Οι βλαμμένοι που κτυπούν τ/κ αυτοκίνητα και ο Ακιντζί που θέλει την Τουρκία να τα φυλάει

Print Friendly, PDF & Email

  14 Ιανουαρίου 2018, 11:53 πμ  

του   Άριστου Μιχαηλίδη   

Είχα υποσχεθεί σε αυτή τη στήλη να δημοσιεύσουμε τα στοιχεία με αφορμή την επιμονή του Μουσταφά Ακιντζί να αναφέρεται σε επιθέσεις Ελληνοκυπρίων εναντίον Τουρκοκυπρίων σαν να είναι αυτές ίδιες και ίσης σημασίας με την κατοχή και με τις απειλές της Τουρκίας και την ανασφάλεια που αισθάνονται οι Ε/κ. Επειδή ο μελλοντικός εταίρος μας δεν έχει τι άλλο να πει όταν επιμένει στην παραμονή κατοχικού στρατού και τουρκικών εγγυήσεων, χρησιμοποιεί συχνά αυτές τις επιθέσεις ως επιχείρημα για να πείσει ότι οι Τ/κ νιώθουν απειλή. «Υπάρχει μια προσέγγιση ότι ένα σύστημα εγγυήσεων στις μέρες μας είναι παρωχημένο. Όταν περνούν οι Τ/κ στον “νότο”, τα αυτοκίνητά τους δέχονται ακόμα επίθεση με πέτρες από τους ΕΛΑΜίτες, και όταν ένας Ε/κ δέχθηκε απειλές επειδή αγόρασε πατάτες από Τ/κ, κανείς να μην ισχυρίζεται ότι η λήψη αποτρεπτικών μέτρων είναι παρωχημένη», έλεγε στις 19/9/2016. Αλλά το επανέλαβε και πρόσφατα: «Ενόσω οι ένοχοι δεν τιμωρούνται, αυτό ενθαρρύνει στο να επαναλαμβάνονται τέτοιες ενέργειες» (14/12/2017). Αυτή είναι η γραμμή υπεράσπισης του πιο κραυγαλέου παραλογισμού των ανθρώπων με τους οποίους μας ζητείται να μοιράσουμε μαζί τους ένα νέο κυπριακό κράτος διαλύοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Ποια είναι, όμως, η αλήθεια για αυτές τις επιθέσεις, που καταδεικνύει παράλληλα και την ανειλικρίνεια, την υστεροβουλία και την προκατάληψη αυτών που αγιοποιήσαμε με επιπολαιότητα; Τα γράφει με λεπτομέρειες σήμερα στο αστυνομικό ρεπορτάζ ο Μιχάλης Χατζηβασίλης στη σελίδα 22.

Κατ΄ αρχή δεν καταγράφεται καμιά επίθεση από το ΕΛΑΜ. Ο Ακιντζί, όμως, επειδή ακριβώς θέλει να σπείρει ζιζάνια, μιλά για επιθέσεις από ΕΛΑΜίτες, κάτι που έχει πέραση στην τ/κ κοινότητα και αλλού. Τα εφτά επεισόδια που καταγράφονται έγιναν ανοργάνωτα, από ανόητους, κυρίως μαθητές ή φοιτητές. Και είναι επεισόδια με τα ίδια χαρακτηριστικά που θα υπήρχαν αν ήταν εναντίον άλλων, Ελληνοκυπρίων, αντίπαλων χούλιγκαν ή και μισητών γειτόνων, τα οποία επίσης συμβαίνουν στην κυπριακή κοινωνία. Αυτά που μας αφορούν εδώ, τα περισσότερα, έγιναν εναντίον Τουρκοκυπρίων πράγματι επειδή ήταν Τουρκοκύπριοι, αλλά όχι βεβαίως οργανωμένα από κάποιο κόμμα ή κάποια παράνομη οργάνωση. Ακόμα και όσες επιθέσεις εναντίον αυτοκινήτων Τ/κ έγιναν έξω από το οίκημα του ΑΠΟΕΛ προήλθαν από μεμονωμένα βλαμμένα παλληκάρια, που ήθελαν να κάνουν σόου (και το ίδιο θα έκαναν αν εκείνη την ώρα περνούσε από εκεί αυτοκίνητο με τα χρώματα της Ομόνοιας) και χωρίς βεβαίως να έχει οποιαδήποτε σχέση το σωματείο. Σε μια, μάλιστα, περίπτωση (23/4/2016) ένας βλαμμένος μόνος του χτύπησε τ/κ αυτοκίνητο και του προκάλεσε ζημιές €250 – €300. Άλλοι νεαροί βγήκαν από το σωματείο και τον σταμάτησαν. Βεβαίως, οι έρευνες της Αστυνομίας δεν είχαν αποτέλεσμα (ποιος να τον υποδείξει;), αλλά πέστε μου σε ποιες άλλες επιθέσεις χούλιγκαν εντοπίζονται οι δράστες; Βλέπουμε κάθε Κυριακή χουλιγκανισμούς από δεκάδες βλαμμένους και η Αστυνομία συλλαμβάνει ένα – δυο.

