Μάχες εκ του συστάδην στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Print Friendly, PDF & Email

08 Ιούλιος 2018, 18:05

Του Χρίστου Χαραλάμπους

Αφόρητη πίεση ΗΠΑ για νέους όρους εντολής και μείωση προσωπικού UNFICYP

Σκληρή μάχη για αποφυγή ανατροπής στα ισχύοντα της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, που προφανώς θα έχει συνέπειες και στο Κυπριακό, δίνει παρασκηνιακά και όχι μόνον η Λευκωσία. Ο αμερικανικός παράγων -που έκοψε τεράστια κονδύλια χρηματοδότησης προς τον ΟΗΕ- εμμένει και επιμένει, όπως αρμοδίως πληροφορείται η «Σημερινή της Κυριακής», όχι μόνο σε περαιτέρω μείωση του προσωπικού (καθώς δεν ικανοποιείται από το συμφωνηθέν σχέδιο αναδιάρθρωσης), αλλά και σε αλλαγή των όρων εντολής της UNFICYP. Γεγονός που προκαλεί σφοδρούς πονοκεφάλους στη Λευκωσία και κυρίως στο επιφορτισμένο με το ζήτημα Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αιτιάσεις…

Το σκηνικό που διαμορφώνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας κινείται αποκλειστικά από τις σκληροτράχηλες, εν καιρώ Τραμπ, Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μείωση του προσωπικού των κυανόκρανων στην Κύπρο στους απόλυτους, πάντα κατά τους Αμερικανούς, απαραίτητους αριθμούς μπορεί να έχει ως βάση την «μάχαιρα» που έπεσε στους προϋπολογισμούς χρηματοδότησης της Ουάσιγκτον (και αφορά στο σύνολο των ειρηνευτικών αποστολών), αλλά ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους.

Ψάχνοντας σε βάθος το θέμα και συνομιλώντας με σειρά αξιωματούχων που γνωρίζουν το παρασκήνιο, η «Σ» είναι σε θέση να γνωρίζει, ότι άποψη των Αμερικανών είναι πως στην Κύπρο «δεν υπάρχει ανοικτή διαμάχη» και, ως εκ τούτου, «δεν χρειάζεται η παρουσία στρατιωτικής δυνάμεως στο νησί». Παρά τις επιθετικές ρητορικές και ενίοτε πολιτικές της Άγκυρας και παρά τις καταγεγραμμένες επί σειρά ετών -σε εκθέσεις του Σ.Α.- παραβιάσεις του στάτους κβο από την Τουρκία και τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, οι Αμερικανοί θεωρούν ότι τα επεισόδια στη γραμμή αντιπαράταξης και πέριξ της ουδέτερης ζώνης δεν είναι τέτοια που να χρειάζονται παρεμβάσεις.

Μάλιστα, δεν δέχονται το επιχείρημα ότι σωρεία πολιτών με περιουσία στην πράσινη γραμμή δραστηριοποιείται με τη βοήθεια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εντός της νεκρής ζώνης, προβάλλοντας το αμίμητο ότι «πρέπει οι αρχές, ένθεν και ένθεν της γραμμής αντιπαρατάξεως, να μαζέψουν τους πολίτες τους. Άλλωστε βασίζονται στο παράλογο πολλές φορές θεώρημα ότι το peace keeping, διατήρηση δηλαδή της ειρήνης, θα πρέπει πάντοτε -ανεξαρτήτου περιπτώσεως- να ακολουθείται σε σύντομο χρονικό διάστημα από το λεγόμενο peace making, δηλαδή την εμπέδωση της ειρήνης. Κάτι βεβαίως που δεν ισχύει στην Κύπρο.

Σημειωτέον ότι στην -απολύτως απευκταία- περίπτωση της αλλαγής του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο σύνολο της γραμμής αντιπαράταξης δεν θα υπάρχουν φυλάκια των Η.Ε. μεταξύ των φυλακίων της Δημοκρατίας και του κατοχικού στρατού.

