Οι Εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο από το ’50, το σχέδιο Ανάν και τα σημερινά σενάρια – ΧΑΡΤΕΣ

Print Friendly, PDF & Email

Επιμέλεια: Τάσος Χριστοδούλου 

Όταν στην Κύπρο την δεκαετία του ’50 οι Ελληνοκύπριοι φώναζαν «Ένωσις», η Τουρκία φώναζε «Taxim», δηλαδή διχοτόμηση. 

pastedGraphic.pdf

 Δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινής» Κύπρου, την Κυριακή 30/10, προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς παρουσίασε τέσσερις χάρτες εδαφικού διαχωρισμού Ε/κ και Τ/κ.

 Η εκπόνηση και μόνο χάρτη διχοτόμησης που απόρρεε από τις εκθέσεις του Νιχάτ Ερίμ, στα μέσα της δεκαετίας του ‘ 50 υποδηλώνει τους διαχρονικούς στόχους της Τουρκίας οι οποίοι εκπληρώθηκαν μερικώς το 1974 με την εισβολή. Δείτε τον Τουρκικό χάρτη του 1950, όπως τον δημοσίευσε η Κυριακάτικη «Καθημερινή»:

pastedGraphic_1.pdf

Εντύπωση προκαλεί ότι ο συγκεκριμένος χάρτης είναι σχεδόν ίδιος, με τα εδάφη που η Τουρκία κατέκτησε 24 χρονιά μετά και μέχρι σήμερα κατέχει με την βία. 

Η Κύπρος μετά το 1974

pastedGraphic_2.pdf

Στο δημοσίευμα παρουσιάστηκε ο χάρτης του σχεδίου Ανάν και πως θα ήταν η σήμερα η ομόσπονδη Κύπρος εάν γινόταν αποδεκτό.

pastedGraphic_3.pdf

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μόρφου που σήμερα αποτελεί αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης το 2004 ήταν υπό Ε/κ διοίκηση.

Οι άλλοι δυο χάρτες έχουν να κάνουν με τα δυο σενάρια των Financial Times.

Στο πρώτο σενάριο δεν επιστρέφεται ολόκληρη η Μόρφου αλλά επιστρέφεται ολόκληρη η χερσόνησος της Καρπασίας.

pastedGraphic_4.pdf

Στο δεύτερο σενάριο, Μόρφου και Καρπασία θα βρίσκονται υπό την διοίκηση της Ομόσπονδης κυβέρνησης λειτουργώντας ως καντόνιο στα πλαίσια μιας ιδιότυπης «τριζωνικής» Ομοσπονδίας.

pastedGraphic_5.pdf

Όλα αυτά τα σενάρια θα συζητηθούν βέβαια εκτενώς στην κρίσιμη διαπραγμάτευση του Mont Pelerin, στην Ελβετία, από τις 7 -11 Νοεμβρίου.

Την Παρασκευή 4/11 ο ΠτΔ θα παραχωρήσει διακανλική συνέντευξη ενημερώνοντας τον λαό λίγο πριν να αναχωρήσει για το κρίσιμο ταξίδι.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.