Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email

12 Νοε 2016

Σοβαρές ενστάσεις από τις περισσότερες δυνάμεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολιάζουν τις εξελίξεις που αφορούν στο Κυπριακό μετά τη λήξη των συνομιλιών στον Μοντ Πελεράν. Ως γνωστό, στην Ελβετία αποφασίστηκε η συνέχιση της συζήτησης για το εδαφικό στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη μετά από εισήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο στόχος για συμφωνία στο εδαφικό είναι εφικτός. Οι αντιδράσεις των κομμάτων: 

Γ.Γ ΑΚΕΛ: Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση στο Κυπριακό, όχι σε πενταμερή 

Την άποψη ότι υπήρξε πρόοδος στο Μοντ Πελεράν και πως “κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση”, εξέφρασε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος αναμένει ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο και ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν θα αποδεχθεί μια πενταμερή, αλλά μια πολυμερή διάσκεψη, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν. 

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, στο περιθώριο Ημερίδας με θέμα τις βιώσιμες πόλεις, ο κ. Κυπριανού είπε πως, αν και θα αναμένει ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτιμά πως αν δεν κατέληγαν πουθενά οι διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν, δεν θα συνέχιζε η συνάντηση στη Γενεύη. 

“Είναι προφανές ότι υπήρξε πρόοδος, ίσως όχι όση θα θέλαμε να υπάρξει, αλλά το ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση στο εδαφικό στη Γενεύη, με προοπτική να κατατεθούν και να συζητηθούν συγκεκριμένοι χάρτες, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. 

Υπήρξε πρόοδος λοιπόν, συνέχισε και πρόσθεσε “κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση όπως φαίνεται από τα γενικά στοιχεία που φτάνουν κοντά μας και  όταν ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο θα είμαστε σε θέση να πούμε πιο ολοκληρωμένα πράγματα”.

Ανέφερε ακόμη πως ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο, ενώ αυτός βρισκόταν στο Μοντ Πελεράν, πριν ωστόσο από τις τελευταίες συναντήσεις που έγιναν. 

Σε ερώτηση κατά πόσο οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν εκτός Κύπρου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αφού υπενθύμισε τη θέση του κόμματος ότι θα μπορούσαν οι συζητήσεις να γίνουν στην Κύπρο, είπε πως “φαίνεται ότι το γεγονός πως οι δυο ηγέτες είναι απομονωμένοι, επιτρέπει να γίνονται πολύ πιο εντατικές διαπραγματεύσεις” και ότι “αυτό είναι το μόνο πλεονέκτημα το οποίο εμείς τουλάχιστον βλέπουμε σε αυτήν τη διαπραγμάτευση”. 

Την ίδια ώρα επεσήμανε πως δεν είναι ο τόπος που έχει τόση σημασία στις συνομιλίες αλλά εκείνα τα οποία συζητούνται που έχουν πολύ περισσότερο σημασία. 

Κληθείς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο σύγκλισης πενταμερούς διάσκεψης, ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε πως “εμείς δεν αποδεχόμαστε ποτέ να πάμε σε πενταμερή” και εξέφρασε τη θέση πως εκείνο το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει, “εάν και εφόσον υπάρξει κατάληξη στα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής ή αν έχουμε φτάσει σε ακτίνα συμφωνία”, είναι η σύγκλιση μιας διεθνούς διάσκεψης. 

Η διεθνής διάσκεψη, είπε, θα πρέπει να γίνει με την παρουσία “όλων εκείνων που έχουμε κατ` επανάληψη επισημάνει, δηλαδή του ΟΗΕ στην παρουσία των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, των δυο κοινοτήτων, των εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ αν η ίδια το επιθυμεί”. 

ΔΗΚΟ: Επιβεβλημένη η σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου αμέσως μετά την επιστροφή του ΠτΔ 

Μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν και με δεδομένη την έλλειψη ενημέρωσης στο παρόν στάδιο, το Δημοκρατικό Κόμμα:

1.  Τονίζει για πολλοστή φορά την ανάγκη για πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, τη σύγκληση του οποίου θεωρεί επιβεβλημένη αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

2.  Εκφράζει την ευχή και την ελπίδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μην έχει προχωρήσει σε νέες υποχωρήσεις στις πέραν του εδαφικού πτυχές που έχουν συζητηθεί εκεί. 

