Ταυτότητες σε παιδιά Εποίκων

Print Friendly, PDF & Email

03 Μαρτίου 2018, 5:57 μμ

του   Αντρέα Πιμπίσιη     

Προς αναγνώριση των παιδιών από μικτούς γάμους στα κατεχόμενα φαίνεται να προχωρεί η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για εκείνα τα παιδιά των οποίων ο ένας γονέας είναι Τουρκοκύπριος και ο άλλος Τούρκος εκ Τουρκίας (δηλαδή έποικος). Εάν επαληθευτούν όλα όσα μεταδίδονται το τελευταίο διάστημα, κυρίως στα κατεχόμενα, τότε θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή δεδομένων στο κεφάλαιο έποικοι, καθώς θα έχουμε μια νέα κατάσταση πραγμάτων.

Μέχρι τώρα η πάγια θέση των κυπριακών κυβερνήσεων ήταν πως Κύπριοι πολίτες, και άρα έχουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι μόνο τα παιδιά που είχαν και τους δύο γονείς Τουρκοκύπριους. Ωστόσο, μετά από σειρά κινητοποιήσεων από μέρους τουρκοκυπριακών οργανώσεων οι οποίες είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν μέχρι και σε καταγγελίες σε διεθνή σώματα, η κυπριακή Κυβέρνηση δείχνει να υπαναχωρεί από την πάγια θέση της. 

Σε δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν» γίνεται αναφορά για «πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις που θα προέλθουν από την πρωτοβουλία των τουρκοκυπριακών εκπαιδευτικών οργανώσεων». Η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων αφορούσε την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από μικτούς γάμους [μεταξύ Τούρκων και Τουρκοκυπρίων] στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κινητοποίηση αυτή, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται στα κατεχόμενα, στοχεύει στο να πιεστεί η Κυπριακή Δημοκρατία για να κάνει βήματα όπως αυτά που αναγκάστηκε να κάνει η Τουρκία το 2003 με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με τους Τουρκοκύπριους, προέκυψε από την προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Περαιτέρω υποστηρίζεται πως υπήρξε θυματοποίηση εκείνων των παιδιών που προέρχονται από μικτούς γάμους, ενώ καταγγέλλονται τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Εσωτερικών για εσκεμμένη καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων. Υποστηρίζεται ακόμα πως υπάρχουν αιτήσεις που εκκρεμούν από πέντε μέχρι και δεκαπέντε χρόνια. 

Η θέση της κυπριακής Κυβέρνησης φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα δύσκολη στο να αποφύγει την παραχώρηση διαβατηρίων σε παιδιά από μικτούς γάμους. Δηλαδή να τους αναγνωρίσει ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γι’ αυτό και μπροστά στο κίνδυνο να συρθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με ανυπολόγιστες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες φαίνεται να επιλέγει την οδό του συμβιβασμού με την παραχώρηση ταυτοτήτων. 

Το θέμα, βεβαίως, εκκρεμούσε από πριν τις εκλογές, αλλά για ευνόητους λόγους δεν έγινε οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης του αιτήματος. Κρίνεται πως η περίοδος αυτή προσφέρεται για να ικανοποιηθεί το αίτημα. Μια κίνηση που ενδεχομένως να διαφοροποιήσει τα δεδομένα και σε κεφάλαια του Κυπριακού όπως αυτό των εποίκων. 

Έκκληση για επανέναρξη συνομιλιών 

Έκκληση για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, εκφράζοντας ανησυχία για την ένταση που έχει προκληθεί για το θέμα του φυσικού αερίου, εξέφρασαν οι Τάκης Χατζηδημητρίου και Σενέρ Ελτζίλ σε διάσκεψη Τύπου της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος» στο Σπίτι της Συνεργασίας. Ο κ. Χατζηδημητρίου μίλησε για ένταση και στις δικοινοτικές σχέσεις, με τον κ. Ελτζίλ να τονίζει ότι υπερασπίζονται τη λύση και την ειρήνη στην Κύπρο.

Στην κοινή ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, την οποία ανέγνωσε η πρόεδρος της τ/κ ένωσης καθηγητών, Σέλμα Εϊλέμ, αναφέρεται ότι η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον μιας κρίσης, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε αντιπαράθεση, με άγνωστες συνέπειες. «Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία και το αδιέξοδο που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις, αντιμετωπίζουμε μια επικίνδυνη κατάσταση, που σχετίζεται με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη περιοχή της Κύπρο».

Η Πρωτοβουλία αναφέρει ότι απαιτείται άμεση δράση για την εκτόνωση της κρίσης και, αντί της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η ανακάλυψη και αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου θα πρέπει να μετατραπεί σε πόλο ενότητας προς όφελος όλων των Κυπρίων. «Οι εξελίξεις στη Συρία και αλλού αποτελούν κίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή, τοποθετώντας έτσι την Κύπρο σε ένα περιβάλλον κλιμακούμενης έντασης με τις επιπτώσεις να χειροτερεύουν όλο και περισσότερο» ανέφερε επίσης.

Η Πρωτοβουλία επανέλαβε ότι η παρουσία υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ειρήνη αν αναπτυχθούν σε μια επανενωμένη Κύπρο, επηρεάζοντας θετικά τη συνεργασία και την ευημερία του συνόλου της ανατολικής Μεσογείου με ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία και την Ελλάδα. 

«Αυτό ουσιαστικά απαιτεί τη λήψη μέτρων για την αποτροπή εξελίξεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγκρουση και για την επαναφορά της διαπραγματευτικής διαδικασίας στη σωστή πορεία. Στη βάση των παραμέτρων του ΓΓ του ΟΗΕ και στηριγμένοι στο κοινό έδαφος που επιτεύχθηκε μέχρι τώρα θα πρέπει να επιστρατευθεί η απαραίτητη πολιτική βούληση για να επιτύχουμε μια επανενωμένη ομόσπονδη Κύπρο».

Η Πρωτοβουλία καλεί τους δύο ηγέτες και τον ΓΓ του ΟΗΕ να ακούσουν τη φωνή των απλών ανθρώπων και από τις δύο πλευρές, δρομολογώντας μια διαδικασία που άμεσα θα φέρει αποτελέσματα για την επίλυση του προβλήματος και θεωρεί επείγουσα ανάγκη την επανέναρξη της διαδικασίας στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, χωρίς οποιουσδήποτε όρους. Την Πρωτοβουλία αποτελούν 71 οργανώσεις, συντεχνίες και συνδικαλιστικές κινήσεις και από τις δύο πλευρές.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/495941/taftotites-se-paidia-epoikon