Τα μηνύματα των κομμάτων για την Ανεξαρτησία

Print Friendly, PDF & Email

1/10/2018

Τα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 58 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας:

Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με τη σημερινή ντε φάκτο κατάσταση, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ 

Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με την σημερινή ντε φάκτο κατάσταση και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Νεοφύτου, αφού συνεχάρη τα τμήματα που παρέλασαν, τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς για την εξαίρετη, όπως είπε, σημερινή παρουσία, ανέφερε ότι «αισθανθήκαμε περήφανοι για την Κυπριακή Δημοκρατία, 58 χρόνια, από την ίδρυσή της».

«Μιας Κυπριακής Δημοκρατίας που στα αρχικά της βήματα δεν την αγαπήσαμε και πολύ. Αντιθέτως την πολεμήσαμε και εκ των έσω», πρόσθεσε. 

Ανέφερε ότι «με την πάροδο του χρόνου αντιληφθήκαμε την αξία της και είναι σήμερα η ασπίδα  του αγώνα μας για την απελευθέρωση».

Την ίδια ώρα, 44 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή «η πατρίδα μας παραμένει μοιρασμένα και δυστυχώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος της συμφιλίωσης του λαού μας με την ντε φάκτο κατάσταση», σημείωσε.

Δηλώνουμε ότι δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με την σημερινή ντε φάκτο κατάσταση και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας, υπογράμμισε ο κ. Νεοφύτου.

Στέφανος Στεφάνου: Επιβάλλεται να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να πετύχουμε λύση 

Επιβάλλεται να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να πετύχουμε λύση η οποία θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά για τα γενέθλια της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το κέλυφος προστασίας και επιβίωσης του λαού, Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων».

Ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία πολεμήθηκε στο παρελθόν από μέσα και από έξω και μέσα από προδοσίες και συνωμοσίες  οδηγηθήκαμε στο δίδυμο έγκλημα του 1974, του πραξικοπήματος και της εισβολής και έκτοτε ζούμε κάτω από την απειλή της τουρκικής κατοχής και της ντε φάκτο διχοτόμησης».

Είπε ακόμη ότι «για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον της πατρίδας μας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού μας επιβάλλεται να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να πετύχουμε λύση η οποία θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό».

Για να γίνει τούτο, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, «χρειάζεται να γίνουν τούτη την ώρα, που είναι πολύ κρίσιμη, δύο πράγματα: Πρώτον, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων έτσι όπως ο ΓΓ (του ΟΗΕ) το έχει καθορίσει από το σημείο όπου διακόπηκαν στον Κραν Μοντανά και στη βάση του δικού του πλαισίου να γίνει διαπραγμάτευση».

Δεύτερο, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, πρέπει να παραμείνουμε, όσο ποτέ άλλοτε, συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύση,ς που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, έτσι όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ασπίδα και δόρυ μας η Κυπριακή Δημοκρατία είπε η Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ 

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η ασπίδα και το δόρυ του κυπριακού λαού και η όποια λύση πρέπει να περνά μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε η Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, διατυπώνοντας τη θέση πως όπως είναι τα δεδομένα στο Κυπριακό απαιτείται ομοψυχία και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει με την πολιτική ηγεσία του τόπου να προδιαγράψουν τα επόμενα κρίσιμα βήματα για το εθνικό θέμα.

Η κ. Ερωτοκρίτου αφού ανέφερε πως η 1η Οκτωβρίου είναι ημέρα γιορτής και υπερηφάνειας, πρόσθεσε ότι «γιορτάζουμε και είμαστε υπερήφανοι για την Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή ένας μικρός λαός, ένα μικρό νησί κατάφερε να επιβιώσει μέσα από χίλια -μύρια κύματα».

«Είμαστε υπερήφανοι για τον κυπριακό λαό και τις θυσίες που έχει κάνει παλιές και πρόσφατες, και αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους και αυτούς που με άλλες θυσίες έχουν προσφέρει σε εμάς την ευκαιρία να γιορτάζουμε κάθε χρόνο την επέτειο της ανεξαρτησίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Aναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ θα πρέπει ο καθένας από εμάς να αξιοποιήσει αυτή  την ημέρα για να αναλογιστεί, και να αντιληφθούμε όλοι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μεγαλύτερη ασπίδα, αλλά και το δόρυ μας.

Η κ. Ερωτοκρίτου πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν και είναι το καταφύγιο του κυπριακού λαού που μας προστάτευσε στο παρελθόν όταν οι μεγάλοι ήθελαν να μας καταλύσουν, είναι αυτή η οποία διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ.

Η κ. Ερωτοκρίτου εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού περνά μόνο μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία, περνά μέσα από την καθαρή μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μέσα από νεφελώδεις διαδικασίες που δημιουργούν αμφιβολία κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει ή όχι.

Τώρα είναι η ώρα της εθνικής ομοψυχίας, είπε περαιτέρω, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να αναλυθούν τα δεδομένα από όλη την ηγεσία του τόπου και να προδιαγραφούν τα επόμενα βήματα, που θα είναι πολύ σημαντικά και κρίσιμα, και θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου και του λαού μας.

