Στρατιωτική Συνεργασία στους στόχους Κύπρου – Γαλλίας

Print Friendly, PDF & Email

8/9/2018

του  Ανδρέα  Πιμπίσιη   

Η στρατιωτική συνεργασία είναι στους άμεσους στόχους που θέτουν Κύπρος και Γαλλία κάνοντας ένα ακόμα σημαντικό βήμα αναβάθμισης των μεταξύ τους σχέσεων. Οι συνομιλίες του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στη Λευκωσία και τα όσα δήλωσε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριέν καταδεικνύουν τους στόχους που θέτουν οι δύο χώρες. Η παρουσία του υπουργού Άμυνας τόσο στη συνάντηση του Προεδρικού όσο και αργότερα στις συνομιλίες του υπουργείου Εξωτερικών είναι ενδεικτική των προθέσεων που υπάρχουν. 

Ο Ζαν Ιβ Λε Ντριέν μετά τη συνάντηση και τις συνομιλίες με το Νίκο Χριστοδουλίδη τόνισε πως κοινή επιθυμία Κύπρου και Γαλλίας και των Προέδρων των δύο χωρών είναι να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ σημείωσε την έως τώρα συνεργασία στον αμυντικό τομέα η οποία θα αναβαθμιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες μας χθες τέθηκαν ακροθιγώς, αλλά σύντομα οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν σε εις βάθος συζητήσεις που έχουν να κάνουν με τον τομέα της άμυνας. Τα οποία θα αφορούν μόνο συνεργασία και διευκολύνσεις από κυπριακής πλευράς προς τη Γαλλία. Η συνεργασία θα επεκταθεί στους τομείς της εκπαίδευσης και των εξοπλισμών. Η συνεργασία αυτή θα γίνει εντός των πλαισίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στις δηλώσεις του ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας τις χαρακτήρισε ως εξαιρετικές. «Οι δύο χώρες μας», είπε «συμμερίζονται την ίδια φιλοδοξία για την Ευρώπη. Η Γαλλία αγωνίζεται για μια πιο κυρίαρχη, ενωμένη, πιο δημοκρατική και πιο αλληλέγγυα Ευρώπη, η φωνή της οποίας να ακούγεται με μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο. Από αυτή την προοπτική, χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ και φυσικά την Κύπρο, η οποία μοιράζεται αυτό το όραμα».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Λε Ντριάν είπε ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει εκτενώς για αυτό το θέμα με τον κ. Χριστοδουλίδη. «Πράγματι το κυπριακό πρόβλημα από το 2004 όταν εντάχθηκε η Κύπρος στην ΕΕ είναι, επίσης, ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Γι’ αυτό το ευαίσθητο θέμα η Γαλλία έχει μια σταθερή θέση αρχής», πρόσθεσε. «Θέλουμε την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας, έχοντας ως σαφή αναφορά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι, επίσης, σημαντικό η λύση να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο. Σε αυτό το πνεύμα και σε αυτή τη βάση υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για μια ενδοκυπριακή λύση. Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην έκθεση την οποία θα υποβάλει σύντομα η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Λουτ» ανέφερε.

Η Γαλλία, συνέχισε ο Λε Ντριάν, είναι στη διάθεση όλων των Κυπρίων για να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη λύση του κυπριακού ζητήματος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών που υπάρχει στο νησί πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο υπέρ της ασφάλειας. «Για εμάς, η προτεραιότητα είναι η ασφάλεια της Κύπρου σε μια περιοχή ιδιαίτερα ταραγμένη», δήλωσε.

Σχετικά με την UNFICYP, ανέφερε ότι μπορούν να εξεταστούν κάποιες προσαρμογές όμως η Γαλλία θεωρεί ότι εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η σταθερότητα στο έδαφος, ειδικά όταν οι εντάσεις φαίνεται να αυξάνονται κατά μήκος της πράσινης γραμμής. Το Κυπριακό και θέματα που αφορούν την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να τα συζητήσει με την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Το ταξίδι του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν συνδυάστηκε με την παρασημοφόρηση του τέως υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Ενεργειακά και Ανατολική Μεσόγειος στην ατζέντα

Στις δικές του δηλώσεις ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του προέβησαν σε μια διεξοδική ανασκόπηση του φάσματος των διμερών μας σχέσεων και αντάλλαξαν απόψεις για ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα που  απασχολούν τις δύο χώρες. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις «ενόψει και της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε, για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το Κυπριακό και για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μέσω της κας Λουτ για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν».

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους και σε συνέχεια των όσων λέχθηκαν στη συνάντηση που προηγήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν θέματα που άπτονται των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, σημειώνοντας ότι «ενδιαφέρουν άμεσα ασφαλώς και τη Γαλλία λόγω του έντονου ενδιαφέροντος της εταιρείας ΤΟΤΑL — το οποίο ιδιαίτερα χαιρετίζουμε — αλλά και της σημασίας της Ανατολικής Μεσογείου στην επίτευξη του στόχου της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης», επισήμανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας παράλληλα και δημόσια την απόλυτη ικανοποίησή του για την ανταλλαγή απόψεων που είχε επί του συγκεκριμένου θέματος με τον Γάλλο ομόλογό του.

