«Χάρη απλά μιας μορφής λύσης, που θα κατέρρεε την επομένη»

Print Friendly, PDF & Email

14/7/2018

του   Άριστου Μιχαηλίδη

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει πλέον την εμπειρία όλης της προηγούμενης διαδικασίας για να την αξιοποιήσει στα επόμενα βήματα του Κυπριακού, που έρχονται σύντομα και να αποφύγει τις κακοτοπιές που δεν απέφυγε προηγουμένως και είχε τραγικά αποτελέσματα. Με την άφιξη της Αμερικανίδας απεσταλμένης Τζέιν Χολ Λουτ, στις 23 Ιουλίου, γίνεται ένα πρώτο βήμα για να σπάσει το αδιέξοδο. Παρόλο, που για το επόμενο  φαίνεται ότι θα μεσολαβήσουν οι θερινές διακοπές και θα αναμένουμε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο, είναι σοφό από τώρα να είναι ξεκάθαρος ο Πρόεδρος για το τι απαιτεί από τους μεσολαβητές. Άνκαι πολλοί του υποβάλλουν ότι δεν είναι σε θέση να απαιτεί.

Είναι, όμως, πολύ επιφανειακή και αόριστη η προσέγγιση, που προβάλλεται από κυβερνητικής πλευράς ότι θέλουμε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα. Διότι, εκεί προκειμένου να σπάσει το αδιέξοδο των εγγυήσεων και των στρατευμάτων, ο Πρόεδρος αποδέχτηκε στοιχεία, που ουδόλως οδηγούν σε βιώσιμη λύση. Δηλαδή, δεν είναι μόνο στρατεύματα και εγγυήσεις που πρέπει να συζητηθούν (στο Κραν Μοντάνα, αυτά εκκρεμούσαν) είναι και όσα αφορούν τη διακυβέρνηση και για τα οποία ο ίδιος ο Πρόεδρος, επανειλημμένα δήλωνε ότι δεν υπάρχουν σε καμιά άλλη ομοσπονδιακή χώρα. «Τον είχα προκαλέσει στις συνομιλίες, τον είχα προκαλέσει και δημόσια, τον προκαλώ και τώρα να μου πει εις ποίαν άλλη των 45 ομόσπονδων κρατών υπάρχουν πρόνοιες με βάση τις δικές τους αξιώσεις προκειμένου να εξευρεθεί λύση», έλεγε απευθυνόμενος στον Μουσταφά Ακιντζί (9/5/17). Να μην επαναλαμβάνουμε τα χιλιοειπωμένα περί εκ περιτροπής προεδρίας, βέτο, ελευθερίες Τούρκων υπηκόων, παρεκκλίσεις, οικονομική ασάφεια κ.α. Αλλά, αν αυτά παραμένουν στο τραπέζι και θεωρούνται δεδομένα, διότι τα υιοθέτησε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στο Κραν Μοντάνα, θα πάμε στις διαπραγματεύσεις για τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις, όπου επίσης θα βρεθούμε σε παγίδα. Διότι, ήδη στην ελληνοκυπριακή πλευρά ακούγονται φωνές πολιτικών και πολιτικάντηδων, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να δεχτούμε εγγυήσεις υπό νέα μορφή και κατοχικά στρατεύματα περιορισμένα αριθμητικά και χωρίς συμφωνία για οριστική αποχώρηση. Εκεί θα είναι το τέλος του κυπριακού ελληνισμού και η μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο. Κι αυτό, δεν το λέει ένας απορριπτικός, το λέει ο «ενδοτικός» Νίκος Αναστασιάδης.  «Είναι αδιανόητο να πιστεύουν κάποιοι ότι μπορεί η Κύπρος να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας» (20/8/2017). Τα επαναλαμβάνουμε, όμως, γιατί άλλο τα λόγια άλλο οι πράξεις. Αν η Κύπρος μετατραπεί σε προτεκτοράτο δεν θα μετατραπεί μόνο επειδή θα παραμείνουν εδώ 650 Τούρκοι στρατιώτες (παρότι αυτό θα σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε ρόλο της Τουρκίας στο νέο κράτος) όταν η Άγκυρα θα ελέγχει το νέο κράτος μέσω των υπερεξουσιών που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι και που δεν υπάρχουν εις κανένα άλλο των 45 ομόσπονδων κρατών.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πού βρισκόμαστε με το πλαίσιο Γκουτέρες, που επικαλείται ο Πρόεδρος (και είναι μαζί του ενθουσιασμένο και το ΑΚΕΛ). Από τη μια, αποδέχεται πρόνοιες, που καθιστούν το κράτος δυσλειτουργικό και μη φυσιολογικό και άρα το βάζει σε περιπέτειες προτού καν δοκιμαστεί και από την άλλη, δεν μας απαλλάζει από τις εγγυήσεις και τον κατοχικό στρατό, μόνο προτείνει διαφοροποίηση (εκσυγχρονισμό, όπως λένε οι Τούρκοι) της υφιστάμενης δομής τους. Αν πάμε σε μια νέα πενταμερή διάσκεψη με αυτά τα δεδομένα, χωρίς προετοιμασία, χωρίς καθαρούς στόχους και κόκκινες γραμμές, χωρίς να πετύχουμε πραγματική διεθνή διάσκεψη με παρόντα όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως το έχουμε ξανακάνει, ποια είναι η πιθανότητα να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα; Καμία. Διότι, ξέρουμε και τις αξιώσεις και τους σχεδιασμούς της άλλης πλευράς. Είτε θα καταλήξουμε σε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών «χάρη απλά μιας μορφής λύσης, που θα κατέρρεε την επομένη» (Ν. Αναστασιάδης, 20/8/17), είτε θα καταλήξουμε σε νέο αδιέξοδο προσφέροντας στην Άγκυρα ευκαιρία να το χρησιμοποιήσει για να απαιτήσει ντε γιούρε διχοτόμηση και δύο κράτη. Παρά να περιμένει άπραγη ό,τι της λάχει, η ηγεσία μας ας αξιοποιήσει το χρόνο για να προετοιμαστεί. 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/554002/-chari-apla-mias-morfis-lysis-poy-tha-katerree-tin-epomeni