ΑποφασισμΕΝΙ μέχρι τέλους για γεωτρήσεις

Print Friendly, PDF & Email

29 Απρίλιος 2018, 17:00 

Του Μάριου Πούλλαδου

ΕΝΩ Ο ΝΤΕΣΚΑΛΤΖΙ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕAST MED ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΤΟ ΑΚΕΛ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΑΓΩΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ, ΜΕΣΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΖΩΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

«Η επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία είναι προς το παρόν εκτός τραπεζιού», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος για την ενέργεια στο ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών

Aποφασισμένη να συνεχίσει μέχρι τέλους το ερευνητικό-γεωτρητικό της πρόγραμμα στην κυπριακη ΑΟΖ, αψηφώντας τις όποιες τουρκικές προκλήσεις, εμφανίστηκε αυτήν την εβδομάδα η ΕΝΙ. Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης που είχε την Τετάρτη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Λευκωσία, ότι, μέχρι τώρα, έχουν επενδύσει συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει τα λεφτά του εκεί. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Ντεσκάλτζι είπε πως το τεμάχιο 3, όπου παρεμπόδισε τη γεώτρηση ο τουρκικός στόλος, είναι εκεί και δεν φεύγει.

Ζώνη περάσματος η Κύπρος

Ερωτηθείς για την ανακάλυψη της ENI στο κοίτασμα «Καλυψώ» του θαλασσοτεμαχίου 6, εξήγησε ότι το κοίτασμα ήταν καλό, ενώ παράλληλα τόνισε πως ο αγωγός East Med αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο, τόσο για την Ε.Ε. και τις χώρες της περιοχής, αλλά ιδιαίτερα για την Κύπρο, που βρίσκεται στην «καρδιά» του εγχειρήματος. Μιλώντας στη «Σημερινή» ο στρατηγικός Σύμβουλος, Νίκος Λυγερός, εξήγησε πως για την ENI η Κύπρος δεν είναι μόνο μια περιοχή όπου υπάρχουν πηγές φυσικού αερίου, αλλά είναι παράλληλα και μια ζώνη περάσματος για τον αγωγό EastMed, πράγμα που σημαίνει ότι παίζει έναν κεντρικό ρόλο, λόγω των διασυνδέσεων με τον Λίβανο, με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. «Πρέπει να σκεφτούμε πιο ολικά την προσέγγιση της ENI ως εταιρείας που έχει συμφέροντα και όχι μόνο τη σχέση της με την Κύπρο. Έτσι, τα κίνητρά της είναι πολύ πιο ισχυρά από μιαν απλή συμφωνία για μερικά θαλάσσια οικόπεδα», επεσήμανε.

Ο προγραμματισμός

Πάντως, όπως άφησε να εννοηθεί και ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο προγραμματισμός της ENI για το επόμενο διάστημα εντός του 2018 περιλαμβάνει μελέτες και αναλύσεις δεδομένων και πραγματοποίηση γεωτρήσεων, είτε επιβεβαιωτικών είτε ερευνητικών, το 2019. Υπενθυμίζεται ότι, εντός του τρέχοντος έτους και, συγκεκριμένα, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, είναι προγραμματισμένη η πολυαναμενόμενη γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ από την Exxon Mobil, όπου όλες οι ενδείξεις προμηνύουν μια τεράστια ανακάλυψη, ικανή να ανακατέψει εκ νέου την ενεργειακή αρχιτεκτονική στην περιοχή.

Το ΑΚΕΛ επαναφέρει αγωγό προς Τουρκία

Την ίδια ώρα, από την πλευρά του το ΑΚΕΛ επανέφερε, αυτήν την εβδομάδα, στο προσκήνιο, την ιδέα μεταφοράς του φυσικού μας αερίου στην Τουρκία, μέσω αγωγού, μετά τη λύση του Κυπριακού. Η πρόταση αυτή έχει αποσυρθεί από τον δημόσιο διάλογο, αφού πέρα από τα διάφορα τεχνικά και οικονομικά εμπόδια που υπάρχουν, βάσει μελετών, για κατασκευή ενός τέτοιου αγωγού, επήλθε και η νέα κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, εξαιτίας της επιθετικής στάσης του Ερντογάν έναντι της Ιερουσαλήμ, για το θέμα της Γάζας.

