«Eίχαμε δίκιο Ελλάδα και Κύπρος – Τουρκική προκλητικότητα» (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

05.03.2018 14:08

Sigmalive

«Μαζί πετύχαμε την επαναφορά της ασφάλειας και των εγγυήσεων ως το κύριο ζήτημα του Κυπριακού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε την Τουρκία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή και σημείωσε ότι οι ενέργειές της χαρακτηρίζονται από διαρκή νευρικότητα και παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Κάλεσε την Άγκυρα να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και να σταματήσει να ενεργεί προκλητικά απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα.

«Ελλάδα και Κύπρος είχαμε δίκιο όταν υπογραμμίζαμε τη σημασία των ζητημάτων ασφάλειας και εγγυήσεων για το Κυπριακό, και η συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ το επιβεβαιώνει», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η τουρκική επιθετικότητα απέναντι στην Κύπρο αλλά και σε μικρότερα νησιά της ελληνικής επικράτειας, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του δικαίου της Θάλασσας πρέπει να τεθούν με σαφήνεια στην Τουρκία, εφόσον έρθει, στην επικείμενη σύνοδο ΕΕ -Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Βάρνα εντός του Μαρτίου.

«Η Τουρκία χαρακτηρίζεται αυτή την εποχή από μία αυξανόμενη νευρικότητα, από μία αίσθηση που έχει ότι μπορεί να ανοίγει μέτωπα παντού, ότι μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαίτηση και της Χάρτας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ΕΕ» τόνισε ο κ. Κοτζιάς και κάλεσε την Τουρκία όχι μόνο να σέβεται το διεθνές δίκαιο, αλλά ιδιαίτερα το δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, o Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε το εξής: «Συζητήσαμε για τα ζητήματα της περιοχής, την κατάσταση στη Συρία, τις ήδη υπάρχουσες πέντε τριμερείς μας συνεργασίες και την έκτη που θα προωθήσουμε με την Αρμενία».

«Η πρόσφατη δήλωση της Ε.Ε. για την Τουρκία είναι η καλύτερη που έχει γίνει ποτέ. Μένουμε σταθερά στην υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και στην αποτροπή συμπεριφορών που θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνική μας συνύπαρξη», πρόσθεσε.

Η πρόσφατη δήλωση της ΕΕ για Τουρκία είναι η καλύτερη που έχει γίνει ποτέ. Μένουμε σταθερά στην υπεράσπιση του Δ. Δικαίου & στην αποτροπή συμπεριφορών που θέτουν σε κίνδυνο  ειρηνική μας συνύπαρξη –ΥΠΕΞ @NikosKotzias σε συν/ξη Τύπου με ΥΠΕΞ Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδη @Christodulides

Σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα».

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Είναι για μένα ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή να βρίσκομαι σήμερα στην Ελλάδα, στο πρώτο μου επίσημο ταξίδι με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο συμβολισμός εμφανής, καταδεικνύει τους αδελφικούς διαχρονικά δεσμούς Κύπρου – Ελλάδας».

Είναι για μένα ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή να βρίσκομαι σήμερα στην Ελλάδα, στο πρώτο μου επίσημο ταξίδι με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο συμβολισμός εμφανής, καταδικνυει τους αδελφικούς διαχρονικά δεσμούς Κύπρου-Ελλάδας. @GreeceMFA pic.twitter.com/K6WbhUgwHv

— Cyprus MFA (@CyprusMFA) March 5, 2018

Για να προσθέσει: «Πέραν των συμβολισμών, πρόκειται για μια ουσιαστική επίσκεψη ανταλλαγής απόψεων, διαβούλευσης, συντονισμού σε μια σειρά θεμάτων επίκαιρων, καίριων, αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ώστε οι επόμενες ενέργειές μας να είναι ακόμα πιο συγχρονισμένες και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματικές».

«Όπως είμαι σίγουρος αντιλαμβάνεστε, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε συνδυασμό με την τουρκική προκλητικότητα όπως εκδηλώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο, κυριάρχησε των συζητήσεών μας», ανέφερε ο νέος Κύπριος ΥΠΕΞ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, την ίδια ώρα, τόνισε: «Αποτελεί, εξάλλου, αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η τουρκική προκλητικότητα, που την περίοδο αυτή εκδηλώθηκε τόσο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στο Αιγαίο, δεν στρέφεται αποκλειστικά ενάντια σε Λευκωσία και Αθήνα, αλλά και εις βάρος ζωτικών συμφερόντων της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επενδύει για να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος ένας εναλλακτικός διάδρομος για την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή που ενέργειες της Άγκυρας αποσκοπούν να προκαλέσουν πλήγμα στην επιτυχή πολιτική περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των  χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, που έχει ως επίκεντρο και καταλύτη τους υδρογονάνθρακες. Είναι για αυτούς τους λόγους που θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει συλλογική αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες».

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε προβληματισμένος από τη στάση της Άγκυρας για τις προθέσεις της στο κυπριακό και υπογράμμισε ότι οι ενέργειές της δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Υπογράμμισε, όμως, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα, χωρίς να αποπροσανατολίζεται από τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού.

Επιπλέον, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα και θα ληφθεί υπόψη η στάση της Τουρκίας εν όψει της συνόδου της Βάρνας.

Σε σχετική ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η μη ανανέωση της τουρκικής ΝΑVTEX δεν είναι αρκετή και υπενθύμισε ότι η στάση και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων αξιολογούνται συνεχώς. «Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται άνευ προϋποθέσεων. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας και την ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας ενώπιον των κοινών προκλήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η υφιστάμενη συνεργασία των δύο χωρών φέρνει ήδη αποτελέσματα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε αντιδράσεις που ενδεχομένως η Τουρκία θα ήθελε να οδηγηθούμε και ευνοούν τη συνέχιση της κρίσης, η οποία αποσκοπεί να εξυπηρετήσει αποκλειστικά συμφέροντα της Τουρκίας. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούν και μέσω της διπλωματικής οδού εργάζονται για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση» είπε.

Απευθυνόμενος στον κ. Κοτζιά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε: «Κύριε Υπουργέ, αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που θα συνεργαστούμε. Μας συνδέουν τα τελευταία χρόνια θερμές σχέσεις, στηριγμένες στην αντιμετώπιση πολιτικών και διπλωματικών προκλήσεων για σημαντικά θέματα και ειδικά για το Κυπριακό πρόβλημα. Η συνεργασία μας θα συνεχίσει το ίδιο στενά, εποικοδομητικά και καρποφόρα».

Προηγουμένως, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έγραψε σε tweet: Τιμή και χαρά να υποδεχόμαστε στην Αθήνα τον φίλο Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο έχουμε συνυπάρξει σε δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το απόγευμα της ίδιας Δευτέρας 5/3, ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν ομιλητής σε κλειστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Κρανιδιώτη, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Στις 6 Μαρτίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης θα είναι ομιλητές σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι δύο Υπουργοί Eξωτερικών θα παραστούν στη συνεδρία της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/politics/492898/eixame-dikio-ellada-kai-kypros-tourkiki-proklitikotita