«Κόντρα» Παυλόπουλου – Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης (Βίντεο)

07.12.2017 13:11 

του Τάσου Χριστοδούλου

Διπλωματικά «χαστούκια» δημοσίως, αντάλλαξαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Τούρκος ομόλογος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Έλληνας Πρόεδρος στη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Ερντογάν κάλεσε τη Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο αλλά και τη Συνθήκη Λωζάνης.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη» , διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας (Δείτε τις σχετικές δηλώσεις του Πρ. Παυλόπουλου στο βίντεο στο πάνω μέρος της είδησης)

«Δεν παρουσιάζει κενά, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση» υπογράμμισε επίσης, για να ξεκαθαρίσει πως η Συνθήκη «ισχύει ως έχει, δεν αφήνει περιθώρια για “γκρίζες ζώνες”, ρυθμίζει τα θέματα με τις αντίστοιχες μειονότητες, καθορίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει θρησκευτική, μουσουλμανική μειονότητα, της οποίας τα δικαιώματα γίνονται απολύτως σεβαστά», τόνισε.

Για να σημειώσει στη συνέχεια: «Η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική και άλλων χωρών, αλλά με προϋποθέσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου και κεκτημένου. Οι χώρες που θέλουν να είναι μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων».

Απάντηση Ερντογάν 

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν αμφισβήτησε για άλλη μια φορά την εν λόγω Συνθήκη, χρησιμοποιώντας τον όρο «επικαιροποίηση» κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές για την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Β. Παπαδόπουλος: Διαφοροποιημένος ο Ερντογάν

«Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία, υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε διαφορετικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν

Για να προσθέσει:

«Tο θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη, είναι για εμάς ύψιστης προτεραιότητας. Επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά».

Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε παράλληλα ότι:

«Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η επιτροπή που τον εκλέγει προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό μελών με τουρκική ιθαγένεια. Εμείς κάνουμε ό,τι προβλέπεται. Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης. Πρέπει να αποδείξουμε στον τόπο αυτό ότι είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης».

Ο Ερντογάν δεν ξέχασε την εποχή που η Ελλάδα αποχώρησε από το ΝΑΤΟ λέγοτνας ότι η χώρα του υποστήριξε την επανένταξη της στον οργανισμό.

Αναφερόμενος, στο Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε: «Ήμουν μέλος των συνομιλιών, είμαστε και εμείς, όπως εσείς εγγυήτρια χώρα και ήμουν παρών στις συνομιλίες με τον Κόφι Ανάν. Στο αποτέλεσμα εκείνων των συνομιλιών έπρεπε να βρεθεί λύση, αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ. Δεν τηρούνται και οι υποσχέσεις που δίνει η ΕΕ. Δεν έθεσε σε εφαρμογή καμία υπόσχεση που έδωσε στον οικονομικό τομέα, ακόμη και σήμερα. Εμείς τηρούμε τη δέσμευσή μας σε όλα αυτά τα θέματα. Ο στόχος μας είναι να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση». 

Ο ίδιος επικαλέστηκε και τη στάση των Τουρκοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν σε αντίθεση με τους Ελληνοκύπριους οι οποίοι το απέρριψαν.

Ο Έλληνας Πρόεδρος μίλησε ξανά μετά τον Ερντογάν επικαλούμενος την πανεπιστημιακή του ιδιότητα για να ξεκαθαρίσει ότι οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση κι ότι η ερμηνεία του Δικαίου είναι αυτή που επιτρέπει την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος με τη σειρά του έλαβε δεύτερη φορά τον λόγο, σημειώνοντας ότι απάντησε στον Έλληνα ομόλογο του για λόγους αξιοπρέπειας αφού έθιξε σειρά ζητημάτων, ρίχνοντας παράλληλα το καρφί του ότι ο ίδιος μπορεί να μην είναι πανεπιστημιακός, όμως γνωρίζει τα περί του πολιτικού Δικαίου και ότι ο όρος επικαιροποίηση, υφίσταται.  

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα και με τα όσα σημείωσαν οι Ελλαδίτες δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης ήταν η πρώτη φορά που μια τέτοια είδους δημόσια συνάντηση διήρκησε τόση ώρα.

Το πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου

Στις 13:30 ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον υποδεχθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση, μετά το τέλος της οποίας, στις 14:50, θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη στις 16:30, ενώ το επίσημο πρόγραμμα της πρώτης μέρας ολοκληρώνεται με το δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του από τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19:25.

Την Παρασκευή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναχωρήσει για την Αλεξανδρούπολη και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι υπολογίζεται η άφιξή του στην Κομοτηνή και η επίσκεψή του στο Kirmahalle Cammi. Η διήμερη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Παρασκευής, όταν και θα αναχωρήσει για την Τουρκία.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/politics/474334/kontra-pavlopoulou-erntogan-gia-ti-synthiki-tis-lozanis