Σερ Αλαν Ντάγκαν: Ο Άνθρωπος των Πετρελαϊκών στο Φόρειν ΄Οφις  (Α’)

Print Friendly, PDF & Email

 4.3.2018

της Φανούλλας Αργυρού*

Τον Σερ Αλαν Ντάνγκαν (Sir Alan Duncan)  η Κύπρος τον γνώριζε με την φιλο-τουρκική του στάση στις τελευταίες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στα ελβετικά θέρετρα του Μον Πελεράν και Κραν Μοντάνα το 2017. Σ΄αυτές,  η Βρετανία αντιπροσωπεύθηκε με μια επιλεγμένη 30μελή ομάδα με επικεφαλής τους πρώτους αξιωματούχους του Φόρειν ΄Οφις όπου ο Σερ Αλαν Ντάνγκαν ήταν  εκείνος που κηδεμόνευε τα πάντα.  Έγραψε μεταξύ άλλων  η ‘Ελευθερία’ Λονδίνου στις 20.7.2017 για  το ρόλο του με τίτλο « Ο Σερ Αλαν Ντάνγκαν και εμείς»:

«Συνήγορος της Τουρκίας»

« Ο υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας Σερ Αλαν Ντάνγκαν συμπεριφέρεται στο Κυπριακό ως… συνήγορος της Τουρκίας.  Στο Κραν Μοντάνα στην κρίσιμη στιγμή τάχθηκε υπέρ κάποιας μορφής εγγυήσεων της Τουρκίας και παραμονής τουρκικού στρατού στο νησί.  Επιπλέον ο Σερ Αλαν Ντάνγκαν συμπεριφέρεται και «εχθρικά» έναντι της παροικίας μας. Απ΄ότι γνωρίζω, αρνήθηκε επανειλημμένα να συναντήσει αντιπροσωπία της οργανωμένης ελληνο-κυπριακής ομογένειας με διάφορες προφάσεις. Αποκορύφωμα αυτής της περιφρόνησης του ότι στη συγκέντρωση σε αίθουσα της Βουλής στις 11 Ιουλίου που οργάνωσε η Εθνική Ομοσπονδία ενώ είχε απαντήσει ότι θα παρευρισκόταν  τη τελευταία στιγμή ακύρωσε προφασιζόμενος άλλες ασχολίες δήθεν στο εξωτερικό ενώ την ώρα της συγκέντρωσης εθεάθη στο κτίριο  του Κοινοβουλίου να πίνει ανέμελος το καφεδάκι του».

Ο Σερ Άλαν Ντάνγκαν στις 5 Ιανουαρίου 2017 με τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών Μ. Καβούζογλου κατά την συνάντησή τους στην Τουρκία πριν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στην Ελβετία

Ας δούμε ποιος είναι αυτός ο πολύ-εκατομμυριούχος αξιωματούχος σήμερα στο Φόρειν ΄Οφις.  Γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου 1957, με πατέρα στρατιωτικό της RAF  με διάφορες θέσεις στο ΝΑΤΟ, και μητέρα δασκάλα, σπούδασε στην Οξφόρδη και το Χάρβαρτ και ξεκίνησε την καριέρα του με την πετρελαϊκή Royal Dutch Shell. Eξελέγη βουλευτής με τους Συντηρητικούς 1992.  Μετά την Shell, το 1988 μέχρι το 1992 χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις του ως σύμβουλος ξένων κυβερνήσεων  για προμήθειες πετρελαίου και εφοπλιστικά. Το 1989 ίδρυσε μια εταιρία  για συμβουλές σε θέματα πετρελαίου και αερίου.

«Libyan Oil Cell»

Το 2010 ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (David Cameron)  τον διόρισε υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης, το 2011 ο Άλαν Ντάνγκαν έπεισε τον πρωθυπουργό να δημιουργήσει το λεγόμενο «Libyan Oil Cell»  το οποίο λειτουργούσε από το Φόρειν ΄Οφις, για να πλήξουν τις πολεμικές προσπάθειες του Καντάφι. Το 2014 αποχώρησε με τον τίτλο του Σερ. Δύο χρόνια αργότερα διορίστηκε από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι (Theresa May) υπουργός Ευρώπης και Αμερικής αλλά συγκεκριμένα και  ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας.

