Να σπεύσουμε, λένε, αλλά προς τα πού;

Print Friendly, PDF & Email

6/10/2018

του   Άριστου Μιχαηλίδη

Εμείς δεν δεχόμαστε χρονοδιαγράμματα, μας λένε, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι διατεθειμένα να ξεκινήσουν μια διαδικασία που θα είναι ατέρμονη. Άρα; Εμείς δεν δεχόμαστε παραμονή κατοχικού στρατού και συνέχιση εγγυήσεων, αλλά δεν πρέπει να είμαστε αδιάλλακτοι διότι έρχεται εθνικό τσουνάμι. Εμείς δεν δεχόμαστε εκ περιτροπής προεδρία, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω διότι την δέχτηκαν οι προηγούμενοι. Εμείς δεν δεχόμαστε να σταματήσει το ενεργειακό μας πρόγραμμα, αλλά δεν μπορούμε να παριστάνουμε τους παλληκαράδες διότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μας αφήσει να βγάλουμε το φυσικό αέριο στην επιφάνεια. Εμείς δεν δεχόμαστε να νομιμοποιήσουμε ρόλο της Τουρκίας στην Κύπρο γιατί αυτό θα είναι η καταστροφή μας, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι αν δεν εξυπηρετηθούν τα τουρκικά συμφέροντα, λύση γιοκ.

Δεν ξέρουν τι μας λένε ή εμείς δεν καταλαβαίνουμε; Να σου λένε, ας πούμε, ότι το οδόφραγμα της Δερύνειας θα ανοίξει για να κάνουν δουλειές τα μαγαζιά στα κατεχόμενα και όχι γιατί «επανενώνει» την Κύπρο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, διότι θα μείνουμε εκτεθειμένοι στα Ηνωμένα Έθνη. Πάντα, εκτεθειμένοι θα μείνουμε ό,τι και να κάνουμε. Δεν μπορούμε να διακρίνουμε τώρα πια ότι η ΔΔΟ δεν είναι η ομοσπονδία που νομίζαμε, είναι η διχοτόμηση σημαιοστολισμένη με μεταξωτές κορδέλες, αλλά δεν αλλάζουμε πορεία διότι θα μείνουμε εκτεθειμένοι στα Ηνωμένα Έθνη. Ούτε μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία προς την αριθμητική ισότητα, ακριβώς έτσι όπως την επιδίωξαν και την πέτυχαν οι Τούρκοι την ώρα που εμείς μιλούσαμε για πολιτική ισότητα, διότι θα μείνουμε εκτεθειμένοι. Και πότε ΔΕΝ θα μείνουμε; Τα πάντα είναι κομμένα και ραμμένα και συμφωνημένα το ένα μετά το άλλο από τους ηγέτες μας, και τώρα αυτό που απομένει, και είναι ο νέος τουρκικός στόχος, είναι αυτά να υπογραφτούν ως «στρατηγική συμφωνία». Έτσι ονόμασαν τώρα την ενδιάμεση λύση. «Εμείς θα είμαστε εκεί σε ένα πλαίσιο που θα στοχεύει σε μια στρατηγική συμφωνία με χρονοδιάγραμμα και επικεντρωμένοι στο αποτέλεσμα», έλεγε προχτές ακόμα ο Μουσταφά Ακιντζί. Δηλαδή; Σε λίγο θα μας πουν ότι θα μείνουμε εκτεθειμένοι (πάλι) αν δεν υπογράψει ο Πρόεδρος ενδιάμεση λύση, που θα κατοχυρώνει όλα όσα άρπαξε η τουρκική πλευρά στις μέχρι τώρα συνομιλίες, αλλά εμείς θα περιμένουμε χωρίς κανένα όφελος, χωρίς καμιά δέσμευση, την αποχώρηση των στρατευμάτων και τη συμφωνία στο εδαφικό. Θα έχουμε συμφωνήσει ουσιαστικά τη νομιμοποίηση των κατοχικών τετελεσμένων, την εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία δύο κρατιδίων «ίσου καθεστώτος», την εκ περιτροπής, τα δικαιώματα χρηστών, τις ευρωπαϊκές ελευθερίες Τούρκων πολιτών επί του κυπριακού εδάφους, την παραμονή των εποίκων κι όλα τα άλλα, θα τα πάρει ο Ακιντζί, ο Οσερσάι και ο Τσαβούσογλου και θα γυρνάνε στον κόσμο να λένε: Ιδού, τα συμφώνησαν οι Ελληνοκύπριοι… Και αυτή η ενδιάμεση συμφωνία θα είναι η τελική λύση κι εκ των υστέρων όπως πάντα, θα θρηνούμε για τα νέα τετελεσμένα. Ούτε καν το Βαρώσι δεν θα μας δώσουν. Γιατί αυτό, θα είναι, λένε, στην τελική λύση. Που δεν θα έρθει ποτέ. 

Και να ρωτά ο Άντρος Κυπριανού, γιατί δεν απάντησε θετικά ο Πρόεδρος όταν του πρότεινε ο Ακιντζί να υπογράψουν ως συμφωνία το πλαίσιο Γκουτέρες. Και να φωνάζει, μαζί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι κλείνει το παράθυρο και ότι έρχεται εθνικό τσουνάμι. Να σπεύσουμε γιατί θα μείνουμε εκτεθειμένοι. Να σπεύσουμε, λοιπόν, αλλά προς τα πού; Για να υπογράψουμε τα απαράδεκτα αποτελέσματα μιας πολιτικής που μας έφερε στην άκρη του γκρεμού; Πίσω ολοταχώς πρέπει να κάνουμε, όχι να σπεύσουμε να συνεχίσουμε αυτή την καταστροφική πορεία. Κι αν μείνουμε εκτεθειμένοι θα είναι πράγματι μεγάλη ζημιά, αλλά δεν θα είναι η ολοκληρωτική καταστροφή. Γιατί αν σπεύσουμε φοβισμένοι από την κινδυνολογία των ηγετών μας, θα γίνει αυτό που ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης κι όχι κάποιος «απορριπτικός», προειδοποιούσε (20/8/2017): «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες γιατί θέλουμε επανενωμένη την πατρίδα μας, αλλά όχι παραδομένη στην Τουρκία.» Παραδομένη στην Τουρκία θα την αφήσουμε, όπως πάμε. 

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/590281/na-spefsoyme-lene-alla-pros-ta-poy