Αγενείς, Ευπρεπείς και Πρίγκιπες…

Print Friendly, PDF & Email

του Δρ. Γιάννου Χαραλαμπίδη

27 Οκτ 2016
Τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους. Για να μη ζούμε στις ψευδαισθήσεις. Εγείρουμε, λοιπόν, προς όσους «αντιομοσπονδιακούς» και «απορριπτικούς» του σχεδίου Ανάν στηρίζουν σφόδρα τον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και την Κυβέρνηση Τσίπρα, τα εξής ερωτήματα:

1. Πότε και πού ο κ. Κοτζιάς έχει πει ότι διαφωνεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και δη επί της ομοσπονδίας;

2. Πότε και πού έχει αναιρέσει τη θέση του ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα τρίτο ομοσπονδιακό κράτος (Κυπριλίδων) με μια και μόνο ταυτότητα, την κυπριακή, ως μοντέλο βιωσιμότητας της λύσης.

3. Τι διαφορετικό έχει πει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το θέμα της προτεκτοροποίησης της Κύπρου; Και οι δυο λένε ωραία λόγια.

Στην πράξη, όμως, η προτεκτοροποίηση της Κύπρου δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της παραμονής του τουρκικού στρατού και των εγγυήσεων, οι οποίες ορθώς δεν έχουν θέση σε πολιτισμένες και δημοκρατικές πολιτείες, αλλά θα προκύψει και μέσω της τρικέφαλης, ανοχύρωτης ομοσπονδιακής πολιτείας.

Την οποία, μάλιστα, θα χρησιμοποιούν, όπως δηλώνουν οι Τούρκοι, για την εξυπηρέτηση των δικών τους εθνικών συμφερόντων. Και η οποία θα συνεχίσει να έχει στον κρόταφό της, χωρίς το παραμικρό ίχνος αποτροπής, τις κάννες των τουρκικών όπλων. Αυτή δεν είναι η διά της ομοσπονδίας φινλανδοποίηση; Δεν είναι προτεκτοροποίηση;

4. Πώς ο κ. Κοτζιάς θα υλοποιήσει όσα αναφέρονται στο έγγραφό του, για την αποχώρηση του Αττίλα και την κατάργηση των εγγυήσεων; Με ποιον τρόπο; Εμείς του υποδεικνύουμε: Να βάλει βέτο στην τουρκική ενταξιακή πορεία, ειδικώς τώρα, που, όπως ισχυρίζονται και Αθήνα και Λευκωσία, υπάρχει θετικό κλίμα. Και ας μας πουν οι αντιομοσπονδιακοί και απορριπτικοί υποστηρικτές του, που κατηγορούν τον Αναστασιάδη γιατί δεν ασκεί βέτο στην Τουρκία, για ποιο λόγο δεν τολμούν να τηρήσουν ανάλογη στάση και για τον κ. Κοτζιά;

5. Πώς ο κ. Κοτζιάς θα επιφέρει την άρση, όπως λέει στο έγγραφό του, των τετελεσμένων της κατοχής και πώς θα εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες; Με την ομοσπονδία, όπως προκύπτει από τη διαδικασία των συνομιλιών;

Σπουδαία!

Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε «αγενείς» και χωρίς επαρκή «ευπρέπεια», τραβώντας τα φουστάνια από τους εν Αθήναις και εν Λευκωσία πρίγκιπες της επαναφοράς μιας λύσης ανάλογης του σχεδίου Ανάν. Μέσα σε αυτούς δεν είναι μόνο η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και η ελληνική, με κύριο πρωτεργάτη τον κ. Κοτζιά.

Αφήνουμε την «ευγένεια» και την «ευπρέπεια» σε εκείνους που τον ντύνουν, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι μέσα από τους κατά καιρούς τυχοδιώκτες του αθηναϊκού κράτους μπορεί να αναστηθεί η Ελλάδα μας.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/374491/ageneis-efprepeis-kai-prigkipes

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.