Κανείς δεν ξέρει το ύψος της «λυπητερής»

Print Friendly, PDF & Email

του Σ. Παπαδόπουλου

02 Νοεμβρίου 2016

Κλειστό το πορτοφόλι του ESM για τη χρηματοδότηση της λύσης
«Μασημένα» λόγια από ΔΝΤ και Κομισιόν, που μιλάνε για τη μεγάλη προοπτική που φέρνει το τέλος του Κυπριακού, αλλά «ούτε λέξη» για το πώς θα βρεθούν τα χρήματα

«Μουδιασμένη» είναι η Λευκωσία μετά τα όσα ακούστηκαν από τα πλέον επίσημα χείλη των Θεσμών, που αποτελούν την Τρόικα, στο Προεδρικό Μέγαρο και στο 12ο Συνέδριο του περιοδικού Economist που πραγματοποιείται στην Κύπρο.

Το πρώτο «κρύο ντους» ήρθε από τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ύστερα από συνάντησή του χθες το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι οι όροι εντολής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) δεν του επιτρέπουν να χρηματοδοτήσει μια λύση του Κυπριακού, «κόβοντας» τα όποια όνειρα υπήρχαν για δανεισμό κάτω από προϋποθέσεις.

Αυτήν τη στιγμή αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς αλλαγή της Συνθήκης του ESM, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ. Σε ό,τι αφορά το κόστος της λύσης, είπε πως γνωρίζει ότι αυτό είναι ένα από τα μεγάλα θέματα, πόσα χρήματα θα χρειαστούν, τα δάνεια. «Αλλά είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πριν γνωστοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τη λύση, ιδιαίτερα για το περιουσιακό. Ως εκ τούτου, θεωρώ πως είναι αδύνατη η κοστολόγηση αυτήν τη στιγμή. Θα υπάρχει κόστος. Είμαι πεπεισμένος πως μακροπρόθεσμα η οικονομική προοπτική από την επανένωση θα είναι τεράστια. Έτσι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για χρηματοδότηση (της λύσης), αλλά δεν μπορώ αυτήν τη στιγμή να πω πόσα (θα κοστίσει)», πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως προσωπικά και ως Ευρωπαίος ελπίζει πάρα πολύ ότι θα υπάρξει επιτυχία και πως οι συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελβετία θα είναι παραγωγικές.

ΔΝΤ: Συμβουλεύουμε τις δύο πλευρές

Κατά τη διάρκεια του 12ου Συνεδρίου του περιοδικού Economist, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο Βιτζέντζο Κούζο κινήθηκε στα «ρηχά». Τόνισε ότι υπάρχει τεράστια ευκαιρία από πλευράς επενδύσεων και εμπορίου σε έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά παράλληλα ανέφερε ότι μια λύση χρειάζεται μια βιώσιμη οικονομική και χρηματοοικονομική βάση, η οποία απαιτεί μακρά προπαρασκευή και σημαντικές οικονομικές αποφάσεις.

Χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, σημείωσε ότι το ΔΝΤ συμβουλεύει τις δύο κοινότητες επί ενός αριθμού οικονομικών πτυχών. «Δεν μπορώ παρά να τονίσω τη σημασία που θα έχει αυτή η προεργασία όταν και εφόσον μια λύση συμφωνηθεί», είπε.

Οι προκλήσεις θα μεγεθυνθούν με τη λύση

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν για την Κύπρο, Ντάνιελ Ντάκο, υποστήριξε ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει τώρα η Κύπρος θα μεγεθυνθούν αν επιτευχθεί η επανένωση και γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει η ανάγκη να μην κωλυσιεργούμε και να ξεκινήσουμε και να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις», κατέληξε.

Επανέλαβε και αυτός ότι η ευκαιρία από τη λύση του Κυπριακού είναι τεράστια σε έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, «αλλά θα υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα και η προετοιμασία είναι πολύ σημαντική».

Μεταρρύθμιση η λύση του Κυπριακού

Η λύση του κυπριακού προβλήματος θα είναι ομολογουμένως και το μεγαλύτερο βήμα ή η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο Συνέδριο του περιοδικού Economist. Ανέφερε ότι μια λύση θα μετατρέψει την Κύπρο σε μια χώρα μοντέλο σταθερότητας, ενισχύοντας τον ρόλο της ως παροχέα ασφάλειας σε μιαν από τις πλέον ταραχώδεις περιοχές του κόσμου, ενισχύοντας παράλληλα τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας αλλά και τη συνολική αρχιτεκτονική σταθερότητας της Ε.Ε.