Συγκεκριμένα, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στο πλαίσιο ενημέρωσης που έκανε για το Κυπριακό σε περίπου 35 Πρέσβεις και διπλωμάτες, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στη Λευκωσία, είπε πως «με τη λύση το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό αέριο θα είναι λυμένο οριστικά, εγγυημένα και αμετάκλητα».

Όσο για την Τουρκία, ανέφερε, «εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στο να συζητήσουμε τον ρόλο της, φτάνει, βέβαια, αυτός να μην ασκείται σε βάρος των συμφερόντων της Κύπρου. Ως ΑΚΕΛ, είμαστε έτοιμοι, με τη λύση του Κυπριακού, να στηρίξουμε έναρξη των συζητήσεων με την Τουρκία για την κατασκευή αγωγού, τόσο για δική της χρήση, όσο και για διοχέτευση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», πρόσθεσε, και επεσήμανε πως «ο καθοριστικός παράγοντας για τη λήψη απόφασης, θα είναι τα οικονομικά δεδομένα της πρότασης».

Τι λένε οι Ισραηλινοί;

Για το ίδιο θέμα, μιλώντας στο πλαίσιο συνεδρίου με τίτλο «Η Ανατολική Μεσόγειος: Νέες Δυναμικές και Ευκαιρίες Συνεργασίας» του ισραηλινού ινστιτούτου Mitvim, που παρουσίασε μελέτη του EuroMeSCo Network’s ENI Project, το οποίο πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ, ο πρέσβης Ron Adam, Ειδικός Απεσταλμένος για την Ενέργεια στο ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε: «Η επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία είναι, προς το παρόν, εκτός τραπεζιού και αυτό εξηγεί ορισμένες από τις τελευταίες σκληρές πολιτικές δηλώσεις μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας». Μεταξύ άλλων, εξήγησε πως «η τριμερής συμμαχία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας είναι μια νέα δομή, η οποία βασίζεται σε κοινά θέματα, όπως η ναυτική αρχαιολογία, ο τουρισμός και φυσικά το φυσικό αέριο!».

Στην άλλη ομιλία του συνεδρίου, ο συνεργάτης του Mitvim είπε πως η ενέργεια και η ανάπτυξη των υπεράκτιων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αλλάζουν το ενεργειακό παιχνίδι, όπως πολλοί περίμεναν. Αλλά, εξήγησε, με έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, υπάρχει η ευκαιρία να δημιουργηθούν δομικά στοιχεία για συνεργασία στην περιοχή. Επιπλέον, τόνισε πως η εναρμόνιση στρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων αλλά και ζητημάτων ασφάλειας επιτρέπει στην Ε.Ε. να διευρύνει τον ρόλο της στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώραν γύρω από την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προσέγγιση Ε.Ε. – Αιγύπτου

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τελευταία επισήμανση, δεν είναι τυχαίο πως, αυτήν την βδομάδα, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ενέργεια και την Κλιματική Δράση, Miguel Arias Canete, επισκέφθηκε μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου, Tarek Εl Molla, τις χερσαίες εγκαταστάσεις επεξεργασίας φυσικού αερίου στο πεδίο του φυσικού αερίου Zohr. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Υπουργός και η συνοδευτική αντιπροσωπία εξέτασαν το έργο που επιτεύχθηκε από την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης φάσης εργασίας που βρίσκεται υπό εξέλιξη.

