Οι συγκυρίες μάς έσωσαν από το «κοινωνικό δείπνο». Από το πλαίσιο Γκουτέρες ποιος θα μας σώσει;

Print Friendly, PDF & Email

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο τουρκοκύπριος ηγέτης πριν από το δείπνο που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 4 Ιουνίου/ ΚΥΠΕ

Του Πέτρου Θ. Παντελίδη

Το δείπνο τέλειωσε χωρίς αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά την γλυτώσαμε, χωρίς καμιά δυσάρεστη έκπληξη, όπως την αποδοχή της πενταμερούς, της διαχρονικής δηλαδή απαίτησης της Τουρκίας. Ο ΠτΔ ως ποιμένας των Ελληνοκυπρίων και ο κ. Ακιντζί, ως «μισταρκός» του σουλτάνου, κάθισαν να φάνε κάτω από τη σκιά του μεγάλου δέντρου του αδιεξόδου.

Σαν βέροι Κύπριοι ποιμένες άνοιξαν τη βούρκα τους και άρχισαν να τρώνε. Έβγαλε ο ΠτΔ το χαλλούμι του, πρόσφερε και στον άλλο ποιμένα, αλλά αυτός του είπε πως έχει το δικό του σελίμ, που είναι καλύτερο. Έβγαλε ο ΠτΔ μια ντομάτα Παρεκκλησιάς και πρόσφερε και μια στον άλλο ποιμένα. Αυτός του είπε, ότι έχει δική του ντομάτα, από αυτές που είναι γεμάτες οι αγορές της Κύπρου. Έφαγε ο καθένας το περιεχόμενο της βούρκας του και τότε άρχισαν το κουτσομπολιό για το πλαίσιο Γκουτέρες, που όπως φαίνεται θα είναι στο μενού, όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Αλλά και στη συζήτηση του πλαισίου Γκουτέρες φαίνεται πως η καλύτερη περιγραφή της είναι το «πού σου νέφκω, πού πάεις». Πλήρης διαφωνία φαίνεται να υπάρχει. Τούτο διαφαίνεται και από την ερμηνεία που κάθε ποιμένας και οι υποτακτικοί του δίνουν σε κάθε παράγραφο του πλαισίου. Στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις ο Γ.Γ. σημειώνει: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό που θέλουμε είναι ένα νέο καθεστώς ασφάλειας και όχι συνέχιση του παλαιού. Θέλουμε τον τερματισμό του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος και της Συνθήκης Εγγυήσεων. Η παρούσα κατάσταση πρέπει να αντικατασταθεί από ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασφαλίσεων που όλοι οι Κύπριοι και από τις δύο κοινότητες θα νιώθουν ασφαλείς».

Εδώ ο ένας το ερμηνεύει ότι σημαίνει «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις», γιατί ένα σύγχρονο κράτος μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να έχει ξένους εγγυητές. Ο άλλος λέει ότι ο Γ.Γ. δεν μιλά για τερματισμό των εγγυήσεων, αλλά για νέο καθεστώς ασφαλείας. Έτσι χωρίς εγγυήσεις και παραμονή στρατού δεν υπάρχει λύση. Για τα στρατεύματα ο Γ.Γ. σημειώνει: «Θα υπάρξει ραγδαία μείωση από την πρώτη μέρα και μετά μείωση σε αριθμούς ισότιμους με την παλαιά Συνθήκη Συμμαχίας (το χρονοδιάγραμμα και ο μηχανισμός επιβεβαίωσης πρέπει να συμφωνηθούν).

Σε σχέση με το θέμα της ρήτρας αναθεώρησης ή καταληκτικής ρήτρας, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο. Πρέπει να συζητηθούν επίσης οι όροι εντολής, οι στόχοι, οι υποχρεώσεις κ.λπ.» Έτσι τα πράγματα συνεχίζουν να προκαλούν σύγχυση αν θα είναι μηδέν στρατός ή μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού. Αν οριστεί μια νέα πενταμερής (τρεις εγγυήτριες, ελληνική και τουρκοκυπριακή κοινότητα, χωρίς την Κ.Δ.), η Βρετανία και η Τουρκία θα προσπαθούν να επιβάλουν στην Ελλάδα και στις δύο κοινότητες κάποιες εγγυήσεις και κάποια τουρκικά στρατεύματα. Και αλίμονο στην Κ.Δ. Στις εσωτερικές πτυχές οι «δύο ηγέτες» θα συζητούν τις παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες, που αναφέρονται στο εδαφικό και τη Μόρφου (καμιά νύξη για την Αμμόχωστο). Εδώ οι απόψεις και τα έργα επί του εδάφους δείχνουν τις προθέσεις της Τουρκίας. Αυτοί θέλουν και τον Πύργο, όχι να δώσουν τη Μόρφου. Θα συζητούν ακόμα για το περιουσιακό με κατάργηση του δικαιώματος ιδιοκτησίας μια και ο Γ.Γ. δίνει στις περισσότερες περιουσίες προτεραιότητα στον σφετεριστή, που τον έχουν εξωραΐσει σε χρήστη. Μένει η ισότιμη μεταχείριση και η αποτελεσματική συμμετοχή. Με ποιο τρόπο θα επιχειρηματολογήσει ο ΠτΔ, όταν έστω και υπό προϋποθέσεις έχει ήδη αποδεχθεί την εκ περιτροπής προεδρία και τη μία ψήφο των Τουρκοκυπρίων; Οι συγκυρίες μάς έσωσαν από το «κοινωνικό δείπνο». Από το πλαίσιο Γκουτέρες ποιος θα μας σώσει; Αλλά δεν πρέπει να ανησυχούμε. Ο Άντρος και ο Φούλης λένε ότι είναι μια θαυμάσια ευκαιρία που εξυπηρετεί τους στόχους της πλευράς τους. Αλλά ποια είναι η πλευρά τους; Τελευταίως μας έχουν συγχύσει.

ΠΗΓΗ:https://www.apopseis.com/i-sygkyries-mas-esosan-apo-to-kinoniko-dipno-apo-to-plesio-gkouteres-pios-tha-mas-sosi/