Ο Τουρκικός κολοσσός αμυντικής βιομηχανίας Aselsan ιδρύει παράρτημα στην κατεχόμενη Κύπρο

Print Friendly, PDF & Email

5/9/2018

Η Τουρκική εφημερίδα STAR (05.09.18 http://www.star.com.tr/ekonomi/aselsan-kuzey-kibris-turk-cumhuriyetine-arge-ve-test-merkezi-kuracak-haber-1381594/ ) γράφει ότι η εταιρεία Aselsan (Askeri Elektronik Sanayi- Military Electronic Industries, η οποία, όπως σημειώνει, κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας  θα δημιουργήσει «κέντρο δοκιμών, έρευνας και εξέλιξης» στην κατεχόμενη Μόρφου. Με τον τρόπο αυτό, γράφει η εφημερίδα, η εταιρεία θα ξεπληρώσει το χρέος της στην Κύπρο αφού οφείλει την ίδρυση της στο εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Τουρκία μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Η εταιρεία  Aselsan, που κατέχει την 55η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας παγκοσμίως, θα δημιουργήσει το κέντρο δοκιμών στην κοιλάδα τεχνολογίας Kalkanli (KALTEV) στην πανεπιστημιούπολη του «πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής» (OTDÜ) στην κατεχόμενη Μόρφου και ήδη έχουν διατεθεί στην εταιρεία χώροι γραφείων και εργαστηρίων. Η Aselsan  θα μπορέσει να κάνει δοκιμές στα προϊόντα της  για τα νέα της έργα, γεγονός που θα αποβεί ωφέλιμο για την ακαδημαϊκή κοινότητα της (κατεχόμενης) Κύπρου, γράφει η εφημερίδα.

Όπως σημειώνει η STAR, η Κύπρος έχει ιδιαίτερη σημασία για την εταιρεία, αφού ιδρύθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και το αμερικανικό εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Τουρκία. Η Aselsan που δημιουργήθηκε για την ανάπτυξη της  εγχώριας άμυνας και βιομηχανίας αυτή την περίοδο, θα ξεπληρώσει το χρέος της στην «κόρη πατρίδα». 

Η εταιρεία, στο μεταξύ,  συνεχίζει την επέκταση της με νέες εγκαταστάσεις στο Ικόνιο και την Κωνσταντινούπολη.

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/en/επισκοπηση-τουρκοκυπριακου-και-τουρκικου-τυπου-αρθρο.html?id=160