Αναφερόμενος στην εντατική φάση των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία μεταξύ 7-11 Νοεμβρίου, είπε ότι θα δοθεί έμφαση στο εδαφικό, χωρίς να παραλείπεται η διασταυρούμενη συζήτηση και επί άλλων εκκρεμούντων προβλημάτων.

Εξέφρασε την ελπίδα να προσέλθουν όλοι στην Ελβετία με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή θέληση, ώστε «να αδράξουμε την ευκαιρία και μέσα από τη βοήθεια και των Ηνωμένων Εθνών να επιτύχουμε, έτσι ώστε όχι μόνο να εξαλείψουμε ή να σμικρύνουμε υπάρχουσες διαφορές, αλλά να επιτύχουμε και τέτοια πρόοδο στο εδαφικό, που να μας επιτρέψει να οδηγηθούμε σε μια τελικά βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος, γιατί όχι ακόμα και εντός του 2016, αν υπάρξει τέτοια πρόοδος που να μας επιτρέψει επιτέλους να δούμε την προοπτική της πατρίδας μας, το μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον των κατοίκων της και ιδιαίτερα τη διασφάλιση συνθηκών ευημερίας για όλους ανεξαίρετα».

Στο Κυπριακό, είπε, επιθυμούμε μια λύση που δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους και θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, θα επιτρέψει στη χώρα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της απομακρύνοντας όλα τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση της μοναδικής γεωγραφικής της θέσης.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα και δεν έχει την πολυτέλεια να βρίσκεται μοιρασμένη. «Τα κακά του διαχωρισμού, της κατοχής, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος είναι σε όλους κατανοητά και όσο ο χρόνος περνά θα γίνονται ακόμα δυσκολότερα και για τη μια και για την άλλη κοινότητα. Όραμά μας είναι επιτέλους να φτάσουμε στο σημείο που να μιλούμε όλοι την ίδια γλώσσα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα».

Να διερωτηθούμε για το κόστος της μη-λύσης

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζονται τα οφέλη από αυτήν την ευκαιρία.

«Υπάρχει και το κόστος της ευκαιρίας. Όταν μιλάμε για το βραχυπρόθεσμο κόστος της ανοικοδόμησης και της λύσης, θα πρέπει να διερωτηθούμε για το ποιο είναι το κόστος της μη-λύσης. Αυτό πρέπει να εξετάσουμε», είπε.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι ο ίδιος δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάγκη αύξησης των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση λύσης για έργα υποδομής όπως ίσχυσε σε άλλα παραδείγματα επανένωσης. «Θα υπάρξουν κάποια βραχυπρόθεσμα κόστη και θα δούμε πώς αυτά θα χρηματοδοτηθούν, αλλά πρέπει να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα και αυτό είναι το μήνυμά μου», υπογράμμισε.

Δεν είναι το πρώτο θέμα της Ευρώπης

Το Κυπριακό, όσο σημαντικό και αν είναι, αποτελεί σήμερα παράπλευρο ζήτημα σε σχέση με τα μεγάλα ζητήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη, ανέφερε ο Τζέιμς Ρούμπιν, πρώην βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για δημόσια ζητήματα και σύμβουλος πολιτικής και διεθνών σχέσεων.

Το Κυπριακό, συνέχισε, ήταν κάποτε το μοναδικό θέμα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη, όμως τώρα υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα, επικίνδυνα και αποσταθεροποιητικά, όπως η προσάρτηση της Κριμαίας, είπε.

Αυτά είναι τα κριτήριά μας

Τα κριτήρια σε εδαφικό και ασφάλεια της ε/κ πλευράς παρουσίασε στο Συνέδριο του Economist ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Για το εδαφικό, αυτά που επί της ουσίας θα καθορίσουν αν θα υπάρξει σύγκλιση και σε αυτό το κεφάλαιο, είναι:
· επιστροφή σημαντικού ποσοστού εδάφους,
· επιστροφή τουλάχιστον 100.000 Ελληνοκυπρίων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση,
· ισορροπία στην ακτογραμμή μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Στο κεφάλαιο της ασφάλειας, η θέση της πλευράς μας είναι, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, ξεκάθαρη. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εγγυήσεις τρίτων σε μια ενωμένη Κύπρο. Κατανοούμε μεν τα αισθήματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όμως η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν μπορεί να είναι η αιτία της ανασφάλειας της άλλης. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι και η καλύτερη ασφάλεια για το μέλλον για ένα κράτος μέλος, και για την εφαρμογή της λύσης».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι η λύση του Κυπριακού θα βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία και θα επιτρέψει ενεργειακές συνεργασίες. «Μια ενωμένη Κύπρος θα είναι καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία. Και αυτό θα ενδυναμώσει την όρεξη για επενδύσεις και ανάπτυξη στην περιοχή. Στην εποχή μετά τη λύση, οι σχέσεις Κύπρου – Τουρκίας θα αλλάξουν, ανοίγοντας ευκαιρίες συνεργασίας με μια μεγάλη χώρα με σημαντικές ενεργειακές ανάγκες. Αυτή η καλυτέρευση των σχέσεων θα επιτρέψει συνεργασίες στην ενέργεια, την πώληση φυσικού αερίου στην Τουρκία, και την εδραίωση επιχειρηματικών σχέσεων μέσω μιας πιθανής συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας».

