Τουρκικό ΥΠΕΞ: Tα Ίμια είναι Τουρκικό Έδαφος

Print Friendly, PDF & Email

18.04.2018 08:43
sigmalive

Οι διατυπώσεις που υπάρχουν στην έκθεση για το Κυπριακό ξεπερνούν τις γνωστές “λανθασμένες απόψεις” της ΕΕ επί του Κυπριακού, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αντιδρώντας στην έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι “οι βραχονησίδες Ίμια, τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτές είναι υπό την αποκλειστική κυριαρχία της Τουρκίας”.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπό το μανδύα της ‘αλληλεγγύης της ένωσης’ είναι μεγάλο λάθος και απαράδεκτο να προσπαθεί να επιδικάσει διαφορές σε θέματα κυριαρχίας, θεωρώντας τον εαυτό τος αρμόδιο δικαστή ή δικαστήριο.

“Αυτή η στήριξη, ως ‘ανοιχτή επιταγή’ που δίνει η ΕΕ στις χώρες μέλη της που έχουν διαφορές με τρίτες χώρες, δεν συμβάλλει στην επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου και ταυτόχρονα είναι αντίθετη με τις αξίες της ίδιας της ΕΕ”.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “Αυτές οι διατυπώσεις (για το Κυπριακό) αντανακλούν την ε/κ στάση η οποία ήταν η βασική αιτία για την αποτυχία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και αποτελούν ένα νέο παράδειγμα της εκμετάλλευσης της ένταξης στην ΕΕ στις προσπάθειες μη λύσης της ε/κ πλευράς. Η επιμονή της ΕΕ στη μονομερή και παράτυπη αντίληψη αποκαλύπτει ότι έχει έλλειψη στρατηγικής αξιολόγησης σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο και δεν έχει την ικανότητα να δημιουργήσει ένα όραμα μακροπρόθεσμο για την περιοχή”.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι είναι “κρίμα που η Επιτροπή της ΕΕ δείχνει και με αυτή την έκθεση ότι δεν θέλει να καταλάβει τις δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε. Παρόλο που έχουμε εξηγήσει δεκάδες φορές με έγγραφα, η Επιτροπή δεν είναι αντικειμενική και ισορροπημένη”.

Όπως αναφέρεται “η Τουρκία είναι σε αγώνα την ίδια στιγμή με τρομοκρατικές οργανώσεις ΡΚΚ, Ισλαμικό Κράτος και FETO. Βλέπουμε ως σοβαρή έλλειψη το να μην γίνεται αναφορά στην έκθεση στην απειλή της FETO που επιτέθηκε με ποταπό τρόπο στο κράτος μας, τη βουλή μας και το λαό μας”.

Χαρακτηρίζει επίσης “ασυναρτησία” τον ισχυρισμό – κατά την έκφρασή του – της ΕΕ ότι η Τουρκία απομακρύνθηκε από ΕΕ” και προσθέτει ότι “παρόλα τα αρνητικά η ενταξιακή πορεία παραμένει στρατηγική μας προτεραιότητα”.

Πηγή:ΚΥΠΕ