Στις εφτά υποθέσεις είναι και οι επιθέσεις εναντίον τριών αυτοκινήτων από ομάδα μαθητών στις διαδηλώσεις (16/11/15) για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Ένα τσούρμο μαθητών λυκείου της Λευκωσίας προκάλεσαν ζημιές σε τρία αυτοκίνητα, που βρήκαν στον δρόμο τους. Διαπιστώθηκε η εμπλοκή 16 μαθητών και ασκήθηκε εναντίον τους ποινική δίωξη, που καταχωρήθηκε στο δικαστήριο και δικάζονται. Πρόσφατο περιστατικό, επίσης, δυο 25χρονοι έβρισαν Τουρκοκύπριο οδηγό ταξί, αυτός σταμάτησε για να ζητήσει τον λόγο, και οι νεαροί τον κτύπησαν. Συνελήφθησαν και δικάζονται. Αυτό όσον αφορά την υπόδειξη του Ακιντζί ότι «οι ένοχοι δεν τιμωρούνται».

Δεν τα λέμε αυτά με καμιά διάθεση να δικαιολογηθούν οι επιθέσεις. Εξάλλου, όλοι, εκτός από τους βλαμμένους, βλέπουν τις συνέπειες που αξιοποιούνται από την τουρκική πλευρά και παρουσιάζουν στα Ηνωμένα Έθνη και στην ΕΕ τους Ελληνοκύπριους ως αιμοβόρους τουρκοφάγους. Και ασφαλώς η Αστυνομία, πολύ περισσότερο από τις προσπάθειές της να συλλάβει τους χούλιγκαν, οφείλει να προσπαθεί να εξιχνιάζει όλες αυτές τις επιθέσεις. Είναι εθνική υποχρέωση, δεν είναι μόνο αστυνομική. Αλλά απέχει πολύ αυτό από τον τρόπο που χρησιμοποιεί τις επιθέσεις ο Ακιντζί, χειροκροτούμενος και γι΄ αυτό από Ελληνοκύπριους φωστήρες.

Σε αντίθεση, στις 4/1/2018, ένας Ελληνοκύπριος 67χρονος οδηγός ταξί περνούσε από τον κυκλικό κόμβο στο άγαλμα του Μάρκου Δράκου και κάποιοι απ΄ εκεί βλαμμένοι πάνω από τον προμαχώνα του έριχναν πέτρες κι έσπασαν το πίσω τζάμι του ταξί του. Δεν άκουσα κανέναν στις ελεύθερες περιοχές να μιλά για επιθέσεις Τ/κ εναντίον Ε/κ. Ούτε ένας πολιτικός δεν έκανε δηλώσεις.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/477113/oi-blammenoi-poy-ktypoyn-t-k-aftokinita-kai-o-akintzi-poy-thelei-tin-toyrkia-na-ta-fylaei