Ανοιχτή απειλή Ερντογάν για την κυπριακή ΑΟΖ

Print Friendly, PDF & Email

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, 13:49

Νέες βολές κατά της Κύπρου εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας για μια ακόμα φόρα ότι η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα αντιμετωπίσει διαρκή απειλή, αν η Κύπρος συνεχίσει εκεί τις μονομερείς ενέργειες. Οι νέες δηλώσεις Ερντογάν έρχονται λίγες μόνο εβδομάδες μετά το «μήνυμα» του Τούρκου προέδρου ότι από την Κύπρο ως το Αιγαίο και από τη Μαύρη θάλασσα έως τη Θράκη θα εφαρμοστούν πολιτικές σύμφωνα με τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Reuters, oι νέες δηλώσεις Ερντογάν έγιναν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House. Στην ίδια ομιλία ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν το δικαίωμα να διαδραματίζουν ρόλο ως μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή με την απόφασή τους να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει να είναι μέρος του προβλήματος παρά η λύση με το τελευταίο βήμα τους και έχουν χάσει τον μεσολαβητικό ρόλο τους στην ειρηνευτική διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να μετακινήσουν επίσημα σήμερα την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, μια απόφαση που προκάλεσε ικανοποίηση στο Ισραήλ και οργή στους Παλαιστινίους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Απριλίου και μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε σημειώσει πως η πολιτική της Τουρκίας θα είναι πάντοτε σύμφωνη με τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. «Από την Κύπρο ως το Αιγαίο και από τη Μαύρη θάλασσα έως τη Θράκη θα εφαρμόσουμε πολιτικές σύμφωνα με τα συμφέροντα του λαού και της χώρας μας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους βουλευτές του AKP ενόψει των κρίσιμων εκλογών του Ιουνίου.

ΠΗΓΗ:https://www.liberal.gr/arthro/204063/epikairotita/2018/t-erntogan-oi-ipa-den-mporoun-pleon-na-mesolaboun-sti-mesi-anatoli.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter+-+14-05-2018+18%3A03%3A06