Οι ιδέες του Ρολάνδη, με τα τανκς του Ερντογάν και ο αφελληνισμός της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

18 Φεβρουαρίου 2018, 11:52 πμ  

του   Άριστου Μιχαηλίδη   

Το πώς κάναμε πολιτική τόσα χρόνια και συνεχίζουμε, παρά τις εμπειρίες, το αναδεικνύει ο Νίκος Ρολάνδης, πρώην υπουργός Εξωτερικών και υπ. Εμπορίου, με τις ιδέες που αναπτύσσει τις τελευταίες μέρες με αφορμή την κρίση. Και δεν είναι μόνος του, εκπροσωπεί πολλούς. Πέστε, λέει, ότι φεύγει ο Ερντογάν από την ΑΟΖ και προχωρούμε και κάποια στιγμή λέει στον Αναστασιάδη «έχεις 48 ώρες να σταματήσεις αυτό που κάνεις αλλιώς μπαίνουν τα τανκς μου στη νεκρή ζώνη. Τι θα κάνει ο Αναστασιάδης; Θα του πει μπες; Δεν σταματώ; Κι αν μπει;» 

Εδώ, βέβαια, η μόνη απάντηση που ακολουθεί λογικά είναι το «έμπην πόμπην», αλλά, ας μην το ξεφτιλίσουμε εντελώς. Διότι, ο κ. Ρολάνδης έχει άλλη απάντηση: «Για κάθε ένα δολάριο που θα μπαίνει από μελλοντική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην τσέπη των Ελληνοκυπρίων το 20 – 25% να μπαίνει σε ένα ταμείο για τους Τουρκοκύπριους αν λυθεί το Κυπριακό. Αν δεν λυθεί το Κυπριακό, έλεγε τότε η πρόταση, θα λάβουν το ποσό με την πάροδο 10 χρόνων.» Φοβερή ιδέα! 

Μόνο που δεν υπολογίζει το βασικό. Ότι ο Ερντογάν γραμμένους τους έχει τους Τουρκοκύπριους και τα ταμεία τους. Ότι, ακόμα κι αν συμφωνηθεί αυτό το ταμείο, ο Ερντογάν μπορεί και πάλι να πει στον Αναστασιάδη «έχεις 48 ώρες να σταματήσεις τη συμφωνία σου με την Αίγυπτο για να της πουλάς αέριο αλλιώς μπαίνω με τα τανκς μου στη νεκρή ζώνη». Αργότερα μπορεί να του πει «έχεις 48 ώρες να σταματήσεις τον αγωγό EastMed και να φέρεις το αέριο σου στον τουρκικό αγωγό, αλλιώς μπαίνω με τα τανκς μου στον παραλιακό της Λεμεσού». Τι θα κάνει ο Αναστασιάδης; Θα του πει μπες; Κι αν μπει; Ε; Αν μπει;

Φαντάσου ότι ο κ. Ρολάνδης είναι από τους πιο έμπειρους πολιτικούς που διαθέτει ο τόπος. Ψημένος και καλλιεργημένος. Και βγαίνει στις τηλεοράσεις και δεν έχει τίποτε άλλο να πει παρά αυτές τις σαχλαμάρες μετά συγχωρήσεως. Διότι, είναι πολλοί που δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα τι θέλει από τη ζωή μας η Τουρκία και νομίζουν ότι μπορούν να ανακόψουν την εθνικιστική της υστερία, που απειλεί να μας εξαφανίσει από προσώπου γης με τέτοιες αμπελοφιλοσοφίες. Να κάνουμε ταμείο και να φυλάμε εκεί τα λεφτά των Τουρκοκυπρίων. Εγώ λέω να τους βάζουμε και μπουρμπουάρ για να είναι πιο ευχαριστημένοι. Να βαφτίσουμε και κάποια από τα τεμάχια με τουρκικά ονόματα, οικόπεδο Κεμά Ατατούρκ, οικόπεδο Ραούφ Ντενκτάς, θα είναι ακόμα πιο ευχαριστημένοι. Αλλά, αφού μιλάμε με τέτοιες υποθετικές εξυπνάδες, και πάλι μπορεί ο Ερντογάν να πει στον Αναστασιάδη την ιστορία με τα τανκς. Και τότε τι θα κάνει; Φυσικά δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να του πει πάρε όλα τα οικόπεδα εσύ και άσε μας να ζήσουμε, αγά μου.

Στο κάτω-κάτω αν ήταν διαφορετικά τα πράματα, ο Ερντογάν και ο Ακιντζί θα ήταν ευχαριστημένοι και με τη συμφωνία που ήδη υπάρχει. Συμφωνήθηκε από τους Χριστόφια – Ταλάτ κι επαναβεβαιώθηκε από τους  Αναστασιάδη – Ακιντζί, ότι η διαχείριση του φυσικού αερίου, των εσόδων, των ερευνών, θα είναι αρμοδιότητα της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Στην οποία ως γνωστό δεν θα λαμβάνεται καμιά απόφαση χωρίς την έγκριση των Τουρκοκυπρίων. Αλλά, δεν είναι αρκετό. Διότι, η Άγκυρα δεν θέλει να μπει με τα τανκς στη νεκρή ζώνη, θέλει να αποποιηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία τα δικαιώματά της και να τα εκχωρήσει στην Τουρκία, όχι στους Τουρκοκύπριους, στην Τουρκία. Αυτό είναι που έχουμε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, αντί να κινδυνολογούμε με τα τανκς.

Μια και μιλάμε, όμως, για τους έμπειρούς μας, ταιριάζει εδώ να θυμίσω τι λέει ένας σεβαστός και πολύπειρος νομικός μας. Ο Γεώργιος Πικής, ο πρώτος Κύπριος που υπηρέτησε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και διετέλεσε πρόεδρος του κύκλου Προέδρων των Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Δικαστηρίων, και πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου. Σε δύο συνεντεύξεις του στον Φιλελεύθερο, το 2012 και το 2016, τόνισε το εξής: «Το δίκαιο δεν χάνεται εκτός αν ο φορέας του το απεμπολήσει. Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες αν το απεμπολήσουμε, εξικνούμενες μέχρι και του αφελληνισμού της Κύπρου». 

Εμείς, τι να λέμε μετά από αυτό; Αμπελοφιλοσοφίες με τα τανκς που θα μπουν στη νεκρή ζώνη; Βρισκόμαστε μισό βήμα από το να απεμπολήσουμε το δίκαιο ως ο φορέας του. Και αν κάνουμε το βήμα καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες, φτάνουν μέχρι και τον αφελληνισμό της Κύπρου, μετά από πάνω τρεις χιλιετίες παρουσίας.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/491160/oi-idees-toy-rolandi-me-ta-tanks-toy-erntogn-kai-o-afellinismos-tis-kyproy