Αναλυτικότερα, την 1η Σεπτεμβρίου 2011 η εφημερίδα «Guardian»  έγραψε τα πιο κάτω αποκαλυπτικά: 

« Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Άλαν Ντάνγκαν έλαβε μέρος σε συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων που χειρίζονται ένα ‘cell’ εντός του Whitehall για να ελέγχουν την αγορά πετρελαίου της Λιβύης και της Vitol – μιας εταιρίας στην οποία ο Ντάνγκαν προσέφερε παλαιότερα υπηρεσίες ως σύμβουλος.  Στο  “Libyan oil cell” είναι αναμεμειγμένοι αξιωματούχοι που εργάζονται μέσα από το Φόρειν ΄Οφις από τον Μάιο, διεξάγοντας μια σιωπηρή εκστρατεία εναντίον του καθεστώτος  Καντάφι ελέγχοντας την ροή πετρελαίου προς αυτή τη χώρα… Ο Ντάνγκαν, ένας πρώην έμπορας πετρελαίου και πολύ-εκατομμυριούχος, διατηρεί μια  30χρονη φιλία με τον διευθύνων σύμβουλο της Vitol, Ian Taylor … o οποίος είναι και δωρητής των Συντηρητικών. «Οι αποκαλύψεις της κυβέρνησης για την ύπαρξη αυτού του ‘cell’ πετρελαίου είναι βυθισμένες σε μυστήριο σχετικά με το ρόλο του Ντάνγκαν σ΄αυτό» δήλωσε ο σκυώδης υπουργός εξωτερικών   Douglas Alexander»,  έγραψε η «Guardian» μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Δημόσιοι υπάλληλοι στο Φόρειν ΄Οφις έχουν εκφράσει τις βαθιές τους ανησυχίες για την ύπαρξη αυτού του ‘cell’, προειδοποιώντας ότι αυτό φαινόταν να έφθανε κατά πολύ εμπορικούς σκοπούς.  Ένα πρόσωπο με καλή γνώση των  μηχανογραφιών στο Whitehall χαρακτήρισε τις ενέργειες τους ως «στασιαστικές». Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε ότι ο Ντάνγκαν συνέτεινε σημαντική στην γένεση του ‘cell’ αλλά επιβεβαίωσε τον θυμό της δημόσιας υπηρεσίας για την ύπαρξη του ‘cell’…»

Για την Vitol

 Η Vitol είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στο κόσμο… με βάση στη Ελβετία… με παρουσία σε όλες στις ηγετικές χώρες παραγωγής πετρελαίου περιλαμβανομένων του Ιράκ και Συρίας. O Taylor διατήρησε καλές σχέσεις με τον Ντάνγκαν από τότε που γνωρίστηκαν ως έμποροι πετρελαίου στην Shell.  Η Vitol αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους $17.5 εκ το 2007 παραδεχόμενη ενοχή για μίζες στη κυβέρνηση του Σαντάμ στο Ιράκ.  Το δε 1996 βρέθηκε στο δικαστήριο για πληρωμή $1 εκ στον Σέρβο εγκληματία πολέμου Αρκάν και για μυστική συμφωνία για προμήθεια πετρελαίου στο Σλόποταν Μιλόσεβιτς  και το 1993 η εταιρία βρέθηκε υπό έρευνα για πώληση 280,000 τόνων ‘μολυσμένου’ πετρελαίου σε εταιρία του Πακιστάν προκαλώντας ζημιά £100 εκ. («Guardian » 1.9.2011).

https://www.theguardian.com/world/2011/sep/01/libya-alan-duncan-links-oil-cell 

Fujairah Refining Ltd

Για τον Σερ Άλαν Ντάνγκαν με τις μεγάλες διασυνδέσεις με αραβικές χώρες και εταιρίες πετρελαίων και  αφού ανέλαβε υπουργός στο Φόρειν ΄Οφις,  η «Independent» στις 20 Οκτωβρίου 2016 έγραψε ότι αυτός τσέπωσε £50,000 ως αποχαιρετιστήριο από την πετρελαϊκή Fujairah Refining Ltd με βάση το Ντουμπάι, για την οποία δούλευε (ως δεύτερη εργασία)  ως non-executive director. Και  από την οποία πληρωνόταν £8,000 το μήνα για εργασία 13 ωρών το μήνα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στη Βουλή των Κοινοτήτων. 

