Η ΑΤΑΚΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ, ΠΟΥ ΠΑΡΟΜΟΙΑΣΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΣΤΟΝ ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ. Πως αναπαράγονται  «fake news»

Print Friendly, PDF & Email

22.4.2018

της Φανούλας Αργυρού*

Είναι γνωστό ότι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον (Boris Johnson)  είναι αθυρόστομος και  οι γκάφες του δυστυχώς,  στοιχίζουν και ότι πούμε είναι λίγο. Με αυτό το κείμενο δεν πρόκειται να κάνω τον δικηγόρο του Τζόνσον πέραν του να τονίσω την άκρατη παραπληροφόρηση και ακατάσχετη προπαγάνδα που κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό, σε πολλά επίπεδα, και πόσο εύκολα και γρήγορα μεταδίδεται δίχως έλεγχο.

Γράφτηκε και ακούστηκε ότι ο Τζόνσον ‘ΕΙΠΕ ΠΩΣ’ «ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το Μουντιάλ στη Ρωσία όπως ο Χίτλερ χρησιμοποίησε τους Ολυμπιακούς». ΄Όμως αυτό ήταν μια τεράστια παραπληροφόρηση από πολλά ΜΜΕ διεθνώς. Η αλήθεια, στην περίπτωση αυτή, είναι ξεκάθαρη και στην διάθεση όλων να την επιβεβαιώσουν. Πόσοι όμως το έκαναν για χάρη της αλήθειας;

Κατάθεση στη Επιτροπή της Βουλής

Στις 21 Μαρτίου 2018 λοιπόν, ο Μπόρις Τζόνσον κατέθεσε και ‘ανακρίθηκε’ ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων και δέχθηκε ερωτήσεις επί διαφόρων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής κυρίως για το θέμα Ρωσίας  και της υπόθεσης  Σκρίπελ (Skripel) ( του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα που δηλητηριάστηκε, όπως και η κόρη του, με ρωσική  τοξική ουσία, όπως λέχθηκε, στις 4 Μαρτίου 2018 στο Salisbury της Αγγλίας).

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην ασφάλεια των φιλάθλων που θα πάνε στην Ρωσία για το Μουντιάλ (Ιούλιος 2018) και ο υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Μπόρις Τζόνσον απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το θέμα αυτό είναι όντως πρόβλημα που το συζητούν και εύχεται οι ρωσικές αρχές να ενεργήσουν σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA. Και ότι ο αξιωματούχος που θα ήταν υπεύθυνος από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου για την ασφάλεια των οπαδών,  δεν θα είναι εκεί,  αποκλείστηκε στα  πλαίσια των αντιποίνων.

Ο Εργατικός βουλευτής Ian Austin

Στα πλαίσια εκείνης της συζήτησης ο  Εργατικός Βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού  Κοινοβουλίου, Ian Austin (Ίαν Όστιν),  είπε ότι η αγγλική ομάδα δεν πρέπει να παίξει στο φετινό Μουντιάλ, δεν πρέπει να βοηθηθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν να δοξασθεί με το Μουντιάλ και ότι η Ρωσία κέρδισε το Μουντιάλ με διαφθορά και πολλά άλλα.  Είπε ότι ο ίδιος αν και φίλαθλος,  δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάει και το χαρακτήρισε (Μουντιάλ) ως «μια εξάσκηση δημοσίων σχέσεων» εκ μέρους του Πούτιν.  Και τόνισε « Αν μέλος της οικογένειάς μου ήθελε να πάει, θα του αρνιόμουν βίζα εγώ ο ίδιος ».  Και προχώρησε και ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι:

 «…ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το Μουντιάλ όπως ο Χίτλερ χρησιμοποίησε τους Ολυμπιακούς το 1936…».

«…Putin is going to use it the way Hitler used the 1936 Olympics…   ”

Η απάντηση Τζόνσον

Απαντώντας στον βουλευτή ο  Μπόρις Τζόνσον είπε:

« Λοιπόν, επιτρέψετε μου να πω κ. Όστιν ότι ο χαρακτηρισμός σας με το τι θα γίνει στη Μόσχα, το Μουντιάλ, ναι, η σύγκριση με το 1936 είναι όντως ορθή. Και είναι μια εμετική προοπτική να σκεφθεί ένας ότι ο Πούτιν θα δοξασθεί σ΄αυτό το αθλητικό γεγονός…»

 “ Well,  let me say Mr. Austin your characterisation of what is going to happen in Moscow,  the World cup, yes the comparison with 1936 is certainly right. And it is an emetic prospect to think of Putin glorifying in this sporting event…”