Οι ευφάνταστοι τίτλοι έχουν κουράσει τον κυπριακό λαό

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «η λύση του Kυπριακού είναι η μεγαλύτερη οικονομική μεταρρύθμιση για τις επόμενες δεκαετίες» προκάλεσε σειρά αντιδράσεων.

Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι «το ερώτημα είναι ποιο είναι το περιεχόμενο της οικονομικής μεταρρύθμισης στην οποία αναφέρεται ο ΠτΔ. Οι ευφάνταστοι τίτλοι έχουν κουράσει τον κυπριακό λαό. Μεταρρύθμιση ήταν και εξακολουθεί να είναι και σήμερα το μνημόνιο. Το θέμα είναι ποιος πληρώνει τη νύφη κάθε φορά που ο Νίκος Αναστασιάδης αποφασίζει για μας και μας βάζει κάτω από τον ζυγό μιας καινούργιας “οικονομικής μεταρρύθμισης”, την οποία θα κουβαλήσουν στους ώμους τους, όχι μόνο η δική μας γενιά, αλλά και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας».

Το χείριστο σενάριο, λέει η ΕΔΕΚ, είναι ότι «η μεγαλύτερη οικονομική μεταρρύθμιση την οποία προωθεί ο ΠτΔ και οι συνεργάτες του είναι άρρηκτα δεμένη στο άρμα μιας προτεινόμενης μη λειτουργικής και μη βιώσιμης λύσης».

Αποστόλου: Απελπισμένος ο ΠτΔ με την πολιτική του

Σε ανάλογο ύφος και η Συμμαχία Πολιτών. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Αντρέας Αποστόλου ανέφερε ότι λίγο πριν την Ελβετία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρίχνει πάλι την καραμέλα της οικονομικής ανάπτυξης με τη λύση.

Είπε ότι «η αλήθεια όμως είναι ότι το κόστος της υπό εκκόλαψη λύσης θα είναι πολύ υψηλό, γιατί ξεφύγαμε από τις βασικές αρχές που έπρεπε να διέπουν μια λύση. Γιατί με τη φόρμουλα που αποφασίστηκε στο περιουσιακό η λύση θα εδράζεται στη λογική της αποζημίωσης».

Ο κ. Αποστόλου έθεσε μια σειρά ερωτημάτων για το πώς θα έρθει η άνθιση της οικονομίας όταν:

1. Με τα δάνεια/μνημόνια που θα γίνουν για να καλυφθεί το κόστος της λύσης το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα ανέβει στο 250% του ΑΕΠ;
2. Η ήδη κατεστραμμένη οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να αντέξει και την εξαθλιωμένη οικονομία του ψευδοκράτους;
3. Θα πρέπει να συντηρούμε Βουλές, Γερουσίες και έναν πολυδαίδαλο δημόσιο τομέα;
4. Πώς θα έχει ανάπτυξη η οικοδομική βιομηχανία όταν εδώ και χρόνια παραμένουν στα αζήτητα χιλιάδες οικοδομές;
5. Ποιος επενδυτής θα έρθει στην Κύπρο, όταν η κάθε απόφαση θα πρέπει να περνά από μεικτές επιτροπές με δικαίωμα βέτο και επιτροπές επίλυσης διαφορών με κλήρωση; Αυτή είναι η σταθερότητα που θα παρουσιάσουμε στους ξένους;

Τέλος, ο κ. Αποστόλου είπε ότι το Κίνημα είναι έτοιμο να στηρίξει μια λύση που δεν θα επιφέρει οικονομικά οφέλη, φτάνει να είναι δίκαιη και βιώσιμη και να ανατρέπει τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή και η κατοχή. Όμως, πρόσθεσε, δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια οποιαδήποτε λύση, που γρήγορα θα φτάσει στη διάλυσή της, στηριζόμενοι μάλιστα στα παραμύθια περί οικονομικού θαύματος.

Πηγή:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/376127/kaneis-den-kserei-to-ypsos-tis-lypiteris

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.