Μόνος, γυμνός και παραδομένος…

Print Friendly, PDF & Email

του Κωστάκη Αντωνίου

01 Νοε 2016

Αναστασιάδης-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ έχουν μετατρέψει τη διαχείριση του Κυπριακού, από εθνικό πρόβλημα, σε προσωπική και κομματική υπόθεση αυτοδικαίωσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του, έχει μετατρέψει το Κυπριακό, από εθνικό πρόβλημα, σε προσωπική υπόθεση αυτοδικαίωσης. Και σε όλη τη διάρκεια της τετραετούς σχεδόν διαχείρισής του, στόχος της πολιτικής του δεν ήταν η δικαίωση του κυπριακού Ελληνισμού, αλλά η δική του προσωπική αυτοδικαίωση ενός μελανού στίγματος στην πολιτική του σταδιοδρομία. Εκείνης της υποστήριξης του διχοτομικού, ρατσιστικού σχεδίου Ανάν.

Αυτή η ρεβανσιστική πολιτική, κατά της συντριπτικής απόρριψης του σχεδίου από τον κυπριακό λαό, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε αντίθεση με όσα ο ίδιος υποσχέθηκε προεκλογικά στον λαό (συνδιαβούλευση, συναποφάσεις, ενημέρωση πολιτικών δυνάμεων πριν από την κατάθεση προτάσεων, ετοιμασία σχεδίου λύσης από το Εθνικό Συμβούλιο, διακηρύξεις περί της σοφίας των πολλών και όχι του ενός, και αναφορές πως ο ώμος του ενός δεν μπορεί να βαστάξει το βάρος της διαχείρισης του εθνικού προβλήματος), ο Νίκος Αναστασιάδης χειρίστηκε το Κυπριακό ως προσωπική υπόθεση.

Ουδέποτε ενημέρωσε επακριβώς τις πολιτικές δυνάμεις πριν καταθέσει προτάσεις, ουδέποτε είπε την αλήθεια στον λαό, και σχεδόν πάντοτε παραπλανούσε για τα συμβαίνοντα στις συνομιλίες.

Επιστέγασμα όλης αυτής της αυθαίρετης και στη βάση της προσωπικής αυτοδικαίωσης πολιτικής του ήταν η απόφασή του να πάει μόνος στην κρίσιμη διαβούλευση με τον Μουσταφά Ακιντζί, αποκλείοντας τους πολιτικούς αρχηγούς και χειριζόμενος το μέλλον ενός ολόκληρου λαού ως να αποτελεί υπόθεση του δικηγορικού του γραφείου.

Πάει μόνος, χωρίς καμία πολιτική στήριξη εκτός των δύο ομογάλακτων -και εχόντων την ίδια με εκείνον επιθυμία αυτοδικαίωσης- κομμάτων, και κυρίως μεταβαίνει γυμνός, έτοιμος να παραδοθεί, με μόνη στήριξη από κάποιους συμβούλους, κατά πλειοψηφία εχόντων την ιδία με εκείνον ανανική καταβολή.

Έχει αποδεχθεί, με τις παραχωρήσεις του, λύση συνοσπονδίας. Και ενώ ενώπιον των Μορφιτών διακήρυσσε ότι δεν θα δεχθεί λύση χωρίς την επιστροφή της Μόρφου, τώρα αποδέχεται όπως η Μόρφου περιέλθει υπό ομοσπονδιακή, δήθεν, διοίκηση. Ενώ παραπλανούσε τους συγγενείς αγνοουμένων ότι δεν υπογράφει λύση χωρίς λύση του προβλήματος, ούτε καν συζήτησε θέμα αγνοουμένων.

Παρέδωσε κυριαρχία στο τουρκικό κράτος, αποδέχθηκε όχι μόνο πολιτική αλλά και αριθμητική ισότητα στο 18% του πληθυσμού, αποδέχθηκε παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση, και παραμονή 100 χιλιάδων εποίκων.

Παραβίασε ακόμη και ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποδεχόμενος συζήτηση του θέματος της Αμμοχώστου τελευταίο, ενώ τα ψηφίσματα ζητούν την άμεση επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της. Έχει αποδεχθεί πλειοψηφία γης και πληθυσμού στο τουρκικό κράτος.

Δεν έχει διασφαλίσει τίποτε από τις δίκαιες απαιτήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ούτε καν το 4 προς ένα διασφάλισε, ούτε εφαρμογή των βασικών ελευθεριών έχει διεκδικήσει. Τίποτε από όσα εξαγγέλλει ως συμφωνηθέντα δεν έχει συμφωνηθεί. Τον διαψεύδει καθημερινά ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ωραιοποιεί λύση νέας και χειρότερης ανανικής τουρκοποίησης, και πάει στην Ελβετία διακηρύσσοντας πως, για πρώτη φορά, η τουρκική πλευρά θα καταθέσει χάρτη επί του εδαφικού, ενώ δεν αποδεικνύεται τέτοια δέσμευση. Και στο τέλος θα αποδεχθεί και τη σύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει διεκδικήσει τίποτε από τα δίκαια του κυπριακού Ελληνισμού. Έχει παραδοθεί πλήρως στις τουρκικές αξιώσεις. Δεν έχει καν επιτύχει λύση win win. Kέρδη έχει αποκομίσει μόνο η τουρκική πλευρά. Και ενώ η Τουρκία, στη βάση του σχεδίου Β’, βρίσκεται πολύ κοντά στην προσάρτηση των κατεχομένων περιοχών, η κυβερνητική πλευρά διοχετεύει σενάρια φόβου, πως σε περίπτωση μη λύσης θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα στα κατεχόμενα, προσαρτώντας τα στην Τουρκία, κατά το προηγούμενο της Κριμαίας.

Ο κυπριακός Ελληνισμός οφείλει να γνωρίζει: 

Χαλκεύονται νέα δεσμά τουρκοκρατίας, και προετοιμάζεται η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η μετατροπή του κυπριακού Ελληνισμού σε υπηκόους της Τουρκίας, ή εν δυνάμει Σύρους μετανάστες.

Ο Νίκος Αναστασιάδης και οι ηγεσίες Δημοκρατικού Συναγερμού-ΑΚΕΛ έχουν αποφασίσει να αποδεχθούν την όποια λύση.

Και διερωτόμαστε, πλέον, εάν ακόμη και αυτός ο Ταγίπ Ερντογάν, με τις υπερφίαλες και επεκτατικές αξιώσεις του, μπορεί να επιτύχει να διαφοροποιήσει τις προθέσεις των τριών ανανικών συνεταίρων…

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/columns/stigma/375714/monos-gymnos-kai-paradomenos

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.