Σημαντική αναφορά στη διακήρυξη ΕΕ – ΝΑΤΟ

Print Friendly, PDF & Email

11/7/2018

του Ανδρέα Πιμπίσιη

Ισχυρά μηνύματα που αγγίζουν και την Κύπρο έστειλαν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ μέσα από τη διακήρυξη για ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας την οποία και υπέγραψαν χθες στις Βρυξέλλες. Η Λευκωσία κατάφερε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, να πετύχει συμπερίληψη αναφοράς η οποία αποτελεί απάντηση στις προσπάθειες της Τουρκίας να μπλοκάρει την κυπριακή παρουσία στον διάλογο ΕΕ – ΝΑΤΟ. Παράλληλα ο Ντόναλντ Τουσκ ενίσχυσε την αναφορά της κοινής δήλωσης υπογραμμίζοντας πως αυτή η εμπλοκή θα είναι «χωρίς καμιά διάκριση». Αναφορά η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είχε ζητηθεί από κυπριακής πλευράς.

Στην κοινή διακήρυξη για τη συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ, αφού σημειώνεται η κοινή βούληση των δύο οργανισμών για συνεργασία, στην παράγραφο 3 τονίζονται και τα εξής: «Σ’ αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε τη διαφάνεια ως κρίσιμη. Ενθαρρύνουμε τη μέγιστη δυνατή εμπλοκή των συμμάχων του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ στις πρωτοβουλίες της. Ενθαρρύνουμε τη μέγιστη δυνατή εμπλοκή των κρατών μελών της ΕΕ που δεν είναι μέρος της Συμμαχίας στις πρωτοβουλίες της».

Πρόκειται βεβαίως για διπλό μήνυμα το οποίο καλεί τις χώρες που είναι μέλη της ΕΕ αλλά όχι του ΝΑΤΟ να εμπλακούν ενεργότερα στις δραστηριότητες της Συμμαχίας. Σημείο το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο η οποία βρίσκει συνεχώς εμπόδια από την Τουρκία, καθώς δεν της επιτρέπει να είναι παρούσα στον διάλογο ΕΕ – ΝΑΤΟ επικαλούμενη το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέλος της Συμμαχίας. Παράλληλα με την κοινή διακήρυξη υπάρχει αναφορά η οποία αποτελεί μήνυμα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και όχι της ΕΕ.

Πέραν όμως από την αναφορά στην παράγραφο 3 της κοινής διακήρυξης υπήρξε μια πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση από πλευράς του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ. «Στόχος μας είναι να προστατέψουμε τους Ευρωπαίους πολίτες με όλα τα δυνατά και διαθέσιμα μέσα και γι’ αυτό το σκοπό δεν υπάρχει καλύτερος εταίρος από το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο κ. Τουσκ. Όπως είπε, η συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ θα ενισχυθεί σε σημαντικούς τομείς, όπως η βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας, η αντιμετώπιση κυβερνητικών και υβριδικών επιθέσεων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο.

Παράλληλα τόνισε ότι με τη συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ ενθαρρύνεται η μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή κρατών-μελών της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, χωρίς «καμία διάκριση». Η αναφορά Τουσκ «χωρίς καμιά διάκριση» ικανοποιεί πλήρως τη Λευκωσία γιατί θεωρεί πως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ανάλογη τοποθέτηση στο πλαίσιο ΕΕ – ΝΑΤΟ.

O γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ουσιαστικής σημασίας για την ευρωατλαντική ασφάλεια και καλωσόρισε τις προσπάθειες της ΕΕ για την άμυνα, λέγοντας ότι η Ευρώπη αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της μέσω του PESCO και μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε, επίσης, ότι μετά το Brexit, το 80% των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ προέρχεται από συμμάχους που δεν είναι μέλη της ΕΕ και γι’ αυτό πρέπει να διασφαλιστεί πως στη συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ θα μπορούν να εμπλακούν όλες οι χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Εξίσου σημαντική –σ’ ό,τι αφορά την Κύπρο– θεωρείται και η παράγραφος 7 της Κοινής Διακήρυξης, την οποία υπέγραψαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τη μια, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, από την άλλη. Στην παράγραφο 7 «καλωσορίζονται οι προσπάθειες της ΕΕ για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας για την καλύτερη προστασία της Ένωσης και των πολιτών της και για να συνεισφέρει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά, και ευρύτερα. Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) και το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο συμβάλλουν σ’ αυτούς του στόχους».

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/552629/simantiki-anafora-sti-diakiryxi-ee-nato