουν.  Με τις προκλητικές του δηλώσεις ο Τζόνσον κατηγορείται ότι  έθεσε σε κίνδυνο την Ράτκλιφ να υποστεί αύξηση της ποινής φυλάκισής της. Ο Τζόνσον επικαλέστηκε ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του αλλά βουλευτές του ζητούν να παραιτηθεί για την γκάφα ολκής που έκανε εφόσον τα όσα είπε είναι ξεκάθαρα και βιντεογραφημένα δίχως να επιδέχονται αμφισβήτηση.  Με αποτέλεσμα χθες να προσπαθήσει  να τα μπαλώσει με δηλώσεις στο Κοινοβούλιο αλλά δίχως ακόμα να απολογείται και να παίρνει πίσω τα όσα είπε και αυτό αφού δέχθηκε καταιγισμό επικρίσεων περιλαμβανομένης και της επίθεσης από την Έμιλι Θόρμπερυ, τη σκυώδη ομόλογό του,  που του  σύστησε από το βήμα της Βουλής ότι η θέση του απαιτεί να σκέφτεται προτού να μιλά μεταξύ άλλων.   Αναγκάστηκε χθες να τηλεφωνήσει του Ιρανού υπ. Εξωτερικών και να εξηγήσει ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του και ίσως να μην είχε διατυπώσει σωστά τι ήθελε να πεί.

Μυστικές συναντήσεις δίχως εξουσιοδότηση/παραβίαση κώδικα – παραπλάνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι

2) Το δεύτερο κρούσμα είναι η αποκάλυψη ότι η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης ινδικής καταγωγής Πρίτι Πατελ, τον περασμένο Αύγουστο πήγε για διακοπές στο Ισραήλ και είχε 12 ΜΥΣΤΙΚΕΣ συναντήσεις με αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης μέχρι και με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου,  όμως, δίχως να έχει ενημερώσει το Φόρειν ΄Οφις για αυτές, τις οποίες είχε διευθετήσει ο πρόεδρος της ομάδας Συντηρητικοί φίλοι του Ισραήλ λόρδος Πόλακ, και ο οποίος την συνόδεψε σε όλες τις συναντήσεις.  Η Πατέλ δεν είπε την αλήθεια όταν καλέστηκε από την εφημερίδα Γκάρτιαν να απαντήσει και είπε ότι το Φόρειν ΄Οφις και ο Μπόρις Τζόνσον γνώριζαν. Αναγκάστηκε όμως  να απολογηθεί και να παραδεχθεί ότι δεν τους είχε ενημερώσει πριν να πάει αλλά καθώς βρισκόταν ήδη στις συναντήσεις της στο Ισραήλ.

Η πρωθυπουργός ενοχλημένη την κατσάδιασε γιατί παραβιάστηκε  έτσι ο κώδικας που διέπει τις ενέργειες των υπουργών με αποτέλεσμα να απολογηθεί  μεν αλλά να ζητείται η παραίτησή της καθώς και πλήρης έρευνα για τις δραστηριότητές της καθώς, όχι μόνο δεν ενημέρωσε απευθείας και προηγουμένως το Φόρειν ΄Οφις αλλά ούτε η βρετανική πρεσβεία στο Ισραήλ γνώριζε για τις συναντήσεις της.  Σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα καθώς αποκαλύφθηκε ότι είχε ακόμα δύο τουλάχιστον μυστικές συναντήσεις με ισραηλινούς αξιωματούχους (σύνολο 14)  καθώς βρισκόταν στα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο Σεπτέμβριο, τις οποίες απέκρυψε από την πρωθυπουργό. Και όχι μόνο αυτό, υποσχέθηκε  να δώσει οικονομική ενίσχυση στον ισραηλινό στρατό στα υψώματα Γκολάν, πράγμα που το ίδιο το τμήμα της αρνήθηκε εφόσον η κυβέρνηση (Φόρειν ΄Οφις) δεν αναγνωρίζει την κατάσταση εκεί, την θεωρεί παράνομη και είναι αντίθετο κάτι τέτοιο με την πολιτική της χώρας.