3. Σε σχέση με την πτυχή του εδαφικού, εκφράζει την ευχή και την ελπίδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να έχει τηρήσει τη δέσμευσή του για διεκδίκηση της επιστροφής περισσότερου εδάφους από αυτό που προνοούσε το Σχέδιο Ανάν το οποίο απορρίφθηκε από το λαό το 2004. 

4. Δηλώνει έτοιμο να συμβάλει στη χάραξη μιας συμφωνημένης στρατηγικής που να αντιμετωπίζει την τουρκική αδιαλλαξία αλλά και την επιμονή της τουρκικής πλευράς για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης χωρίς την παραμικρή, ουσιαστική και προς το συμφέρον των ελληνοκυπρίων, πρόοδο. 

5. Επαναλαμβάνει τη θέση του εναντίον της επιβολής ή εφαρμογής οποιασδήποτε μορφής χρονοδιαγραμμάτων και οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησίας. 

6. Αναμένει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να σεβαστεί και να αξιοποιήσει το Εθνικό Συμβούλιο στην προετοιμασία αλλά και στη διάρκεια της επικείμενης διαπραγμάτευσης στη Γενεύη. 

Συμμαχία Πολιτών: Κερδισμένη η Τουρκία, λέει ο Οικονομικός Διευθυντής Παναγιώτης Σαββίδης

Αν ο στόχος της πανηγυρική πενθήμερης συνάντησης των δυο ηγετών στο Μοντ Πελεράν ήταν η συζήτηση  του εδαφικού επί χάρτη, τότε αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη.

Η Τουρκία εστιάζει την προσοχή της στη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης όπου δεν την ενδιαφέρει αν θα υπάρξει λύση ή αδιέξοδο γιατί όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και στις δυο περιπτώσεις θα είναι κερδισμένη. 

Ως Συμμαχία  Πολιτών  δεν είχαμε μέχρι στιγμής οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τη διαπραγματευτική ομάδα και η προκαταρτική μας εκτίμηση για το Μοντ Πελεράν στηρίζεται στις δημοσιογραφικές πληροφορίες και τη χθεσινοβραδινή  ανακοίνωση μετά το πέρας των συνομιλιών. 

Αν ο στόχος της πανηγυρική πενθήμερης συνάντησης των δυο ηγετών στο Μοντ Πελεράν ήταν η συζήτηση  του εδαφικού επί χάρτη, τότε αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη. Ο κ. Ακιντζί υπαναχώρησε για άλλη μια φορά και ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε όπως αναλωθεί το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σε διάλογος επί των άλλων κεφαλαίων. Το εδαφικό συζητήθηκε στη βάση κριτηρίων παράλληλα με τα άλλα κεφάλαια-πτυχές του Κυπριακού. Στο Μοντ Πελεράν τελικά έγινε αυτό που ο Πρόεδρος  Αναστασιάδης  όφειλε να επιδιώξει να γίνει τους προηγούμενους μήνες στην Κύπρο.

Είναι εμφανές ότι η Τουρκία επιμένει και εστιάζει την όλη της προσοχή στη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης όπου δεν την ενδιαφέρει αν θα υπάρξει λύση ή αδιέξοδο γιατί όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και στις δυο περιπτώσεις θα είναι κερδισμένη. 

Ο καθορισμός νέου γύρου διαπραγματεύσεων  εκτός Κύπρου στις 20 Νοεμβρίου θα έχει ως στόχο το εδαφικό αλλά απώτερος στόχος θα είναι να μετεξελιχτεί σε πενταμερή με την παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων και απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ξεκάθαρο ότι από σήμερα μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου  δεν πρόκειται να κλείσουν οριστικά τα 4 κεφάλαια συν το εδαφικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό που επιδιώκει και θα πετύχει από ότι φαίνεται η Τουρκία είναι να μεταβεί από τη Γενεύη που είναι ο προθάλαμος της πενταμερούς σε μια διάσκεψη τύπου Μπούργκεστοκ στην οποία όλα τα κεφάλαια θα είναι ανοιχτά όπως ακριβώς έγινε και το 2004. Αν αυτό συμβεί τότε θα είναι πλήρης υπαναχώρηση και διολίσθηση του κ. Αναστασιάδη  προς τις τουρκικές απαιτήσεις. 

Αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο η όποια ελπίζουμε να γίνει με άνεση χρόνου για να υπάρξει πραγματική συζήτηση και διαβούλευση, παρότι υπάρχουν ήδη προειλημμένες δεσμεύσεις του Προέδρου για νέο γύρο συνομιλιών εκτός Κύπρου. 

