ΥΠΕΞ: Δικαιολογίες Τ/κ για να αποφύγουν συνομιλίες

Print Friendly, PDF & Email

29.03.2018 13:58 

Sigmalive

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών αναφορικά με τις πρόσφατες του επαφές σε Λίβανο, Αίγυπτο και Ιορδανία.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Χριστοδουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει πρόσφατη δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί, κατά την οποία παρουσιάζεται έτοιμος να παρακαθίσει σε δείπνο, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση να τεθεί στη συζήτηση το θέμα του φυσικού αερίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι οι σχετικές αναφορές εντάσσονται στο πλαίσιο επανάληψης της ρητορικής που ακούμε το τελευταίο διάστημα από πλευράς Τουρκοκυπρίων και οι οποίες αποτελούν δικαιολογίες για αποφυγή των συνομιλιών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε, για άλλη μια φορά, ότι δεν τίθεται θέμα υδρογονανθράκων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς αυτό το θέμα έχει συζητηθεί στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να υπάρξει και σχετική σύγκληση.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η δική μας πλευρά δεν είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι δεν υπάρχει τη δεδομένη στιγμή η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

Δεν παρέλειψε την ίδια ώρα να επαναλάβει ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη, ότι δηλαδή η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα νέες τριμερείς διασκέψεις μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και ακόμη τριών κρατών μελών της ΕΕ προετοιμάζονται σύντομα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής.

Σε ερώτηση για την προετοιμασία τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου και τη σταθερότητα του Λιβάνου, είπε ότι «θα υπάρξει εκλογική διαδικασία στο Λίβανο. Όντως επιθυμούμε αυτή η σταθερότητα να ενισχυθεί, μας ενδιαφέρει η σταθερότητα και η ασφάλεια του Λιβάνου».

«Μπορώ να σας αναφέρω ότι σε τεχνοκρατικό επίπεδο θα υπάρξει τις αμέσως επόμενες ημέρες συνάντηση για  προετοιμασία τριμερούς συνάντησης σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων που θα γίνει μετά τις βουλευτικές εκλογές στο Λίβανο», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, «να σας αναφέρω ότι είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας τριμερούς διάσκεψης και με καινούριες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα και κράτη μέλη της ΕΕ».

«Πολύ σύντομα θα κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις», πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση αν στο επίκεντρο θα είναι το ενεργειακό, απάντησε ότι «το ενεργειακό είναι ένας βασικός πυλώνας που οδηγεί, αν θέλετε, στο προγραμματισμό για να γίνουν τέτοιου είδους συναντήσεις».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι πρόκειται για «καινούριο σχήμα όσον αφορά τρία κράτη μέλη της ΕΕ τουλάχιστον στην πρώτη συνάντηση».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/politics/498427/ypeks-dikaiologies-tk-gia-na-apofygoun-synomilies-vid