Οι Τάιμς σήμερα γράφουν ότι η θέση της Πατέλ βρίσκεται στα άκρα, η πρωθυπουργός είναι έντονα ενοχλημένη με τη κατάσταση. Να σημειωθεί ότι  όταν η τελευταία συνάντησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στο Λονδίνο πρόσφατα δεν γνώριζε ακόμα για τις μυστικές συναντήσεις της υπουργού της.

Οι πρωθυπουργικές φιλοδοξίες της Priti Sushil Patel!

Και να σκεφτεί ένας ότι η κυρία αυτή (Πρίτι Πατέλ) φιλοδοξεί όπως λέγεται να … αντικαταστήσει την πρωθυπουργό Μέι, και ότι πήγε στο Ισραήλ για να εξασφαλίσει και υποστήριξη για την μελλοντική εκστρατεία της για την πρωθυπουργική θέση!

Επισκίαση της ρωσικής ανάμιξης στη πολιτική ζωή Βρετανίας

Εν τω μεταξύ όλα αυτά αφενός με τις ατεκμηρίωτες και αόριστες κατηγορίες εναντίον βουλευτών και αφετέρου οι προκλητικές και ανεπίτρεπτες συμπεριφορές των Τζόνσον και Πατέλ που εκθέτουν το Φόρειν ΄Οφις,  επισκίασαν τον  άλλο σοβαρό ισχυρισμό για χρηματοδότηση με μαύρο χρήμα από τη Ρωσία της καμπάνιας του Brexit στο δημοψήφισμα, όπως έγραψε σε άρθρο του το περιοδικό vanityfair.com (αλλά και η εφημερίδα Observer της περασμένης Κυριακής). Ομάδα δημοσιογράφων μελετά τη  χρηματοδότηση, έγραψε,  και η Επιτροπή Εκλογών ανακοίνωσε έρευνα κατά πόσο ο επιχειρηματίας Arron Banks  παραβίασε το νόμο όταν όπως λέχθηκε έδωσε 11 εκ δολάρια σε δάνεια και δώρα στη καμπάνια του ΟΧΙ και πρόσθεσε ότι  εφόσον οι έρευνες ισχυρίζονται ότι δεν είναι τόσο πλούσιος  τα 11 εκ δολάρια ήλθαν από αλλού. Με το άρθρο να προβάλει τον ισχυρισμό ότι ήλθαν από τη Ρωσία.  Παραθέτει αρκετές άλλες πληροφορίες για τη σχέση ρώσων με την άκρα δεξιά, που υποστήριζε το πρέξιτ, για τις έρευνες  17 οργανώσεων  πληροφοριών μαζί με το FBI να ερευνούν τις ρωσικές διασυνδέσεις στις ΗΠΑ, και να προσθέτει ότι  ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε Γκάι Φερχοφστατ έγραψε στο τουίτερ του ότι :

‘χρειαζόμαστε να ξέρουμε αν οι ρώσοι αναμείχθηκαν και στο δημοψήφισμα για το Brexit όπως πράκτορες του Πούτιν προσπάθησαν να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές’.

Νέο ‘Cambridge ring’;

Ούτε λίγο ούτε πολύ η κατάσταση αυτή (α) με τις σεξουαλικές καταγγελίες και β) την ρωσική ανάμειξη στη βρετανική πολιτική ζωή)  στην Βρετανία δυστυχώς φέρνει στο νου τα σκάνδαλα κατασκοπείας προς το τέλος της δεκαετίας του 1950 αρχές του 1960 με το σκάνδαλο Προφιούμο [φωτο] και Κριστίν Κιλλέρ και το κατασκοπευτικό δίκτυο των 5 Βρετανών αξιωματούχων που έδιδαν πληροφορίες στη Μόσχα. Το Cambridge ring of  five, όπως έμεινε γνωστό το σκάνδαλο εκείνο.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 

http://www.radioproto.com.cy/articles/videos/700/proti-ekpompi-radio-proto-tetarti-08112017  από το 11ο λεπτό.