Κοινωνικό δείπνο με σάλτσες αχρείαστες και η κοροϊδία για την ελεύθερη συζήτηση

Print Friendly, PDF & Email

15.4.2018

του   Άριστου Μιχαηλίδη 

Πολύ ενδιαφέρον αυτό το παραμύθι με την «ανοικτή ατζέντα» του δείπνου. Οι δυο ηγέτες είναι, λέει, ελεύθεροι να κουβεντιάσουν ό,τι θέλουν, να θέσουν όποιο ζήτημα θέλουν, διότι δεν είναι τραπέζι διαπραγματεύσεων, είναι τραπέζι για φαγοπότι. Ωραίο κι αυτό. Δηλαδή, μπορεί να λέει ο καθένας τα δικά του κι ας μη συνεννοηθούν ποτέ. Μπορεί ο Ακιντζί, ας πούμε, να μιλά για το φυσικό αέριο και ο Αναστασιάδης για τα κατοχικά στρατεύματα. Ο Ακιντζί θα μιλά για τον αγωγό μεταφοράς κοιτασμάτων προς την Τουρκία και ο Αναστασιάδης θα μιλά για τους χάρτες του εδαφικού. Κι αυτά με δεδομένο ότι είναι ξεκάθαρο από μέρες ότι πάνε στο δείπνο έχοντας διαφορετική ατζέντα ο καθένας για τα ζητήματα που θέλει να κουβεντιάσει.

«Εναπόκειται στους δύο ηγέτες το τι θα συζητήσουν. Υπάρχει ανοικτή ατζέντα», όπως είπε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο την Παρασκευή. «Θα είναι μια συνάντηση χωρίς ημερήσια διάταξη και αυτό θα επιτρέψει στους δύο ηγέτες να ανταλλάξουν ελεύθερα απόψεις», είπε κι ο Πρόδρομος Προδρόμου. Αν ήταν έτσι, βέβαια, δεν θα χρειαζόταν να πηγαινοέρχεται η Σπέχαρ για να προετοιμάσει τη συνάντηση. Δεν κουβεντιάζει με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί την όρεξή τους για το περιεχόμενο του μενού σε φαγητό και επιδόρπιο. Παρόλο που υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να έχουν και διαφορετικές απαιτήσεις ακόμα και για το γλυκό. Ο Ακιντζί θέλει εκμέκ κανταΐφι και ο Αναστασιάδης πίττα του Αγίου Φανουρίου. Συζητούν βέβαια κατά την προετοιμασία, μαζί με τη Σπέχαρ, τι θα περιλαμβάνει και η συζήτηση και πώς θα γίνει. Αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι αλαλούμ. Εξάλλου και μόνο η παρουσία της εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα υποδεικνύει ότι το δείπνο δεν είναι καθόλου κοινωνικό, είναι πολιτικό και ό,τι λεχθεί θα καταγραφεί και θα μεταφερθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Δεν σπαταλούν τόση ενέργεια οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ για να παρακολουθούν απλώς τους Αναστασιάδη και Ακιντζί να τρώνε και να κουβεντιάζουν περί ανέμων και υδάτων. Στόχος είναι να υπάρξει αποτέλεσμα και συνέχεια. Οπότε, είναι δεδομένο πως το δείπνο της Δευτέρας είναι πολύ πιο ουσιαστικό από όσο προσπαθεί να το παρουσιάσει η πλευρά μας, τονίζοντας ξανά και ξανά ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση.

«Η παλιά διαδικασία έχει κλείσει. Ανήκει στο παρελθόν» έλεγε, μέσα στα πολλά, ο Ακιντζί προχτές. Και έχει ξεκαθαρίσει ότι μια νέα διαδικασία πρέπει να περιλαμβάνει, πρώτα από όλα, τη διαχείριση των κοιτασμάτων «από το άλφα ώς το ωμέγα», όπως είπε και ο Ναμί. Ασφαλώς και ο Πρόεδρος θα απορρίψει την όποια συζήτηση επί τούτου. Τουλάχιστον, έτσι δηλώνει. Όμως, το γεγονός ότι θα τεθεί ενώπιόν του και ενώπιον της εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών από τον Ακιντζί, αλλά και οι δηλώσεις που θα κάνει επιστρέφοντας στα κατεχόμενα, είναι το πρώτο βήμα για να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο. Μπορεί να μην κλείσει ποτέ, όμως θα ανοίξει. Και η συνέχεια δεν θα εναπόκειται σε εμάς αν δεν λάβουμε έγκαιρα τα μέτρα μας. Θα εναπόκειται στους μεσολαβητές, οι οποίοι μπορούν να μας εκθέτουν ως την αρνητική πλευρά που απορρίπτει τον διάλογο. Εξάλλου, τόσο ο Ντάουνερ όσο και ο Άιντα επιχείρησαν στους καιρούς τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να συζητηθεί και αυτό το κεφάλαιο. Είναι όλοι πρόθυμοι! «Τα προβλήματα που προέκυψαν πρέπει να τα λύσουμε συζητώντας τα», όπως είχε πει και ο Ναμί (15/03/2018), καλώντας τον Γιώργο Λακκοτρύπη να συζητήσουν το θέμα της ενέργειας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Με σκοπό, ασφαλώς, να σταλεί το μήνυμα ότι οι πολιτισμένοι άνθρωποι σαν τους Τουρκοκύπριους λύνουν τα προβλήματα με διάλογο, ενώ οι απολίτιστοι Ελληνοκύπριοι τον απορρίπτουν… Κι άντε να πείσει ο Πρόεδρος γιατί αρνείται τον διάλογο για την ενέργεια.

Το λεγόμενο «κοινωνικό δείπνο», λοιπόν, δεν είναι μια αθώα συνάντηση δυο παλιόφιλων, που τα χάλασαν και θα ξαναβρεθούν μετά από καιρό. Κι αν ο Πρόεδρος δεν είναι προετοιμασμένος και προσεκτικός, αν δεν έχει πολιτικούς στόχους και προγραμματισμό για το επόμενο βήμα, αλλά θέλει απλώς και μόνο να ξαναρχίσει ο διάλογος χάριν του διαλόγου (να ικανοποιήσει και την ηγεσία του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ και τους φίλους του τους γιουνάιτεντ όπως-όπως), μπορεί να βρεθούμε ξανά σε μια νέα παγίδα βαθύτερη από την προηγούμενη, που μας έφερε ένα βήμα από την ντε γιούρε διχοτόμηση. 

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/513018/koinoniko-deipno-me-saltses-achreiastes-kai-i-koroidia-ga-tin-eleftheri-syzitisi