Γεώτρηση μποναμάς από ΕΝΙ

Print Friendly, PDF & Email

25 Νοεμβρίου 2017, 7:42 πμ

του   Πέτρου Θεοχαρίδη

Εν μέσω κορύφωσης της προεκλογικής εκστρατείας θα διεξαχθεί η έκτη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ και πιο κρίσιμη μέχρι τώρα: Αυτή στον στόχο Καλυψώ στο τεμάχιο 6, που όπως και επίσημα ανακοινώθηκε χθες θα ξεκινήσει πριν το τέλος του χρόνου από τις ΕΝΙ-ΤΟΤΑL. Θα ακολουθήσει αμέσως δεύτερη γεώτρηση στο τεμάχιο 3 και τον στόχο Σουπιά, από το δίδυμο ΕΝΙ-KOGAS.  Πιθανή είναι και τρίτη συνεχόμενη γεώτρηση, σε περίπτωση επιτυχίας.

Ημερομηνίες, στόχοι και προτεραιότητες επισημοποιήθηκαν χθες στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του επικεφαλής του ιταλικού κολοσσού Κλαούντιο Ντεσκάλζι, ενώ  προηγήθηκαν συναντήσεις του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, με τον διευθυντή ανάπτυξης της ΕΝΙ Λούκα Μπερτέλι. Ο επικεφαλής του ιταλικού κολοσσού έστειλε μηνύματα αισιοδοξίας, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα η ΕΝΙ έχει επενδύσει €150 εκατ. στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η πρώτη γεώτρηση γίνεται μόλις εννέα μήνες μετά την ανάθεση στον Τρίτο Γύρο Αδειοδότησης, ενώ στο τραπέζι τέθηκε και θέμα αγωγών, αλλά και για αξιοποίηση του “Αφροδίτη” μέσω του τερματικού υγροποίησης της Νταμιέτα, όπου η ΕΝΙ είναι σημαντικός μέτοχος.

Η πρώτη γεώτρηση, θα ξεκινήσει μέσα σε κλίμα Χριστουγέννων – τις τελευταίες μέρες Δεκεμβρίου  και εν μέσω κορύφωσης του προεκλογικού, με δεδομένη κι αναμενόμενη και την κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων.

Αν και ο προγραμματισμός της ΕΝΙ ξεκίνησε από τον περασμένο Απρίλιο, με βάση το πρόγραμμα των γεωτρήσεων, είναι πολύ πιθανό η ολοκλήρωση της γεώτρησης στον στόχο Καλυψώ με τις πρώτες πληροφορίες για τα αποτελέσματά της να συμπέσουν με την εβδομάδα μεταξύ Α και Β γύρου των Προεδρικών Εκλογών. Κάτι που πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα τεθεί στο επίκεντρο του προεκλογικού διαλόγου, ανάλογα με το τι θα προκύψει –θετικό ή ακόμα ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Η δεύτερη γεώτρηση, στο 3, θα ολοκληρωθεί κατά την περίοδο ολοκλήρωσης της θητείας της κυβέρνησης. >>3

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/458046/gotrisi-bonamas-apo-eni