Επομένως, ναι μεν ο ανακρινόμενος Τζόνσον συμφώνησε με το χαρακτηρισμό, όμως αυτός (χαρακτηρισμός)  δεν ανήκε στον ίδιο αλλά στον βουλευτή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Όμως κανένας δεν επέκρινε τον βουλευτή, ούτε έθιξε το γεγονός αυτός ήταν ουσιαστικά  που έκανε τις δηλώσεις για ‘Χιτλερ’ και όχι μόνον…

Θα μπορεί ένας να ισχυριστεί ότι επιβαρύνεται περισσότερο ο υπουργός που συμφώνησε, όμως, δεν μπορεί να παραμερίζεται ο βουλευτής που υπήρξε η πηγή των όλων δηλώσεων.

O Εργατικός βουλευτής Ian Austin

Παραθέτω εδώ το  σύνδεσμο για ολόκληρο το βίντεο της κατάθεσης Τζόνσον στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου,  απευθείας από την ιστοσελίδα της Βουλής των Κοινοτήτων.  Ένας μπορεί να ακούσει ακριβώς τα όσα «χαρακτηριστικά» καταλόγισε στη Μόσχα και τον Πούτιν ο Εργατικός βουλευτής ΄Ιαν Όστιν περί παραβιάσεων ανθρωπίνων  δικαιωμάτων, διαφθοράς και όχι μόνο.

http://www.parliament.uk/business/committees/committees-a-z/commons-select/foreign-affairs-committee/news-parliament-2017/secretary-of-state-evidence-session-17-19/  

 

 

Ο βουλευτής Ίαν Όστιν από τα 14:50 λεπτά,  και στη συνέχεια για το ‘Χίτλερ’ από  15: 04 λεπτά και ακολουθεί η  απάντηση  από τον υπουργό Τζόνσον.

Στιγμιότυπο από την κατάθεση Τζόνσον στη Βουλή πλαισιωμένος (αλλά δεν φαίνονται) από τους δύο ανώτερους αξιωματούχους του Φόρειν ΄Οφις, τους Sir Simon McDonald και Ms Karen Pierce

 

Και στην κυπριακή πολιτική ζωή

Ο υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας συνοδεύτηκε στην κατάθεσή του στην  Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου από δύο ανώτερους αξιωματούχους στο Φόρειν ΄Οφις- Τον Sir Simon McDonald (Σερ Σάιμον Μακτόναλτ) Permanent Under Secretary and Head of the Diplomatic Service, Foreign and Commonwealth Office (Μόνιμο Υπουργό και Επικεφαλής της Διπλωματικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας ) και την Ms Karen Pierce (κα Κάρεν Πίερς)  Director General, Political, Foreign and Commonwealth Office  (Γενική Διευθύντρια, στο Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας για Πολιτικά Θέματα).

Να σημειωθεί ότι η διπλωμάτης Κάρεν Πίερς  είχε ήδη διορισθεί από τον Ιανουάριο του 2018 ως η Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ηνωμένα Έθνη. Στις 5 Απριλίου 2018, η κα Κάρεν Πίερς  αντιμετώπισε τον Ρώσο συνάδελφό της Vasily Nebenzya,  στην έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που κάλεσε η Ρωσία για το θέμα Σκρίπελ.  Ολόκληρη η ομιλία της εδώ:

https://www.gov.uk/government/speeches/we-cannot-ignore-what-has-happened-in-salisbury

Το τελευταίο καιρό  εισχωρούν και προβάλλονται απίστευτα πολλές  διαστρεβλώσεις γεγονότων, δηλώσεων, που αποτελούν τελικά τα λεγόμενα «fake news»  (δηλαδή ψεύτικές ειδήσεις) σύμφωνα με την πρόσφατη ‘προσφιλή’ ονομασία τους. Το φαινόμενο αυτό έχει δυστυχώς εντοπιστεί σε κάποιες περιπτώσεις και στη κυπριακή πολιτική ζωή. Δεν μπορεί ένας να κατασκευάζει μια είδηση που δεν ευσταθεί να την πετάει και να δημοσιεύεται, (ειδικά σε περιόδους εκλογών),   για όποιο όφελος και να εναπόκειται στο  επηρεαζόμενο μέρος να το… διαψεύσει ή κάποιο που το εντόπισε να το προβάλει ως λανθασμένο. Αλλιώς να παίρνεται ως… δεδομένο από τους οπαδούς της όποιας παράταξης ή προσώπου το πρόβαλε.

 

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/world/502840/pos-anaparagontai-ta-fake-news