Κίνημα Αλληλεγγύη: Επικοινωνιακά παιγνίδια στο επίπεδο του εμπαιγμού, τονίζει η Ελένη Θεοχάρους 

«Οι υποψίες μας για επικοινωνιακά παίγνια τα οποία εξικνούνται στο επίπεδο του εμπαιγμού ενισχύονται μετά τις δηλώσεις Μπουρτζιού,  Χριστοδουλίδη, Αναστασιάδη και Ακιντζί. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι όλα ήσαν προσυμφωνημένα και προσχεδιασμένα και η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι το «πλασάρισμα» τους στον λαό. Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει δεσμευτεί τόσον όσον αφορά το ποσοστό εδάφους και τον χάρτη, όσον αναφορικά με τα υπόλοιπα εκκρεμούντα θέματα και η διαδικασία προχωρεί ραγδαία προς την πενταμερή διάσκεψη». 

Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους σχετικά με τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις στο Μοντ  Πελεράν και πρόσθεσε: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός της συνέχισης των συνομιλιών εκτός Κύπρου. Αναμένουμε εναγωνίως την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, και ελπίζουμε ότι η ενημέρωση αυτή τη φορά θα είναι πλήρης και κατατοπιστική και τουλάχιστον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μας πει σε ποια ζητήματα έχει δεσμευτεί».

«Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν υπάρξει νέες υποχωρήσεις και δεσμεύσεις της ε/κ πλευράς, διαφορετικά δεν θα έπαιρναν αυτή την τροπή τα πράγματα» κατέληξε η κυρία Ελένη Θεοχάρους.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών: Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ακολουθείται το χρονοδιάγραμμα που έθεταν εξ αρχής οι Τούρκοι, λέει το μέλος της Κ.Ε Μαρία Κολά 

Οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράντ έχουν αποτύχει. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δέχτηκε την απαίτηση  του κ. Ακιντζί για μεταφορά των συνομιλιών στο εδαφικό για να αποφευχθούν τάχα οι διαρροές και για να μην προκληθούν αντιδράσεις στα κατεχόμενα. Στο Μοντ Πελεράντ όμως ο Ακιντζί δεν κατέθεσε χάρτες σε αντίθεση  με τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος παρουσίασε χάρτη (και μάλιστα σε τρείς εκδοχές).

Είναι προφανές ότι ο κ. Ακιντζί πήγε στην Ελβετία για να κλειδώσει ημερομηνία της πολυμερούς. Προς τούτο επέμενε ότι υπάρχει συμφωνία και έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη δεν διέψευσαν ποτέ. Ελπίζουμε ότι  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μην έχει δεσμευτεί – όπως διατείνεται ο κ. Ακιντζί – οπόταν η όποια ενημέρωση θα είναι πλέον εκ των υστέρων και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναμένουμε να συγκλήθει το Εθνικό Συμβούλιο και εντός της εβδομάδας για ενημέρωση αλλά -ελπίζουμε επιτέλους – και κοινό σχεδιασμό.

Όμως δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι η συμφωνία για συνέχιση της συζήτησης του εδαφικού στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη δείχνει ότι ακολουθείται το χρονοδιάγραμμα που επιθυμεί η τουρκική πλευρά. 

Σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι της λύσης είναι ανησυχητικές οι πληροφορίες για το ύψος του ποσού που πιθανόν να προέλθει από δωρητές και φτάνει μόλις τα τρία δις.

Οι ξένες μεγάλες δυνάμεις που ξαφνικά αγάπησαν την Κύπρο και πιέζουν για συμφωνία μαζί με τα ΗΕ και την ΕΕ θα πρέπει να συνεισφέρουν σημαντικά στο οικονομικό κομμάτι.  

Παράλληλα εάν επιβεβαιωθεί ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα είναι εγγυητής στα δάνεια της κάθε συνιστώσας πολιτείας, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο το Ομόσπονδο κράτος να βρεθεί από νωρίς με ένα τεράστιο πρόβλημα μπροστά του.

Τι θα γίνει με τα χρήματα που ισχυρίζεται η Τουρκία ότι της χρωστάει το ψευδοκράτος; Τι θα γίνει με τα προβλήματα των τ/κ τραπεζών; 

Στο βωμό μιας πιθανής συμφωνίας δεν πρέπει να επιτραπεί να υπάρξει νέο μνημόνιο και νέες θυσίες του λαού.

Πηγή:http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/340102/oi-antidraseis-tis-antipolitefsis-gia-tis-exelixeis-sto-kypriako

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.