Εκβίασαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Print Friendly, PDF & Email

του Χρίστου Χαραλάμπους

12 Νοε 2016

Ο ΑΚΙΝΤΖΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΔΑΦΙΚΟ

Ο Τ/κ ηγέτης, μέσω ελεγχόμενης διαρροής περί ύπαρξης συγκεκριμένου χάρτη και με την ανοικτή στήριξη του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, κάλεσε τον Ν. Αναστασιάδη να δεχθεί τον ορισμό ημερομηνίας διεθνούς διάσκεψης και αυτός θα του έδινε τον χάρτη με την υπόσχεση ότι θα μπορούσε σε μια τέτοια περίπτωση, να τον διαπραγματευτεί περαιτέρω και να κάνει πρόσθετες «παραχωρήσεις» επί εδάφους

Ασφαλείς πληροφορίες ανέφεραν στην εφημερίδα μας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε σοβαρά υπόψη όχι μόνο τις απόψεις των συμβούλων του αλλά και τις αντιδράσεις στη Λευκωσία

Ενώπιον στυγνού εκβιασμού, που θα οδηγούσε τα πράγματα στην τελική ευθεία πολυμερούς διάσκεψης χωρίς συμφωνία στα κριτήρια για το εδαφικό, βρέθηκε κατά την τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν της Ελβετίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες του «Σίγμα» και της «Σημερινής» απευθείας από πηγές της ομάδας διαπραγμάτευσης, ο Μουσταφά Ακιντζί μέσω ελεγχόμενης διαρροής περί ύπαρξης συγκεκριμένου χάρτη (32% υπό τ/κ διοίκηση) και με την ανοικτή στήριξη του Νορβηγού Έσπεν Μπαρθ Έιντε, χωρίς να τον δείξει, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δεχθεί τον ορισμό ημερομηνίας διεθνούς διάσκεψης και αυτός θα του έδινε τον χάρτη με την υπόσχεση ότι θα μπορούσε σε μια τέτοια περίπτωση να τον διαπραγματευτεί περαιτέρω και να κάνει πρόσθετες «παραχωρήσεις» επί εδάφους.

Στο παιχνίδι αυτό συμμετείχε, όπως αρμοδίως πληροφορούμαστε, και ο Νορβηγός Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ., ο οποίος πίεσε, σε κάποια στιγμή φορτικά, τον Νίκο Αναστασιάδη να αποδεχθεί την εισήγηση, ως μια καλή βάση για διαπραγμάτευση και θα δοθεί χρόνος μέχρι τη διεθνή διάσκεψη για κλείσιμο τόσο του εδαφικού όσο και των υπόλοιπων ανοικτών ζητημάτων.

Κάπου εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε και η διακοπή της συνάντησης για διαβουλεύσεις των δύο ηγετών με τις διαπραγματευτικές τους ομάδες. Ασφαλείς πληροφορίες ανέφεραν στην εφημερίδα μας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε σοβαρά υπόψη όχι μόνο τις απόψεις των συμβούλων του αλλά και τις αντιδράσεις στη Λευκωσία.

Μάλιστα ελεγχόμενη πληροφόρηση αναφέρει ότι ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η αντίδραση του ΑΚΕΛ, που, παρά τη στήριξη που παρέχει στη διαδικασία, συνταυτίστηκε με τα υπόλοιπα κόμματα και δήλωσε πως δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λάβει απόφαση χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο. Εξ ου και η μη αποδοχή της πρότασης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η επικέντρωση τελικά στην περαιτέρω συζήτηση των κριτηρίων του εδαφικού που επιτρέπει τη συνέχιση της διαδικασίας στην Κύπρο.

Δραματοποίηση και διάψευση

Το σκηνικό στο Μον Πελεράν της Ελβετίας άρχισε να αλλάζει άρδην από την απογευματινή συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, οπότε υπήρξε μια δραματική αλλαγή της ρητορικής των πηγών της ε/κ πλευράς ως προς τις προσδοκίες που υπήρχαν για πρόοδο και τελικά κατάληξη σε χάρτη κατά τις συζητήσεις των κριτηρίων. Οι πληροφορίες που διέρρεαν πανταχόθεν ήθελαν τα πράγματα να οδεύουν προς θετική κατάληξη, αποδίδοντας στον Ακιντζί «δυνατότητα ευελιξίας, η οποία θα μπορούσε να απαντήσει σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες της ε/κ πλευράς».

