Για φαντάσου! Ζητά και τα ρέστα ο Ακιντζί από τον Αναστασιάδη

Print Friendly, PDF & Email

  07 Φεβρουαρίου 2018, 11:52 πμ  

του   Άριστου Μιχαηλίδη     

Για να μπαίνουμε σιγά-σιγά στη νέα πενταετία με τη βούληση του λαού και με τον Μουσταφά Ακιντζί να προσπαθεί ξανά να χαράξει γραμμές και να προσγειώσει τα ονειροπαρμένα μας, που νόμιζαν ότι περιμένει με ανοικτές αγκάλες τον «πρόεδρο της λύσης». Πρώτα, ήταν η παρέμβαση του με την ανακοίνωση ότι απέσυρε τον χάρτη για το εδαφικό. Μετά, ήταν η αγένεια με την οποία συνεχάρη τον Νίκο Αναστασιάδη, χωρίς να του τηλεφωνήσει ως ένας άνθρωπος με τον οποίο επί τρία σχεδόν χρόνια είχαν γίνει κολλητοί, αλλά με μήνυμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να ευχηθεί, δήθεν, στη δεύτερη θητεία «ο κ. Αναστασιάδης να ακολουθήσει μια πιο ρεαλιστική και εποικοδομητική πολιτική». Για φαντάσου, ο Τουρκοκύπριος να κατηγορεί τον Αναστασιάδη ότι δεν ήταν ρεαλιστής και εποικοδομητικός. Όταν ο κόσμος βοά για το πόσες παραχωρήσεις έκανε για να τον πείσει να δείξει κι αυτός μια σταλιά διαλλακτικότητας.

Ακολούθησαν και δηλώσεις του, όμως, για να ολοκληρώσει το μήνυμα για τη στάση που θα τηρήσει, την ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι θέλει να έχει μαζί του μια πρώτη επαφή για να δουν τι θα κάνουν. Επανέφερε πρώτα τον όρο των χρονοδιαγραμμάτων (διαδικασία «με χρονικούς περιορισμούς και όχι ανοικτού τέλους») και μετά ζήτησε και τα ρέστα: Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να επαναρχίσουν σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά αλλάξει τη νοοτροπία της, είπε ο αθώος, που θέλει ΔΔΟ και επανένωση. «Ο νότος πρέπει επιτέλους να πάρει απόφαση» και «θα περιμένουμε να μας δείξουν στοιχεία γι΄ αυτό». Έχουμε, λοιπόν, δεδομένα μπροστά μας, προτού καν ξεκινήσει την προσπάθεια του ο Νίκος Αναστασιάδης. Είναι σαφές ότι ο Ακιντζί αξιοποιεί τις κατηγορίες που δέχτηκε ο Πρόεδρος περί απορριπτικής μετάλλαξης στην προεκλογική περίοδο, για να ενισχύσει περισσότερο αυτή την εικόνα, όχι γιατί έχει να κερδίσει εκλογές, αλλά για να στρέψει στον Πρόεδρο τα φώτα της άρνησης («υπάρχει ανάγκη διαφοροποίησης της προσέγγισής του») ώστε να διεκδικεί νέες υποχωρήσεις για να αποδείξει ο Αναστασιάδης ότι είναι «ρεαλιστής και εποικοδομητικός» και θέλει λύση. Ελπίζουμε ο Πρόεδρος να μην επιλέξει κι αυτή τη φορά τον δρόμο της πολιτικής του «καλού παιδιού» (που έλεγε κι ο Σπύρος Κυπριανού), που καταργεί κόκκινες γραμμές και δικές του διαπιστώσεις και υποσχέσεις. («Και τι να κάνω την καρέκλα του Προέδρου εάν η πατρίδα μου θα διχοτομηθεί, εάν η πατρίδα μου θα κινδυνεύει, εάν ο Ελληνισμός θα κινδυνεύει;» – Ν. Αναστασιάδης, 14/5/2017). Για να δώσει δήθεν τα στοιχεία που ζητά ο Ακιντζί, για να του αποδείξει ότι όντως «ο νότος πρέπει επιτέλους να πάρει απόφαση», όταν οι Τουρκοκύπριοι στον κατεχόμενο βορρά, χρηματιζόμενοι από τους σουλτάνους, δεν έχουν δώσει ούτε ένα δείγμα, ούτε μια ένδειξη καλής πρόθεσης ότι θέλουν να ζήσουν ειρηνικά με τους Ελληνοκύπριους, και αντίθετα, κάθε μέρα αποδεικνύουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουν για την Τουρκία ρόλο επόπτη και εξουσιαστή στην Κύπρο.

Να μην σπεύσει να αποδείξει τίποτε ο Πρόεδρος. Ούτε στον Ακιντζί, ούτε στο ΑΚΕΛ, ούτε στους γιουνάιτεντ νάου. Να μελετήσει τις συνθήκες, που δημιουργήθηκαν μετά από το Κραν Μοντάνα και να αναπτύξει στρατηγική, νέα στρατηγική, άλλη, όχι αυτήν του Νικόλα, για να τεθεί η νέα προσπάθεια σε υγιή βάση. Αλλιώς, δεν θα έχει προοπτικές. Και ο σκοπός δεν είναι οι συνομιλίες για χάρη των συνομιλιών, αλλά η λύση. Αν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες με τις ίδιες συνθήκες και υπό τους όρους της Άγκυρας, που μεταφέρει με χαρά ο Ακιντζί, θα βρεθεί ξανά παγιδευμένος σε μια διαδικασία που το μόνο που θα μπορεί να κάνει θα είναι να διαπραγματεύεται την παραμονή κατοχικού στρατού και εγγυήσεων. Ή, για να το πω όπως το είπε ο ίδιος την προηγούμενη φορά: «Παγίδα θα ήταν να εμπλακούμε σε έναν διάλογο εν γνώσει μας, ότι βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού δεν γίνονται αποδεκτές.» «Δεν πρόκειται να μπω σε διάλογο γνωρίζοντας ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η άλλη πλευρά δεν είναι η κατάληξη σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα» (10/11/2013). Τώρα, έχει και την εμπειρία και τη γνώση. Δεν γίνεται να κάνει τα ίδια λάθη.

Εξάλλου, ο Ακιντζί είναι στην παρανομία και θα μείνει αν δεν αλλάξει νοοτροπία, ο Αναστασιάδης έχει να διαχειριστεί και αποθέματα κοιτασμάτων, που απ΄ ό,τι φαίνεται θα είναι εντυπωσιακά…

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/487010/ga-fantasoy-zita-kai-ta-resta-o-akintzi-apo-ton-anastasiadi