Δέσμευση για διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την επέτειο της ανεξαρτησίας είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ 

Η επέτειος της 1ης Οκτωβρίου προσφέρεται για προβληματισμό, περίσκεψη και πάνω από όλα για επιβεβαίωση της δέσμευσης ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, του πιο ισχυρού όπλου που διαθέτουμε σήμερα στην προσπάθεια μας για επίτευξη μιας δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που δεν θα χαρακτηρίζεται από ρατσιστικά, φυλετικά ή άλλα διαιρετικά στοιχεία, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δήλωσή του μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε συγχαρητήρια στα μέλη και τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς για την άρτια εμφάνιση στην παρέλαση.

Ο Αν. Πρόεδρος της Συμμαχίας ελπίζει ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα προστατεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία 

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Παναγιώτης Σαββίδης, σε δήλωση μετά τη στρατιωτική παρέλαση, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δουλέψουν για την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Είμαστε υπερήφανοι για την ανθεκτικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία βάλλεται και εσωτερικά και εξωτερικά», είπε ο κ. Σαββίδης, και εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δουλέψουν για την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη Συμμαχία Πολιτών είμαστε υπερήφανοι για τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, και πιστεύουμε ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν σε οτιδήποτε συμβεί, συμπλήρωσε.

Η ανακοίνωση των Οικολόγων

Συμπληρώνονται 58 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας

Συμπληρώνονται σήμερα 58 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Η πορεία ήταν από την αρχή δύσκολη αφού το Σύνταγμα της Δημοκρατίας περιλάμβανε δυσλειτουργικές πρόνοιες που έσπειραν την διχόνοια μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή παρολίγον να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να καταστήσουν το νησί υποτελή διοίκηση σε ξένες δυνάμεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία, έστω και με μέρος των εδαφών της υπό κατοχή, κατάφερε να αντέξει και να αντιστέκεται στους διαχρονικούς σχεδιασμούς για την κατάλυσή της και τις προσπάθειες ενσωμάτωσής της στο «ζωτικό χώρο» της Τουρκίας.

Έχουμε χρέος να παραμείνουμε πιστοί στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως την μοναδική αναγνωρισμένη διεθνώς κρατική οντότητα στο νησί.

Έχουμε χρέος να επιμένουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος  θα εγγυάται τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από ένα καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας που θα προάγει την ενότητα του λαού και θα συμβάλει τα μέγιστα στη βιωσιμότητα της λύσης και στην ευημερία και ασφάλεια των πολιτών της.

Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών υποκλινόμαστε με δέος στην μνήμη όλων των συμπατριωτών μας που έχουν υπερασπιστεί την ελευθερία και ανεξαρτησία του νησιού μας και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για εξασφάλιση της ειρήνης, ελευθερίας και ευνομίας στο νησί.

Πόλυς Παλλήκαρος: Δεν πρέπει να βάλουμε ποτέ υπογραφή κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας 

Δεν πρέπει να βάλουμε ποτέ την υπογραφή κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Παλλήκαρος ευχήθηκε χρόνια πολλά στην Κυπριακή Δημοκρατία που για 58 χρόνια, όπως είπε, μας έχει προστατεύσει πάρα πολλές φορές.

«Μια λαβωμένη σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία μπορεί να καταργηθεί μόνο με την υπογραφή μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτή την υπογραφή δεν πρέπει να την βάλουμε ποτέ».

«Αυτό χρωστάμε στους ήρωές μας, αυτό οφείλουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας», κατέληξε ο κ. Παλλήκαρος.

Η ανακοίνωση του ΕΛΑΜ

Οι Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου μας έδωσαν ένα ακρωτηριασμένο δοτό σύνταγμα ανεξάρτητου κράτους, υπό κηδεμονία.

Εν τούτοις, αν και δεν ήταν ο επιθυμητός στόχος του ένδοξου αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 55-59, της αυταπάρνησης και της θυσίας των άξιων παλληκαριών της, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ασπίδα άμυνας για τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Δυστυχώς, σήμερα, ανήμερα της επετείου, όλοι θα τρέξουν να απαγγείλουν πύρινους λόγους και να εκδώσουν βαρύγδουπες ανακοινώσεις, την ίδια στιγμή που καθημερινά είναι αυτοί που με δόλιες μεθοδεύσεις προωθούν την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αντικατάστασή της με το έκτρωμα μιας τερατογένεσης τύπου Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Επί τη ευκαιρία της σημερινής επετείου καλούμε τον λαό να συστρατευτεί με το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) για να αγωνιστούμε ενωμένοι για τα ιστορικά δίκαια της πατρίδας μας, για λευτεριά και απελευθέρωση, ενάντια στον τουρκικό επεκτατισμό και σε όλα τα κόμματα που προωθούν διχοτομικές λύσεις.

Πηγή: philenews