Η τελευταία ευκαιρία του Προέδρου…

Print Friendly, PDF & Email

Εφημερίδα Σημερινή/ΘΕΣΗ

12 Νοε 2016

O Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει δεσμευθεί ότι, στο Μον Πελεράν, πρώτα θα υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων του εδαφικού, ακολούθως θα κατατεθεί χάρτης επί του εδαφικού και, εφόσον εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε μόνο θα αποφασισθεί πολυμερής διάσκεψη.

Εάν δεν εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε η διάσκεψη της Ελβετίας καταλήγει σε αδιέξοδο και ουσιαστικά η όλη διαδικασία στο Κυπριακό είναι νεκρά. Η εκπλήρωση των κριτηρίων, που θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά, και η κατάθεση από την τουρκική πλευρά αποδεκτού χάρτη για το εδαφικό, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία.

Φαίνεται ότι τίποτε απ’ όσα έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις δεν έχουν επιτευχθεί και η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να καλυφθεί το ναυάγιο, κάτω από διάφορες προφάσεις, και ο ψευδεπίγραφος διάλογος να συνεχισθεί στη Λευκωσία.

Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναινέσει σε τέτοιες γραφικές διαδικασίες, και εάν αποδεχθεί να επικαλυφθεί το αδιέξοδο και κατά συνέπειαν η τουρκική αδιαλλαξία, κάτω από διάφορα ψευδεπίγραφα ανακοινωθέντα, θα αποδειχθεί για άλλη μια φορά αναξιόπιστος και πλέον θα εισέλθει σε μία διαδικασία, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδιαιτησία. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει εισέλθει αυτοβούλως σε μία παγίδα και, όσο περισσότερο παραμένει εντός αυτής, τόσο περισσότερο θα εγκλωβίζεται και θα αδυνατεί να εξεύρει διεξόδους.

Θα πρέπει να έχει αντιληφθεί ότι, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε τα ξένα κέντρα αποφάσεων θα αποδεχθούν να καταλήξει η προσπάθεια σε αδιέξοδο και θα επιχειρούν να τη συντηρούν και να τη διατηρούν σε κατάσταση νεκροφάνειας, μέχρι να υποχρεώσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί τη λύση που επιδιώκει η Τουρκία.

Η μόνη διέξοδος που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι να εγκαταλείψει το Μον Πελεράν, να επιστρέψει στην Κύπρο, και να διαβουλευθεί με το Εθνικό Συμβούλιο, για την αντιμετώπιση των όποιων ενδεχομένων. Σχέδιο Β δεν προνόησε να υπάρξει, τώρα θα είναι υποχρεωμένος να αυτοσχεδιάσει και να αποφασίσει σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια.

Η εθνική υπόθεση δεν σώζεται ούτε με αυτοσχεδιασμούς, ούτε με πλαστές επινοήσεις για κάλυψη του αδιεξόδου.

Τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους σαν αποτέλεσμα μίας καταστροφικής πολιτικής 42 χρόνων, η οποία κατέστη καταστροφικότερη με τις επιλογές και τις αγκυλώσεις του Προέδρου.

Ανεξάρτητα από ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στο Μον Πελεράν, το Κυπριακό οδηγείται είτε σε τουρκική λύση είτε σε καταστροφικό αδιέξοδο.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφέρεται η τελευταία ίσως ευκαιρία να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων. Τερματίζοντας έναν ήδη νεκρό διάλογο, καταγγέλλοντας την Τουρκία και χαράσσοντας νέα πολιτική.

Μετά το Μον Πελεράν, οι διέξοδοι κλείνουν εντελώς…

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/378918/i-teleftaia-efkairia-tou-proedrou#sthash.aqLsN5hh.dpuf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.