Μυστική οργάνωση Le Cercle

Από διάφορα δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου βρίσκουμε ότι ο Σερ Αλαν Ντάνγκαν ανήκει και σε μια άκρως μυστική οργάνωση ονόματι Le Cercle η οποία ιδρύθηκε σχεδόν παράλληλα με την Λέσχη Bilderberg αλλά παραμένει μυστική αντίθετα με την τελευταία. Ως μέλη της (πρώην και νυν)  καταγράφονται αρκετοί υψηλά ιστάμενα πρόσωπα παγκοσμίως, μέλη των μυστικών υπηρεσιών Αμερικής, Βρετανίας και του διεθνούς εμπορίου κ.α.,  μεταξύ των οποίων και περίπου 15  γνωστοί Βρετανοί πολιτικοί και άλλοι  (οι οποίοι (Βρετανοί) λέγεται ότι έχουν προ καιρού πάρει τον έλεγχό της). Καταγράφονται ο φιλότουρκος Julian Amery ( το 1957 πρότεινε χάρτη τριχοτόμησης της Κύπρου και όχι μόνο) ο πρώην πράκτορας της ΜΙ6 και μετέπειτα δημοσιογράφος Anthony Cavendish,  ο Jonathan Aitkin, ο Alan Clark, ο  Paul Channon, ο Alan Duncan, o  David Burnside (πρώην επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της British Airways),  o Viscount Cranborne (πρώην ανώτερος βοηθός του John Major) παρευρέθηκε σε συνεδρίες, όπως και ο πρώην επικεφαλής της ΜΙ6 Nicholas Elliot, σύμφωνα με την «Independent» 28.6.1997.

https://www.independent.co.uk/news/aitken-dropped-by-the-rights-secret-club-1258522.html

http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/9871374/Anthony-Cavendish.html

https://wikispooks.com/wiki/Le_Cercle

Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των ‘αρχών’  του Sir Alan Duncan

Middle East Peace: The Principles behind the Process

Όμως, ιδιαίτερης προσοχής για μας, είναι η ομιλία του που έκανε στις 14 Οκτωβρίου 2014 στο «Royal United Services Institute on the Middle East Peace Process» με θέμα τους «Ισραηλινούς οικισμούς». Εκεί ο Σερ Αλαν Ντάνγκαν μεταξύ άλλων πολλών, δήλωσε απερίφραστα ότι το παράνομο κτίσιμο και κατοίκηση είναι κλοπή, είναι προσάρτηση, είναι αρπαγή γης – είναι οτιδήποτε χαρακτηρίζεται με σαφήνεια ότι παίρνεις από κάποιο άλλο κάτι που δεν σου ανήκει… Οικισμοί είναι παράνομες αποικίες που κτίστηκαν πάνω στη χώρα κάποιου άλλου. Είναι πράξεις κλεψιάς, και ακόμα περισσότερο είναι κάτι που ξεκίνησε και υποστηρίζει το κράτος του Ισραήλ.

This illegal construction and habitation is theft, it is annexation, it is a land grab – it is any expression that accurately describes the encroachment which takes from someone else something that is not rightfully owned by the taker. As such, it should be called what it is, and not by some euphemistic soft alternative.

Settlements are illegal colonies built in someone else’s country. They are an act of theft, and what is more something which is both initiated and supported by the state of Israel.

Όμως, για τις  «Αρχές» αυτές «Πίσω από την διαδικασία επίλυσης του Μεσανατολικού»  των δύο μέτρων και δύο σταθμών του  Σερ Άλαν Ντάνγκαν, υπουργού Ευρώπης και Αμερικής,  ο οποίος αρνείται το Φόρειν ΄Οφις (του) να καταδικάσει την νεότερη τουρκική εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ (όπως και την τουρκική εισβολή στο Αφρίν) και αντί αυτού καλεί το θύμα, την Κυπριακή Δημοκρατία να μοιραστεί το νησί και το θαλάσσιο της πλούτο με τον εισβολέα,  θα συνεχίσω στο δεύτερο μέρος.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