Η Σύγκρουση Ισραήλ και Τουρκίας και οι Σκοπιμότητες

Print Friendly, PDF & Email

17.5.2018

  Η Θέση του “Φ”  

Η ΚΡΙΣΗ στη Γάζα μετά τους θανάτους διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά έχει συγκλονίσει το παγκόσμιο. Υπάρχουν, βέβαια και εκείνοι, που είτε στήριξαν την ισραηλινή ενέργεια, όπως οι ΗΠΑ, είτε δεν αντέδρασαν ή τοποθετήθηκαν με γενικές αναφορές, τηρώντας στάση ίσων αποστάσεων. Όταν υπάρχουν νεκροί, όταν άνθρωποι σκοτώνονται άδικα, όντας μάλιστα άοπλοι καθώς διαμαρτύρονται-διαδηλώνουν, δεν μπορούν τα γεγονότα αυτά να αντιμετωπίζονται με νερόβραστες αντιδράσεις. Ιδιαίτερα όταν οι ενέργειες αυτές πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης και ενδεχομένως και σε νέο κύκλο συγκρούσεων με νέους νεκρούς. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και το βιώσαμε όλοι, παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

ΤΗΝ ίδια ώρα, παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το μακελειό στη Γάζα προκάλεσε σύγκρουση Νετανιάχου και Ερντογάν! Η κόντρα τους δεν είναι σημερινή, είναι παλιά και κρατά για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι κατά περιόδους υπήρξαν κινήσεις εξομάλυνσης. 

ΓΙΑ λόγους που έχουν σχέση με τον ρόλο που αναζητά η Τουρκία στον μουσουλμανικό κόσμο, ο Ερντογάν, η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας (ανακάλεσε και αυτόν στις ΗΠΑ για τον ίδιο λόγο). Ταυτόχρονα ζήτησε από τον πρεσβευτή του Ισραήλ Εϊτάν Ναέ «να επιστρέψει στη χώρα του για κάποιο διάστημα». Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία» και «γενοκτονία», κήρυξε δε τριήμερο εθνικό πένθος για τη Γάζα.

ΠΕΡΑΝ από τα πιο πάνω, στον διαδικτυακό πόλεμο μεταξύ Νετανιάχου και Ερντογάν υπήρξαν πολλές διατυπώσεις με αιχμηρά σχόλια. Ο Νετανιάχου χρησιμοποίησε στην αντιπαράθεση την τουρκική κατοχή στην Κύπρο: «Ένα άτομο που στέλνει χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες για να διατηρήσουν την κατοχή της βόρειας Κύπρου και που εισβάλει στη Συρία, δεν θα μας κάνει κήρυγμα όταν αμυνόμαστε από μια προσπάθεια της Χαμάς. Ένας άνθρωπος που έχει στα χέρια του το αίμα αμέτρητων Κούρδων στην Τουρκία και τη Συρία είναι ο τελευταίος που θα κάνει κήρυγμα ηθικής». Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «κράτος απαρτχάιντ» το Ισραήλ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι έχει «παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του». 

ΕΙΝΑΙ προφανές πως η Άγκυρα επιλέγει την αντιπαράθεση με το Ισραήλ επιδιώκοντας να μπει στη μεγάλη εικόνα των εξελίξεων στην περιοχή. Σε αυτή τη φάση χρησιμοποιούν τους Παλαιστίνιους, ένα μακελειό, για να προωθήσουν τις στρατηγικές επιδιώξεις του καθεστώτος Ερντογάν. Το ίδιο πράττουν οι Τούρκοι με τους Τουρκοκυπρίους. Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δίνει την απάντηση: Για τη σημασία της γεωγραφικής θέσης του νησιού από γεω-στρατηγική άποψη, ως σημαντικό άξονα του κυπριακού ζητήματος, αναφέρει: «O άξονας αυτός καθ’ εαυτόν είναι ζωτικής σημασίας ανεξάρτητα από το ανθρώπινο στοιχείο που βρίσκεται εκεί. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα. Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί που βρίσκεται στην καρδιά του ζωτικού της χώρου» (Το Στρατηγικό Βάθος, σελ. 279). Περαιτέρω σχόλια δεν υπάρχουν, τα λέγει όλα ο Νταβούτογλου.  

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/527238/i-syggroysi-israil-kai-toyrkias-kai-oi-skopimotites