Ιστορική συνάντηση Τραμπ – Κιμ Γιονγκ-Ουν (Video)

Print Friendly, PDF & Email

12.06.2018 20:51 

της Μαρίνας Χατζηκώστα

Είναι η στιγμή που τα φωτογραφικά κλικς εγκλωβίζουν ακόμη μια ιστορική χειραψία.Ο εν ενεργεία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο ηγέτης της Βορείου Κορέας έδωσαν τα χέρια. Αφήνουν πίσω τους το παρελθόν και βαδίζουν αγέρωχοι, χαμογελαστοί και έτοιμοι για το μέλλον.

Τριανταοχτώ λεπτά διήρκησε η κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών και ακολούθως στο δωμάτιο εισήλθαν τα κλιμάκια των δύο αποστολών.

Λίγο αργότερα οι δύο αποστολές συζήτησαν τις τελικές λεπτομέρειες στο πλαίσιο γεύματος εργασίας.

Εξερχόμενοι ανακοίνωσαν τα καλά μαντάτα. Ο Τραμπ ήταν σαφώς πιο ομιλητικός, ενώ ο Κιμ προσεχτικά διαβασμένος σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «γλώσσα του σώματος».  Ακολούθησε η υπογραφή της κοινής συμβιβαστικής δήλωσης.  

“Σήμερα είχαμε μια ιστορική συμφωνία και αποφασίσαμε από κοινού να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν, είμαστε πλέον έτοιμοι να υπογράψουμε ένα ιστορικό έγγραφο.Η διεθνής κοινότητα θα δει τεράστια αλλαγή” ανέφερε ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τόνισε: “Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε ένα πολύ σημαντικό έγγραφο.Ένα έγγραφο κοινής συναντίληψης.Περάσαμε πολύ ωραία μαζί, αναπτύξαμε πολύ ωραία σχέση”.  

Η κοινή συμβιβαστική δήλωση δεσμεύει ουσιαστικά τις δύο χώρες σε συγκεκριμένα ζητήματα και αποτελεί εκ των πραγμάτων την πρώτη πράξη μιας τελικής ιστορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τα 4 βασικά σημεία της κοινής δήλωσης δεσμεύουν τις ΗΠΑ, από τη μια στην παραχώρηση εγγυήσεων, τη Βόρειο Κορέα από την άλλη στην πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου.    

Το κοινό ανακοινωθέν  

1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται στην εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.  

2. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.  

3. Επαναδιατυπώνοντας την Δήλωση της Πανμουντζόν, της 27ης Απριλίου 2018, η ΛΔ της Κορέας δεσμεύεται να εργασθεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.  

4. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται για την αποκατάσταση των λειψάνων των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί.  

Σε δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι “οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Βορείου Κορέας θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση της αποπυρηνικοποίησης. Οι κυρώσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες, θα υπάρξει άρση κάποια στιγμή, ελπίζω να έρθει σύντομα αυτή η στιγμή”.  

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπαναχώρησαν στο ζήτημα των κοινών γυμνασίων με τη Νότιο Κορέα, το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα της Πιονγιάνγκ.

Ωστόσο στο παρόν στάδιο, δεν έχει οριστεί το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, σε σχέση με τις δεσμεύσεις, καθώς αναμένονται και νέες συναντήσεις, οι οποίες και θα καθορίσουν όλες τις λεπτομέρειες.  

“Έχουμε εξάλλου συμφωνήσει να προχωρήσουμε με εντατικές συνομιλίες προκειμένου να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας το συντομότερο δυνατό” ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε πως σύντομα θα καλέσει τον καινούργιο του φίλο Κιμ, στον Λευκό Οίκο.  

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/international/513835/istoriki-synantisi-tramp-kim-giongkoun-video