Ιακωβίδης: Προσβλητικό κι Αισχρό το Γλωσσάρι (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

10.07.2018 20:59 

SigmaLive

Νέα τετελεσμένα στην εθνική υπόθεση της Κύπρου δημιουργεί η υπόθεση του γλωσσαριού που επιχειρήθηκε να κρατηθεί εν κρυπτώ και το οποίο σερβίρεται ως δήθεν ιδιωτική πρωτοβουλία και υπό τον μανδύα του εθελοντικού εγχειριδίου.

Την ίδια ώρα, ο δημοσιογραφικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς ήδη 170 δημοσιογράφοι ενυπόγραφα το αποκηρύσσουν και θέτουν υπό αμφισβήτηση της ενέργειες της ηγεσίας της Ένωσης Συντακτών.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος Σάββας Ιακωβίδης ανέφερε ότι στη δημοσιογραφία υπάρχουν κάποιες αρετές οι οποίες δεν μπορούν να παραβιαστούν. 

«Πρώτον, καταγράφουμε τα γεγονότα όπως είναι και με το όνομά τους και δεύτερον, ακριβολογούμε. Δεν μπορώ να πω ότι η τουρκική εισβολή είναι απλώς γεγονότα του ’74 ή ότι οι αγνοούμενοι ήταν κάποιοι που πήγαν κάπου και δεν επέστρεψαν. Επίσης, οι βαρβαρότητες που διαπράχθηκαν από τους Τούρκους εισβολείς, οι βιασμοί γυναικών, οι δολοφονίες αθώων πολιτών, πώς θα αναφερθούν;», διερωτήθηκε υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός πως ο εκάστοτε Τουρκοκύπριος ηγέτης είναι εγκάθετος, είναι μια πραγματικότητα. 

«Από το 1948 ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είναι υποχείριο, φερέφωνο και όργανο της τουρκικής πολιτικής εναντίον της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί φοβόμαστε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους;», σημείωσε. 

Εξέφρασε δε την άποψη ότι το πιο εξωφρενικό και προσβλητικό είναι το γεγονός ότι το γλωσσάρι χρησιμοποιείται για πρώτη φορά, σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η Κύπρος και οι δημοσιογράφοι ως πειραματόζωα.

Σημείωσε επίσης ότι ο αρμόδιος του ΟΑΣΕ σε σχέση με την λειτουργία των ΜΜΕ, ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται κάτι τέτοιο, σε μια προσπάθεια «εφαρμογής ποιοτικής δημοσιογραφίας». 

«Αυτή είναι μια άλλη προσβολή προς τους Κύπριους δημοσιογράφους. Δηλαδή εμείς δεν ξέρουμε και δεν κάνουμε ποιοτική δημοσιογραφία και θα έρθει ο ΟΑΣΕ να μας εξηγήσει πώς θα κάνουμε δημοσιογραφία», είπε. 

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θα έπρεπε να αντιδράσει, ο κος Ιακωβίδης σχολίασε την σχετική δήλωση «γνωστής κυβερνητικής πηγής» όπως είπε, η οποία «δεν θέλει να χαλάσει το κλίμα» των επικείμενων συνομιλιών, αποφεύγοντας να πάρει θέση. 

«Όσα γίνονται είναι προσπάθεια φίμωσης, προσπάθεια ισοπέδωσης της εθνικής μνήμης και της ιστορικής πραγματικότητας και μια προσπάθεια προλείανσης άλλων εξελίξεων. Διότι μέσω ημών των δημοσιογράφων θα επιχειρηθεί η αγελοποίηση και η προβατοποίηση της κοινής γνώμης για να δεχτεί ευκολότερα όσα έπονται», τόνισε προσθέτοντας ότι οι φωνές που θέλουν λύση μέχρι τον Σεπτέμβριο προκαταλαμβάνουν πως «ο λαός θα καταπιεί και θα χωνέψει» την εισβολή, την κατοχή και τις βαρβαρότητες. 

«Οι 45.000 στρατιώτες που είναι πάνοπλοι και επί 24ώρου βάσεως στην Κύπρο, μήπως είναι τουρίστες αορίστου διαρκείας;», διερωτήθηκε προσθέτοντας ότι όλα αυτά αποτελούν προϊόντα παρανομίας, εισβολής και κατοχής από την Τουρκία η οποία μάλιστα διεκδικεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τέλος, σημείωσε ότι στην Κύπρο παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές ελευθερίας, έκφρασης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με όσους από τους δημοσιογράφους είναι «ελεύθεροι και έντιμοι απέναντι στον εαυτό τους και στην κοινή γνώμη οφείλουν να αντισταθούν και να αντιδράσουν σε αυτό το γλωσσάρι το οποίο είναι ό,τι προσβλητικότερο κι αισχρότερο γίνεται σε βάρος μας». 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/local/518887/iakovidis-prosvlitiko-ki-aisxro-to-glossari-vid