Οι El Molla και Canete άκουγαν μια εξήγηση από τον Atef Hassan, επικεφαλής της εταιρείας Balaeim Petroleum Company (Petrobel) για την ανάπτυξη του πεδίου, καθώς και τις συνεχιζόμενες κατασκευαστικές διεργασίες στον σταθμό χερσαίων μεταφορών που λαμβάνει και επεξεργάζεται φυσικό αέριο από το πεδίο Zohr. Σύμφωνα με το Egypt Oil & Gas, η περιοδεία του Ευρωπαίου αξιωματούχου αποτέλεσε μέρος του προγράμματος για την τριήμερη επίσκεψη του Canete, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν διάφορες συναντήσεις για να αναθεωρηθούν οι τρόποι αύξησης της συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου και της Ε.Ε.

Η ευκαιρία Κύπρου-Ελλάδας

Αυτό που έχει σημασία τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα είναι, στην παρούσα φάση, να αξιοποιήσουν το διάστημα μέχρι τις τουρκικές εκλογές, ώστε να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους με γειτονικά κράτη. Δεδομένου ότι ο Ερντογάν αναμένεται να κλιμακώσει την επιθετική ρητορική του, προκειμένου να ικανοποιήσει μερίδα ψηφοφόρων του, Αθήνα και Λευκωσία μπορούν να εμφανιστούν ως πυλώνες ασφάλειας και αξιοπιστίας για την Ε.Ε. και τη Δύση.

Εδώ και καιρό η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μπροστά σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο, ειδικά για την περίπτωση της Συρίας, έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου. Όπως αναφέρει το αξιόπιστο CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών), η Τουρκία δεν είναι ούτε αντίπαλος με τη συνήθη έννοια, ούτε εντελώς σύμμαχος των ΗΠΑ. Οι δεσμοί, όπως σημειώνεται, είναι απίθανο να επανέλθουν στην οικειότητα του Ψυχρού Πολέμου και, ακόμα κι έτσι, είναι απίθανο ένα τυπικό διάλειμμα στη σχέση τους.

«Ωστόσο, με το να διαθέτουν έναν λιγότερο αξιόπιστο εταίρο εντός ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι διμερείς σχέσεις δεν μπορούν να βασίζονται στις παλιές κοινές υποθέσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ακολουθήσουν μια διττή στρατηγική, που να επιχειρεί να επανεπενδύσει στην ευρωατλαντική – τουρκική σχέση, αναπτύσσοντας παράλληλα συμπληρωματικά ή, αν χρειαστεί, εναλλακτικά οφέλη μέσω συνεργασιών με άλλους περιφερειακούς παίκτες, για να αποκτήσουν στρατηγικά οφέλη και στρατιωτικά πλεονεκτήματα ανάλογα με αυτά που παρέχει τώρα η Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ενισχύσουν τις περιφερειακές τους εταιρικές σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, αναζωογονώντας τους δεσμούς με την τουρκική κοινωνία των πολιτών, τόσον εντός όσο και εκτός της Τουρκίας», αναφέρει η ανάλυση του CSIS, προσθέτοντας πως, με αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠΑ μπορούν να προσπαθήσουν να βρουν μια νέα, πιο διαχειρίσιμη ισορροπία, όπου η τουρκική επιθετικότητα και οι ενέργειές της δεν θα υπονομεύουν τα συμφέροντα και την πολιτική των ΗΠΑ, όλα μέσα σε μια ευρύτερη στρατηγική των ΗΠΑ προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Η σημασία της περιοχής

Καταλήγοντας, η ανάλυση τονίζει πως η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η μόνη περιοχή όπου η απουσία μιας περιφερειακής στρατηγικής των ΗΠΑ έχει βλάψει τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον, αλλά είναι μια από τις πιο σημαντικές ζώνες. «Οι προκλήσεις που επικρατούν εκεί, εμπίπτουν στα βασικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Είναι ζωτικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν τις τρέχουσες και τις δυνητικές δραστηριότητες των αντιπάλων των ΗΠΑ στην περιοχή, της Ρωσίας και του Ιράν ειδικότερα, καθώς οι ενέργειές τους θέτουν σε κίνδυνο τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Ελλάδα», αναφέρει.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/504627/apofasismeni-mexri-telous-gia-geotriseis