Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα της Πολιτικής μας

Print Friendly, PDF & Email
του Άριστος Μιχαηλίδη
10 Νοε 2016
Να, επιτέλους, που αποκάλυψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι για την Άγκυρα δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσει στο θέμα των εγγυήσεων, επειδή θέλει να προστατεύει τους Τουρκοκύπριους από τον χαμό που γίνεται στη Συρία. Κι εμείς νομίζαμε τόσο καιρό ότι ήθελε να τους προστατεύσει από τους Ελληνοκύπριους. Έτσι έλεγε, εξάλλου, κι ο Μουσταφά Ακιντζί λίγο πριν αναχωρήσει για την Ελβετία. Έτσι λένε και οι «δικοί μας» προπαγανδιστές, που υιοθετούν τα τουρκικά επιχειρήματα επειδή νομίζουν ότι έτσι θα ξεπεράσουν τον σκόπελο του λαού, που επιμένει να αντιστέκεται ενστικτωδώς στα σχέδιά τους. Να, όμως, που τώρα λέει άλλα ο Τσαβούσογλου και θα τους συγχύσει.
 

Το πιο ανησυχητικό δεν είναι που την ώρα της «κρίσιμης φάσης» και της συνδιαλλαγής η Άγκυρα συνεχίζει να εμφανίζεται με αδιάλλακτο πρόσωπο, όπως έκανε χτες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις εγγυήσεις και προχτές ο γενικός διευθυντής της τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου, Μπεσίμ Σισμάν, που ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξαναβγάλουν το Μπαρμπαρός «ανοιχτά της Κύπρου» και μετά «θα μπορούμε να ανοίξουμε γεώτρηση». Το πιο ανησυχητικό είναι που το ίδιο πρόσωπο εμφανίζουν και οι Τουρκοκύπριοι. Και, προπάντων, οι Τουρκοκύπριοι όπως ο Ακιντζί και ο Ταλάτ, που τους κάνουμε τεμενάδες διότι μπορούμε μαζί τους να στήσουμε κοινό κράτος. Μας διαβεβαιώνουν γι΄ αυτό και οι αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που είναι πια κάθε μέρα στις τηλεοράσεις, εναλλάξ με διάφορους ειδικούς, που επέστρεψαν αίφνης στο προσκήνιο για να βοηθήσουν τον λαό: Παπαπέτρου, Μαρκίδης, Ρολάνδης, Πουργουρίδης, μαζί κι ο Καρεκλάς… Λοιπόν, μας λένε όλοι διάφορα σπουδαία που ΘΑ γίνουν σ΄ ένα απροσδιόριστο μέλλον και με μια αφηρημένη συμφωνία λύσης, χωρίς να έχουν τίποτε συγκεκριμένο και τίποτα χειροπιαστό να πουν πέρα από ωραιοποιήσεις και ουτοπικές προσδοκίες, αλλά και δικές τους εκτιμήσεις οι οποίες δεκάδες φορές προηγουμένως αποδείχτηκαν λανθασμένες και επιζήμιες.
 
Το μόνο συγκεκριμένο που υπάρχει μπροστά μας είναι οι διαβεβαιώσεις της Άγκυρας, αλλά και του Ακιντζί, ότι δεν υπάρχει λύση χωρίς να έχει νομιμοποιημένο ρόλο η Τουρκία στη μελλοντική Κύπρο. Είτε επειδή κινδυνεύουν οι Τ/κ από τους Ε/κ είτε επειδή κινδυνεύουν από τον χαμό της Συρίας. Δεν έχει καμιά σημασία, φτάνει να δικαιολογείται τουρκικός ρόλος στην Κύπρο. Και το ερώτημα είναι αν η δική μας πλευρά έχει κάποια τακτική να αντιμετωπίσει τη διαμόρφωση συνθηκών, που ευνοούν την αποδοχή (έστω και με το πιστόλι στον κρόταφο) των τουρκικών απαιτήσεων. Ούτε καν με τους διαλλακτικούς Τουρκοκύπριους, μετά από τόσα χρόνια επαφών και διαβουλεύσεων, δεν διαφοροποιήθηκαν τα δεδομένα. Αλλά, οι φωστήρες μας θεωρούν την τακτική τους, τη στρατηγική τους, επιτυχημένη και αποτελεσματική κι ας μην έχει αποτέλεσμα. Τι κάνουν τώρα αντί να το σκεφτούν αυτό; Στρέφονται στους Ελληνοκύπριους και προσπαθούν να τους πείσουν. Όχι για να αποδεχθούν μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, αλλά για να αποδεχθούν ότι με μια αφηρημένη μορφή λύσης θα έρθει η ανάπτυξη, θα αντιμετωπιστεί η ανεργία, θα εισβάλουν οι έμποροι μας στη μεγάλη αγορά της Τουρκίας, θα πουλήσουμε φυσικό αέριο, θα φορτωθούμε λίρες όλοι. Κι αν είναι έτσι, ας έχουμε και εκ περιτροπής Προεδρία, ας έχουμε και τη θηλιά της Τουρκίας στον λαιμό μας, ας έχουμε και τα βέτο της μειοψηφίας, ας βάλουμε και τη Μόρφου σε ειδικό καθεστώς, ας δεχτούμε και την επιστροφή προσφύγων με «συναισθηματικούς δεσμούς», ας δεχτούμε και τους εποίκους με υπηκοότητες ή με άδειες εργασίας, ας κάνουμε και τον Κενάν Ακίν υπουργό… Εδώ θα κολλήσουμε; Και τι μας πειράζει που στα κατεχόμενα άρχισαν να συλλαμβάνουν φοιτητές επειδή έκαναν κριτική στο κόμμα του Ερντογάν και την ώρα της λύσης και της επανένωσης η Άγκυρα επεκτείνει στην Κύπρο τον φασισμό της. Μετά τη λύση δεν θα το κάνει, μας το εγγυώνται οι ηγέτες μας. Το ποια λύση εννοούν δεν μας είπαν ακόμα. Να τη δεχθούμε και θα μας πουν αργότερα.

* Στη φωτογραφία, που συνοδεύει το κείμενο, οι Αυτού Εξοχότητες της Κύπρου. Είναι δύο. Μία Αυτού Εξοχότητα για τους Ελληνοκύπριους και μία Αυτού Εξοχότητα για τους Τουρκοκύπριους, ίσου καθεστώτος. Μάλλον, αυτό θα μας μείνει. Οι Αυτού Εξοχότητες. Διότι, οι πολιτικοί ταγοί του τόπου είναι σίγουροι ότι οδηγούν τον τόπο… κάπου. Δεν ξέρουν πού, πάντως, τον οδηγούν με σιγουριά και δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους όταν τους αμφισβητεί κανείς.

Πηγή:http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-a-michailidis/85/339711/i-avastachti-elafrotita-tis-politikis-mas

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.