Στις συναντήσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη συμμετείχε και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Περαιτέρω, ανάμεσα σε άλλα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένων και των Ευρω-τουρκικών σχέσεων και της προοπτικής αναθέρμανσης των σχέσεων της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες. Είπε ακόμη ότι συζήτησαν για τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), «την οποία θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια ενίσχυσης του διεθνούς αντίκτυπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο της οποίας η Κύπρος έχει ήδη συνεργασία με τη Γαλλία σε τέσσερα προγράμματα».

ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, πρόκειται να συναντηθούν πολύ σύντομα και θα ανακοινώσουν αριθμό διμερών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε διπλωματική πηγή, στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας πως η Γαλλία είναι μια από τις χώρες που θα συμμετάσχει σε μια από τις δύο πολυμερείς συνεργασίες που προωθεί η Λευκωσία με χώρες της περιοχής και της ΕΕ.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι κατά τις χθεσινές επαφές υπήρξαν συμφωνίες σε διμερές επίπεδο επί διαφόρων θεμάτων που αφορούν τις πολιτικές, τις ενεργειακές, και τις αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών, τη συνεργασία τους εντός της ΕΕ και τη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, και θα ακολουθήσουν σχετικές υπογραφές.

Οι συμφωνίες αυτές θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο μιας συνάντησης των Προέδρων Αναστασιάδη και Μακρόν, που αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα, είτε στην Κύπρο είτε στο Παρίσι.

Κοινές δράσεις Ελλάδας – Γαλλίας για υπεράσπιση κοινών συμφερόντων

Είναι απαραίτητο στην Ανατολική Μεσόγειο να επιτευχθεί συμφωνία, κοινές δράσεις, η υπεράσπιση κοινών συμφερόντων ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή με την αξιοποίηση αυτού του νέου πόρου που έχουμε, των υδρογονανθράκων, τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών μετά τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα με τον Νίκο Κοτζιά. Όλα αυτά, πρόσθεσε ο Ζαν Υβ Λε Ντριάν «στο πλαίσιο μίας μη επιθετικής διαδικασίας που θα επιτρέψει και στους μεν και στους δε να αναπτύξουν συνεργασία και για να μπορέσουν αυτοί οι νέοι πόροι που υπάρχουν να είναι επωφελείς και για την Κύπρο και για την Ελλάδα, και να αποτελέσουν ένα νέο ατού για την ανάπτυξή τους».

Στις δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας ανέφερε ως θέματα όπου εστιάστηκε η συζήτησή του με τον κ. Λε Ντριάν το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, αναλυτικά τα θέματα για τη Μέση Ανατολή, για τις εχθροπραξίες στη Συρία, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων για την εκτίμηση της κατάστασης, όπως επίσης και για τα ζητήματα που αφορούν στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ειδικότερα για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «είναι μία συμφωνία αποτέλεσμα διαλόγου, κουλτούρας, συναίνεσης και ευθύνης απέναντι στην περιοχή και στο μέλλον της». Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση σχετικά με κοινές δράσεις για τη λήψη ορισμένων πρωτοβουλιών μαζί, όσον αφορά στο πρόβλημα της μετανάστευσης, αλλά και για την ανάπτυξη των εκατέρωθεν θεσμών των δύο κρατών, όπως είναι τα διάφορα πολιτιστικά κέντρα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη συζήτηση που εστίασε στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων. 

Από την πλευρά του, ο κ. Λε Ντριάν ευχαρίστησε τον Έλληνα ΥΠΕΞ για την «ποιότητα των συνομιλιών» που είχε μαζί του τονίζοντας ότι η επίσκεψή του αυτή πραγματοποιήθηκε «σε μία πολύ σημαντική στιγμή, ορόσημο για την Ελλάδα, διότι μετά από χρόνια προσπαθειών εκ μέρους του ελληνικού λαού φθάσατε στην κανονικότητα, διότι έληξε το τρίτο πρόγραμμα ενίσχυσης και έτσι ξεπεράσατε μία κρίση που δεν ήταν μόνο δική σας αλλά και ευρωπαϊκή κρίση. Και αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε από κοινού ώστε να μπορέσουμε να συσφίξουμε και τους δεσμούς που έχουμε σε θέματα καινοτομίας και χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι είναι «ένα πολύ σημαντικό θέμα ιστορικής σημασίας» το οποίο συζήτησε με τον κ. Κοτζιά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «σύντομα θα μπορέσει να επικυρωθεί αυτή η συμφωνία που θα συνεισφέρει στην απαραίτητη σταθερότητα, η οποία πρέπει να υπάρχει στην περιοχή».

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/578294/stratiotiki-synergsia-stoys-stochoys-kyproy-gllias