Σύντομα, όμως, τα πιο πάνω διαψεύσθηκαν πανηγυρικά προσγειώνοντας άπαντες στην πραγματικότητα, καθώς η κίνηση του κατοχικού ηγέτη δεν ήταν παρά τακτικισμός περί ύπαρξης έτοιμου χάρτη, τον οποίο μπορεί να δώσει εάν και εφόσον του δινόταν συγκεκριμένη ημερομηνία πραγματοποίησης της πολυμερούς διάσκεψης, που είχε ως πρώτιστο στόχο κατά την απαίτησή του να μεταφερθούν οι συνομιλίες εκτός Κύπρου. Οι συνθήκες, ωστόσο, δεν το επέτρεψαν, εξ ου και τα πράγματα μεταφέρονται πλέον στην Κύπρο με τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα να πολλαπλασιάζονται.

«Εφόσον ούτε στο εξωτερικό, κατ’ απαίτησίν του, δεν μπόρεσε να κάνει οποιαδήποτε κίνηση προσέγγισης, θα το πράξει στη Λευκωσία ο Ακιντζί;» διερωτώντο πολιτικοί κύκλοι. Την ίδια ώρα διερωτώντο αν «οι συνομιλίες στην Κύπρο θα διεξάγονται ξανά με το ίδιο φόρματ, δηλαδή θα αφορούν στα υπόλοιπα κεφάλαια που δίδει η ε/κ πλευρά αφήνοντας και πάλι το εδαφικό, στο οποίο πρέπει να μετρηθεί η βούληση της Τουρκίας, κατά μέρους».

Πρόοδος χωρίς ουσία

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές από την ομάδα διαπραγμάτευσης στην Ελβετία, ξεκαθαρίζεται ότι ναι μεν διανύθηκε δρόμος στην Ελβετία σε ό,τι αφορά το εδαφικό, αλλά αυτή δεν ορίζεται σε εκείνα τα κριτήρια που θεωρούνται σημαντικά και τα οποία κατά κοινή παραδοχή των δύο πλευρών αφορούν, πρώτον στον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, το ποσοστό του εδάφους που θα παραμείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και το ποσοστό της ακτογραμμής το οποίο θα κατέχει η κάθε πλευρά. Αντίθετα, μας έλεγαν οι ίδιες πηγές, η πρόοδος που επιτεύχθηκε ήταν γενική και αόριστη, όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι εδαφικές αναπροσαρμογές θα πρέπει να οδηγούν σε βιώσιμη λύση κ.λπ.

Απ’ εκεί και πέρα, και παρά το γεγονός ότι κατ’ απαίτησιν του Ακιντζί και με συνέργεια του Έσπεν Μπαρθ Έιντε δόθηκε η εικόνα κορύφωσης της διαδικασίας με μεταφορά και απομόνωση των δύο αντιπροσωπιών σε ένα ξενοδοχείο στο Μον Πελεράν, το μόνο χειροπιαστό που υπήρξε ήταν η πρόοδος σε επιμέρους κεφάλαια, όπως είναι ο τρόπος λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακά σώματα (εμπίπτει στο κεφάλαιο διακυβέρνησης) και η ευθύνη των συνιστωσών πολιτειών έναντι της ομόσπονδης κυβέρνησης για θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας (εμπίπτει στο κεφάλαιο οικονομίας).

Η φωτογραφία με τον χάρτη που «αναστάτωσε»

Το σκηνικό στην Ελβετία και κυρίως το έντονο φιλτράρισμα των πληροφοριών ήταν τέτοιο, που και η παραμικρή λεπτομέρεια γινόταν αμέσως είδηση. Ένα εξ αυτών των περιστατικών ήταν και αυτό που προκάλεσε σχεδόν πανικό σε ε/κ και τ/κ αντιπροσωπία δημοσιογράφων, όταν κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφία από την πρωινή συνάντηση των δύο ηγετών, στην οποία φαινόταν ξεκάθαρα η Ε/κ πρακτικογράφος να έχει ενώπιόν της έναν χάρτη της Κύπρου.

Άμεσα έγινε είδηση ότι η ε/κ πλευρά έχει έτοιμο χάρτη, κάτι που διαψεύσθηκε άμεσα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη να ξεκαθαρίζει ότι ο εν λόγω χάρτης που φαινόταν στη φωτογραφία δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ο χάρτης της Κύπρου, ως έχει σήμερα, δηλαδή με κόκκινο οι κατεχόμενες περιοχές και με μπλε οι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές.

Πηγή:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/379051/ekviasan-ton-proedro-anastasiadi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.