Αγώνας εξηγήσεων…

Από αύριο, οπόταν θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ακριβώς για ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόσο για την έκθεση που αφορά στο Κυπριακό όσο και για την έκθεση ανανέωσης της θητείας της UNFICYP, το ζήτημα εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση του και οι διαβουλεύσεις σε παρασκήνιο και προσκήνιο θα πάρουν φωτιά σε τρία επίπεδα. Πρώτον, σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας που θα συναντηθεί με την κα Σπέχαρ, σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών, τόσο διά του Νίκου Χριστοδουλίδη, όσο και διά του μονίμου αντιπροσώπου της Δημοκρατίας, πρέσβη Κορνηλίου, καθώς, τέλος, και διά του διαπραγματευτή, Αντρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος μεταβαίνει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για κατ’ ιδίαν κρίσιμες συναντήσεις.

Σε επικοινωνία που είχαμε με ανώτατη πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών δεν έκρυψε τον προβληματισμό του ως προς το τι τεκταίνεται στους διαδρόμους των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Την ίδια ώρα, ωστόσο, δεν θεώρησε ως δεδομένο ότι θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, λέγοντας στη «Σ» ότι καταβάλλεται προσπάθεια και θα δούμε το αποτέλεσμα.

Ποντάρουν στον Μίτσελ

Αντιλαμβανόμενη τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται (ως μέρος του συνόλου βεβαίως και όχι μονομερώς), η Λευκωσία, ποντάρει, πλέον, στο κύρος, από τη μια, και την κατανόηση προς τις δικές της θέσεις, από την άλλη, που επιδεικνύει από την ημέρα διορισμού του ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ, που εσχάτως είχε επισκεφθεί και την Κύπρο. Ασφαλείς πληροφορίες της «Σ», αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι σε διαρκή, ανοικτή, τηλεφωνική επικοινωνία με τον κορυφαίο αξιωματούχο του State Department, προσπαθώντας να τον πείσει για το δίκαιο των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που λαμβάνει ο επικεφαλής της διπλωματίας είναι κατανόηση για τις ανησυχίες.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Αμερικανός αξιωματούχος κάνει συνεχώς ξεκάθαρο πως δεν μπορεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από άλλες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, καθώς η Ουάσιγκτον δεν θέλει να βάλει νερό στο κρασί της και να δημιουργήσει προηγούμενα που ενδεχομένως να δημιουργήσουν ρωγμές στην αποφασισθείσα από τον Ντόναλντ Τραμπ νέα πολιτική.

Σωσίβιο η Λουτ;

Αν κάτι μπορεί, πάντως, να σώσει την κατάσταση, που, παρά το ότι δεν λέγεται δημοσίως, είναι εξαιρετικά κρίσιμη, είναι η κάθοδος στην Κύπρο και στις εγγυήτριες δυνάμεις της νέας ειδικής, προσωρινής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, Τζέιν Χολ Λουτ, ο διορισμός της οποίας επικυρώθηκε και επίσημα μεσοβδόμαδα. Στη Λευκωσία επιχειρούν να πείσουν κυρίως τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι, ενόψει μια νέας διαδικασίας για το Κυπριακό και ενόψει ισχυρής πιθανότητας για σύγκληση νέας διάσκεψης για την Κύπρο, δεν πρέπει να υπάρξει αναταραχή και επιβάλλεται να ανανεωθεί η θητεία των κυανόκρανων.

Ενδεχομένως αυτό να είναι και το πιο ισχυρό επιχείρημα που θα μπορεί να καταθέσει στους συνομιλητές του, στις τετ α τετ συναντήσεις που ετοιμάζει στη Νέα Υόρκη, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Αντρέας Μαυρογιάννης. Το ζήτημα αυτό, μάλιστα, είναι πρώτο στην ατζέντα των συναντήσεων που έχουν πολιτικοί αρχηγοί με τους πρέσβεις των χωρών, μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Λευκωσία, σε μια προσπάθεια να συνδράμουν, όσο μπορούν, την εθνική προσπάθεια αποφυγής αρνητικών τετελεσμένων.

Υπενθυμίζεται ότι τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης της UNFICYP ανανέωσε για έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιουλίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το ψήφισμα 2398 (2018) που υιοθέτησε τον περασμένο Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/518145/maxes-ek-tou-systadin-sto-symvoulio-asfaleias