Οι Τούρκοι Aπείλησαν να Βυθίσουν το SAIPEM 12000

Print Friendly, PDF & Email

23.02.2018 10:50 

Sigmalive

Σήκωσε άγκυρα στις 10:00 το γεωτρύπανο της ENI Saipem 12000, με κατεύθυνση ανατολικά, όπου βρίσκεται και ο στόχος Σουπιά στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ επιχείρησε να πλησιάσει τον στόχο στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο δέχθηκε απειλές από τουρκικά πολεμικά πλοία ότι θα το βυθίσουν σε περίπτωση που συνεχίσει την πορεία του. Μάλιστα, το SAIPEM 12000 προέβη σε μανούβρες για ν’ αποφύγει παρεμπόδισή του από τουρκικά πολεμικά πλοία. 

Στο λιμάνι Λεμεσού το πλοίο γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κοντά στο γεωτρύπανο βρέθηκαν 5 τουρκικά πολεμικά σκάφη.

Οργή Ιταλών για στάση Ρώμης έναντι Τουρκίας στην ΑΟΖ (ΦΩΤΟ)

Ένα εξ αυτών προσπάθησε να το παρεμποδίσει. Ωστόσο, ο πλοίαρχος του Saipem 12000 επιχειρεί μανούβρες και δείχνει αποφασισμένος να φτάσει στον στόχο.

Λακκοτρύπης: Ήταν οπισθοδρόμηση, όμως αποκαλύφθηκε η Τουρκία

Κ.Ε:Ακινητοποίηση του SAIPEM 12000 από τουρκ.πολεμικά πλοία

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεωτρύπανο δεν συνοδεύεται από κάποιο άλλο πολεμικό σκάφος, προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση που επιδιώκουν οι Τούρκοι.

Ντογάν: Παραλίγο σύγκρουση SAIPEM με τουρκικό πολεμικό

Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ, στις 12:00, έληξε η πρώτη τουρκική Navtex.

Επιπλέον, η σημερινή μέρα έχει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς διεξάγεται στις Βρυξέλλες η άτυπη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους του για τις προκλήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Γύρω στις 11:30, όπως μετέδωσε το ΣΙΓΜΑ, το SAIPEM 12000 εγκατέλειψε την προσπάθεια για να φτάσει στον στόχο «Σουπιά», καθώς δέχθηκε απειλές από τουρκικά πολεμικά πλοία ότι θα το βυθίσουν σε περίπτωση που συνεχίσει την πορεία του. 

Όπως όλα δείχνουν, το γεωτρύπανο κατευθύνεται πλέον προς τα δυτικά. Ακόμη παραμένει άγνωστο κατά πόσο θα περάσει από το λιμάνι Λεμεσού ή αν θα πάει κατευθείαν στο Μαρόκο όπου έχει άλλες υποχρεώσεις. 

Συνεχής ενημέρωση

Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τις κινήσεις του SAIPEM 12000, από την ώρα που σήκωσε άγκυρα μέχρι την ώρα που απειλήθηκε από τουρκικά πολεμικά σκάφη. 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/490706/oi-tourkoi-apeilisan-na-vythisoun-to-saipem-12000